Попередження владі: у разі відмови від територій в обмін на припинення війни громадський спротив всередині України цілком можливий – дослідження ZN.UA

|
Версия для печатиВерсия для печати

Зокрема, більшість громадян у цьому впевнені.

 

 

 

Більшість українців могли б погодитися на переговори з РФ лише за умови повернення України в кордони 1991 року. Але, якщо влада буде вимушена піти на підписання мирної угоди з кордонами по нинішній лінії фронту, чи виникне громадянський спротив? Відповідь надала Інна Ведернікова у статті «Війна чи мир. Українці хочуть повернути кордони 1991 року, але чиїми руками? Результати соціологічного дослідження».

В рамках соціологічного дослідження, проведеного на замовлення ZN.UA Центром Разумкова, українцям поставили питання: «Як ви вважаєте, якщо керівництво України буде змушене підписати мирну угоду з Росією з кордонами по нинішній лінії фронту (таким чином відмовившися від окупованих територій), чи спричинить це громадянський супротив всередині України?».

У відповідь 49% опитаних зазначили, що громадянський опір таки можливий, якщо влада зважиться на подібний крок. Водночас 25% українців не очікують радикального розвитку подій у такому разі, ще стільки ж не визначилися з відповіддю.

Водночас найбільший відсоток тих, хто не піде на мітинги у разі відмови від територій в обмін на закінчення війни, на півдні – 33%. І це при тому, що по Україні середній показник 25%.

І ми пам'ятаємо, що південь більше за інших готовий до переговорів, більше за інших вірить у те, що можна домовитися з Путіним і готовий більшим для цього пожертвувати.

«Не знаю, може, вже просто зараз час запитати українську владу: а що взагалі відбувається з нашим півднем? Адже річ не в тім, що він не піде проти Зеленського, а в тім, що він є досить лояльним до Росії. Не відчуваєте? І це не звинувачення, а заклик шукати причини. Невідкладно дізнаватися, чим дихає регіон, працювати з ним, допомагати, чесно говорити про все. Тобто стати сильною державою, а не залишатися кволою владою, яка думає виключно про другий термін. Тут навряд чи врятує рейтинг президента й референдум про умови миру, на який, імовірно, зробило ставку його оточення», – пише авторка.

Опитування провели з 20 по 28 червня 2024 року. Загалом опитали 2007 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Водночас ZN.UA вперше запитало в українців, як вони ставляться до «мирного плану» Путіна, оголошеного перед Самітом миру. І більшість українців не згодні закінчити війну ціною втрати Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей. Зокрема, 83% не згодні, аби українські військові вийшли звідти. Крім того, 84% опитаних проти того, аби Україна офіційно віддала ці області РФ.

При цьому лише 44% українців вважають, що настав час для переговорів з РФ. Водночас 76% респондентів заявили, що Путін допускає мир лише на власних умовах.

Щоправда, переговори з Путіним в Україні заборонені указом президента Володимира Зеленського. І лише 37% вважають, що цей указ треба скасувати.

Якщо ж говорити про військову перемогу над РФ, то в неї вірять 66% опитаних українців. Найменше віри у такий розвиток подій у жителів півдня.

«Аргумент»


На цю тему:

 

 

 


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Новини

12:04
Патріарх Варфоломій заперечив можливість надання екзархату Константинополя упц мп
11:24
Президент підписав закон про заборону діяльності російської церкви
10:53
Президент Польщі прибув із візитом до Києва
10:01
Спроба делегації Вселенського Патріархату порозумітися з єрархами упц московського патріархату завершилася нічим
08:00
Українці відзначають День Незалежності Зі Святом!
20:00
На вихідних в Україні спека триватиме
18:48
Галущенко побоявся прийти в Раду на доповідь щодо корупції в Міненерго, оскільки сам став об’єктом НАБУ, - журналіст Ніколов
17:20
Стефанчук підписав закон про заборону моспатріархату в Україні
16:02
У Конституційному суді до Дня Незалежності нагородили керівника секретаріату - сепаратиста й українофоба
14:01
Шмигаль просить Міноборони роз'яснити ТЦК, що забирати водіїв автобусів з рейсів неприпустимо

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністерство оборони закликало громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях.

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]