Провал оборони в Очеретино створив для ЗСУ загрозу поразки майже у всій Донецькій області

|
Версия для печатиВерсия для печати

ЗС РФ домагаються все більших успіхів — поки що допомога США не дісталася до фронту.

Про це повідомляє видання Meduza.

За два місяці боїв Збройні сили України (ЗСУ) так і не змогли створити стійку оборону під Авдіївкою. Російські війська за кілька днів вклинилися на сім кілометрів на найнебезпечнішій для ЗСУ ділянці і, майже не зустрівши опору, захопили селище Очеретине. Українське командування опинилося в ситуації, коли оборона на північ від Авдіївки розсічена на дві частини, а кинути проти російських військ на кризовій ділянці можна лише пошарпану 47-ту механізовану бригаду. Під загрозою тепер вся контрольована Україною територія на півдні та заході Донецької області.

Створена 2022 року 47-а бригада отримала західну зброю — у тому числі танки «Леопард-2» та бойові машини піхоти (БМП) «Бредлі» — і вперше розпочала бій у червні 2023-го під селом Роботине у Запорізькій області. Тоді підрозділи бригади зазнали великих втрат, але не змогли прорвати російську оборону.

У жовтні 2023 року бригаду було терміново перекинуто на північний фланг Авдіївського фронту, де після несподіваної атаки прорвалися російські війська. Тут 47-а бригада знову зазнала втрат; при цьому їй вдалося на якийсь час загальмувати наступ Збройних сил (ВС) РФ біля Авдіївського коксохімічного заводу та села Степового. Однак у лютому ВСУ все ж таки залишили і Авдіївку, і завод, і Степове, відступивши до сіл Бердичі та Семенівка на річці Дурна.

Нарешті, у квітні російські війська обійшли оборону 47-ї бригади у Бердичах із півночі. Удару було завдано вздовж залізниці Авдіївка — Покровськ. ЗС РФ відразу захопили селище Очеретине. Воно знаходиться на височині над долинами річок Дурна та Вовча, в яких ЗСУ намагалися збудувати нову лінію оборони.

Після цього БМП «Бредлі» 47-ї бригади було помічено як північ від місця прориву ЗС РФ, у районі села Новокалиново, і на південь, на околиці села Соловйово, також захопленого російськими військами.

У Очеретино досі оборонялася 115-я механізована бригада. Однак, як стверджують українські джерела, вона з невідомих причин покинула селище прямо перед російською атакою танків. Командування бригади провину заперечує.

Цитуємо DeepStateUA: "Донецький відтинок — ящик Пандори відкрито. Кацапи продовжують закріплятися в Очеретиному та Новобахмутівці. Спробу наступу в бік Прогресу було зупинено вдалою контратакою 100-ї ОМБр. Противник продовжує натиск у Новокалиновому, де зумів стати по трасі, а також в Бердичах та Семенівці, де підрозділи Сил Оборони показують якісну маневрену війну, реагуючи на рух штурмових груп ворога. На жаль, сили не рівні, виродки переважають Сили Оборони у числі піхоти. Це вже не кажучи про КАБи, артилерію та техніку. Тривають бої біля Уманського, Первомайського та у Георгіївці ... Ситуація довкола прориву біля Очеретиного оголила ряд проблем. Починаючи з некомпетентності деяких речників, які підривають довіру до військово-політичного керівництва заявами, що на фоні візуальної присутності ворога в центрі селища, виглядають вкрай неправдивими. І це в часи, коли можна зателефонувати у бригади чи перевірити систему ситуаційної обізнаності. Закінчуючи ігноруванням ряду хронічних проблем у певних лінійних з'єднаннях Сил Оборони, які ставлять на відповідальні ділянки фронту.

Керівництво 115 ОМБр відповідальне за крах оборони на цілій ділянці, допустивши значних втрат загиблими, пораненими та зниклими безвісті. Це не секрет, в соцмережах достатньо свіжих публікацій з пошуком рідних. Рядові бійці не повинні нести покарання за відсутність організації та взаємодії у бригаді — вони й так платять життям та здоров'ям."

Після падіння Очеретино українська оборона в цьому районі має фрагментарний характер: суцільної лінії фронту немає, а безпосередній зв'язок між опорними пунктами ЗСУ, що залишилися, втрачений.

Термінове перекидання до місця прориву резервів, причому дуже слабких, поки не дало ефекту. ЗС РФ продовжують займати територію. Окрім селищ Очеретино та Соловйове, захоплено село Новобахмутівка, більша частина Семенівки та Бердичів (це село після падіння Очеретине знаходиться у півоточенні). Ворог також просунувся у Новокалиновому, Іванівському та Кислівці.

Наразі Україні загрожує загальна поразка у західній та південній частині Донецької області. Якщо ЗСУ не зможуть створити стійку оборону на цій ділянці, то російські війська матимуть шанс розвинути наступ на Покровськ та/або на місто Костянтинівку. ЗС РФ вже атакує Костянтинівку зі сходу – з боку Бахмута.

Якщо персональна вина 115-ї механізованої бригади ЗСУ у поразці під Очеретиним і є, то вона не скасовує об'єктивних причин кризи української оборони. Нестача особового складу бригад та боєприпасів для артилерії в України та безкарні удари російської авіації призвели до того, що ЗСУ не можуть утримати навіть дуже сильні позиції. Так, ЗС РФ за кілька днів захопили половину міста Красногорівка, яке Україна готувала до оборони з 2015 року.

Сусідне місто Мар'їнку російські війська штурмували майже два роки. Ще кілька місяців трималися позиції ЗСУ між Мар'їнкою та Красногорівкою. Тепер місто, яке зазнає постійних авіаударів, може впасти за кілька тижнів.

Можливий розвал оборони ЗСУ на цій ділянці загрожує розвалом усьому південному флангу української оборони на Донеччині. З Красногорівки та Мар'їнки російські війська зможуть наступати на важливий вузол доріг Курахово, через який постачається все угрупування ЗСУ в Вугледарі та околицях.

Зображення: мінометник ЗСУ веде вогонь по противнику. Kostiantyn Liberov / Libkos / Getty Images

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]