Портам України потрібен захист НАТО, щоб зернова угода спрацювала - The Guardian

|
Версия для печатиВерсия для печати

Перед вихідними Росія підписала угоду, яка б дозволила розблокувати експорт зерна з трьох портів України. І це пом’якшило б глобальну продовольчу кризу. Але перш ніж чорнила висохли, російська армія завдала ракетний удар по порту Одеси, де якраз готувалися до відновлення експорту.

Це однозначно поведінка деспота, якому світ не може довіряти. Однак, це також може бути вчинком з відчаю. Голова MI6 Річард Мур сказав на конференції з безпеки в США минулого тижня, що російська армія от-от «вичерпає себе», - пише на сторінках The Guardian експерт з питань хімічної і біологічної зброї Коледжу Магдалини в Кембриджському університеті Хаміш де Бреттон-Гордон.

Владімір Путін підійшов до війни з Україною так, ніби це була танкова битва часів Другої світової війни. І не дивно, що його тактики в дусі 20 століття не вистояли проти зброї 21-го. Але російський досвід в Сирії свідчить, що коли традиційні засоби не працюють, Путін швидко звертається до нетрадиційних. В Сирії це означало початок бомбардування лікарень і шкіл, блокування допомоги і застосування хімічної зброї. В Україні ще один російський воєнний злочин відбувається у всіх на очах, навіть після підписання зернової угоди. Це перетворення на зброю продовольства і пального. Якщо дозволити цьому статися, до застосування хімічної, біологічної чи ядерної зброї залишиться зробити лише невеликий крок. Тим більше, що Росія вже всім цим погрожувала.

Перетворення продовольства в зброю вже змусило ціни зрости. Через це мільйони бідних людей в Африці і Азії опинилися під загрозою голодної смерті. Зернова угода, укласти яку допомогла одна з країн НАТО, а саме Туреччина, повинна допомогти поставити продовольство з України в ці країни. Але до будь-яких гарантії безпеки для кораблів, які будуть везти харчі, особливо після російського удару по Одесі у вихідні, потрібно ставитися скептично.

«Щойно ці судна вийдуть у міжнародні води з боку Одеси, вони повинні одразу ж потрапити під захист винищувачів НАТО. Російські ВПС показали, що вони навіть не рівня старим українським літакам. І вони точно не зможуть стати загрозою для передових винищувачів НАТО», - пише автор.

Угода також знімає з Росії певні санкції, дозволяючи їй отримати великі доходи від продажу власного зерна і мінеральних добрив на міжнародних ринках. Це, звісно ж, допоможе Путіну відбудувати свою розбиту армію. Війна в Україні також стала однією з причин зростання інфляції у Великій Британії й інших країнах. 

«Тому допомогти Україні перемогти Росію - це найшвидший спосіб повернути економіку до норми. Якщо це означає, що потрібно відправити війська, кораблі чи літаки, нехай так і буде, якщо це допоможе гарантувати, що воєнні злочини Путіна в Україні не вплинуть також на нужденних людей по всьому світі. Російські війська скоїли багато воєнних злочинів в Україні. І ООН, здається, не може або не хоче діяти. Тому НАТО повинен це зробити», - вважає автор.

В Україні, як і в Сирії, Путін, схоже, плювати хотів на колективну шкоду чи правила ведення війни. Він розглядає знищення цивільних як найшвидший шлях до стратегічної перемоги. На жаль для нього, український народ продемонстрував, що готовий дати відсіч агресору. НАТО повинен продемонструвати таку ж сміливість і підтримувати Україну до кінця.

«Ми не можемо забути свою бездіяльність в Сирії, коли 1,5 тисячі мирних людей вбили зарином, що, без сумніву, додало Путіну впевненості перед вторгненням в Україну. Путін програє за всіма аспектами і на всіх фронтах у цій війні. Ми повинні допомогти Україні здобути перемогу за будь-яку ціну», - вважає автор.

Події минулого тижня в Одесі підтверджують, якщо будь-яке підтвердження було взагалі потрібне, що Путіну не можна довіряти. Щоб критично важливе продовольство потрапило в руки тих, кому воно найбільше потрібне, НАТО повинен напряму втрутитися, щоб захистити торговельні маршрути в Чорному морі.

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Новини

20:00
У середу в Україні сухо на півдні та сході, ніччю - заморозки
18:07
Юрій Ніколов: Корупційна історія Сольського - для розуміння того, наскільки укорінена в Україні корупція
17:57
"Porsche на тестя": у заступника начальника поліції Дніпра знайшли 14 млн незаконних активів
17:34
"Довічне" отримав нацгвардієць, який розстріляв своїх співслужбовців на заводі Південмаш у Дніпрі
16:03
На Волині сержант отримав 15 років тюрми за вбивство двох добровольців
15:02
Ціна на газ для населення залишиться незмінною до травня 2025 року
14:06
Захід нарешті помітив російських терористів у рясах
13:59
ДП "Документ" тимчасово не видає документи за кордоном
12:03
Сергій Удод ("Гудвін"): Як організувати ефективну медслужбу в батальйоні
11:03
Звичайне шахрайство: жителі "хрущовки" з Нетішина переказали понад 3,6 млн грн партії "Слуга народу" - Рух "Чесно" викрив мережу фіктивних донорів партії влади

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]