путін наказав перекинути нафту та газ до Азії, але для цього немає ані грошей, ані часу

|
Версия для печатиВерсия для печати

росія отримала наказ готуватися до повномасштабної переорієнтації постачання енергоресурсів з Європи на Схід. Президент володимир путін доручив уряду до 1 червня надати план будівництва відповідної інфраструктури. Серед іншого йдеться про масштабний розвиток системи газопроводів у Східному Сибіру, ​​щоб направити експорт газу «Газпрому» на ринок Китаю. Але, як зазначають аналітики, на будівництво додаткових та розширення існуючих потужностей піде не менше п'яти років, тоді як контрактів із країнами Азії на купівлю російських нафти та газу в таких обсягах немає.

Про це пише російське бізнес-видання Коммерсант

Санкції Заходу та його намір відмовитись від російських енергоресурсів змушують Москву розгортати труби на Схід

росія збирається переорієнтувати експорт енергоресурсів на схід, оскільки постачання на ключовий для країни західний ринок скорочуватиметься в найближчій перспективі, заявив президент володимир путін на нараді про ситуацію в нафтогазовому секторі. Європа, на яку припадає до 60% експорту нафти та нафтопродуктів із росії та понад 70% експорту газу, намагається зменшити свою залежність від російських енергоносіїв через напад росії на Україну. Санкції ЄС вже ускладнили фінансування та логістику постачання нафти з росії. Європа дедалі активніше обговорює можливість повної відмови від імпорту російської нафти, хоча, на переконання президента рф на прізвисько "хуйло", у жодному разі не зможе негайно відмовитися від російського газу.

володимир путін доручив уряду диверсифікувати експорт, переорієнтувавши його на південний та східний напрями, до країн Африки, Латинської Америки та АТР, зазначивши, що потрібно передбачити будівництво нових трубопроводів із родовищ Західного та Східного Сибіру. До 1 червня уряду потрібно представити план розвитку перспективних нафто- та газопроводів. "Потрібно прискорити реалізацію інфраструктурних проектів, залізничних, трубопровідних, портових, які вже найближчими роками дозволять перенаправити постачання нафти і газу із заходу на перспективні ринки: на південь та на схід", - сказав на нараді путін.

Серед іншого президент доручив включити газопроводи "Сила Сибіру" та Сахалін-Хабаровськ-Владивосток (СХВ) до Єдиної системи газопостачання (ЕСГ).

Зараз ЄСГ на сході обривається на межі Новосибірської та Кемеровської областей. У рамках проекту «Сила Сибіру-2» планується побудувати відрізок в 1,4 тис. км за маршрутом Кемерово-Красноярськ-Тайшет-Іркутськ, щоб потім газопровід попрямував на південь, Монголію, і далі в Китай. Щоб з'єднати Іркутськ із Ковиктинським родовищем ресурсною базою вже збудованого газопроводу «Сила Сибіру», потрібно прокласти ділянку вздовж західного узбережжя Байкалу завдовжки ще близько 700 км. А щоб поєднати систему «Сили Сибіру» з газопроводом СХВ, потрібно побудувати відрізок завдовжки приблизно 700 км. від Благовіщенська до Хабаровська.

В результаті у «Газпрома» вперше з'явиться можливість перенаправити ресурси Західного Сибіру в східному напрямку. Втім, єдиний можливий покупець цього газу — Китай, переговори з яким за контрактом щодо Силі Сибіру тривали понад десять років. Контракт щодо «Сили Сибіру-2» поки що не підписано, а потужність цього газопроводу запланована в обсязі 50 млрд кубометрів на рік — це майже втричі менше, ніж «Газпром» продав у країни ЄС у 2021 році. Хоча газифікація великих міст Східного Сибіру в рамках проекту «Сила Сибіру-2» створить для «Газпрому» значний ринок, рентабельність цих поставок з огляду на регульовані ціни на газ усередині країни буде вкрай низькою і не дозволить компенсувати втрату виручки на ринку ЄС. Термін будівництва такої труби за аналогією з «Силою Сибіру» може становити близько п'яти років і ще кілька років може зайняти нарощування поставок до проектного рівня.

Щодо нафти, то доручення президента рф може передбачати розширення нафтопровідної системи Східний Сибір—Тихий океан (ВСТО), щоб як мінімум замістити потенційні втрати постачань до Європи нафтопроводом «Дружба» (36 млн тонн у 2021 році).

Ці обсяги вже зараз можна перенаправити в Азію морем — потужність портів на Балтиці та Чорному морі вже дозволяє зробити це без додаткових інвестицій. Але через санкції російські компанії стикаються з проблемами з фрахтом танкерів, які можуть погіршитися, якщо ЄС та США посилять рестрикції. Так, Іран після введення американських санкцій на експорт нафти був змушений створити судноплавну держкомпанію та скуповувати танкери з ринку, щоб вивезти свою сировину до Китаю.

Наразі потужність трубопроводу ВСТО-1, що йде від родовищ Західного Сибіру до Сковородиного в Амурській області, становить 80 млн. тонн. У Сковородиному від труби йде відвід до Китаю потужністю 30 млн. тонн і починається ВСТО-2 потужністю 50 млн. тонн до порту Козьміно в Находці. Таким чином, тільки для того, щоб замінити потік по "Дружбі", потрібно збільшити потужність ВСТО-1 на 50%. При цьому неясно, чи погодиться Китай збільшити закупівлю нафти в Сковородино: останніми роками незалежні китайські переробники воліли купувати морські партії у Козьміно. Якщо потрібно розширювати ВСТО-2 і порт Козьміно, це вимагатиме додаткових витрат і потенційно поставить перед російськими експортерами ті ж проблеми із фрахтом танкерів.

Сергій Гараміта з Райффайзенбанку зауважує, що довгострокове розширення ССТО може мати сенс, але прокладання труби — питання нешвидке та недешеве. Він нагадує, що будівництво ВСТО-1 почалося в 2006 році і завершилося в 2009-му, а на його розширення з початкових 30 млн. тонн спочатку до 58 млн. тонн, а потім до 80 млн. тонн знадобилося десять років. Тільки друга черга розширення ВСТО-1 і ВСТО-2 обійшлася більш ніж 100 млрд руб. без ПДВ у цінах 2014-2019 років. Зараз таких "вільних" грошей росія не матиме.

На фото: вова хуйло вже давно відірваний від реальності

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Новини

16:11
Під нещасливою порнозіркою: кримінальна справа Трампа може позбавити його шансів на президентство
14:10
Двох виродків, які допомогли ДТЕК обікрасти українців на 38 млрд гривень, ВАКС звільнив від відповідальності
12:01
Чому Польща так довго вирішує долю українських біженців
10:12
Президент України підписав указ, який закриває доступ військових до онлайн-казино - за це боровся сержант Павло Петриченко, який загинув у Донбасі
08:01
ГЕНШТАБ ЗСУ: ситуація на фронті і втрати ворога на 20 квітня
20:00
У суботу в Україні хмарно з проясненнями, дощі в центрі та на півдні
18:08
Смерть на колесах: чому китайські електромобілі становлять серйозну загрозу для нашої безпеки
17:04
"Після перемоги Революції Гідності": чому по Татарова, Портнова та інших зрадників з цієї кодли українці все одно прийдуть
16:58
Продаж картин Медведчука, які мають музейне значення, буде зупинений - АРМА
16:05
Генерал СБУ, покидьок Ілля Вітюк у 2014 році знімав Майдан з боку «Беркута» - Слідство.Інфо

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]