Ракетний обстріл України показав, що вибух на Кримському мосту був тяжким ударом для путіна - Bloomberg

|
Версия для печатиВерсия для печати

Мости здатні нести політичний символізм, а тим більше, якщо це 19-кілометрове сполучення через Керченську протоку, яке з’єднує Росію з анексованим Кримом, наділене стратегічним і пропагандистським значенням. Проїжджаючи по цьому мосту за кермом помаранчевої вантажівки в 2018 році повз російські прапорці, Владімір Путін назвав його чудом.

Прес-секретар Кремля наголошував, що цей проект був реалізований за ініціативи самого російського президента. Через рік Путін знову повернувся на міст, щоб відкрити залізничне сполучення. Але одразу після того, як у суботу видовищний вибух пошкодив Кримський міст, Путін і його чиновники чомусь підозріло замовкли. Навіть найбільш гучні пропагандисти в Москві, такі як Маргаріта Сімонян, були небагатослівними, - пише в своїй статті член редакційної ради Bloomberg Клара Феррейра Маркес. Офіційної реакції не було, аж поки в неділю Путін не назвав вибух «терактом». А потім повітряна тривога прозвучала в Запоріжжі, звідки поширилася на всю Україну. В понеділок вибухи прогриміли в центрі Києва.

«Це було красномовним вираженням розчарування і тиску нагорі. В той час, коли Путіну доводиться розбиратися з приниженням через атаку на мосту і інші військові невдачі, він також намагається вгамувати критику з боку найбільших «яструбів», демонструючи натовпу вдома і не тільки російську військову силу, якщо про неї раптом хтось забув», - йдеться в статті.

Вибух на Кримському мосту був не лише особистим ударом для Путіна. Він також став стратегічним провалом і провалом в сфері безпеки, зважаючи на те, наскільки очевидною ціллю був міст. Російські ЗМІ завзято розповідали про багаторівневий захист, який нібито був розгорнутий навколо цієї споруди. Навіть треновані дельфіни, обіцяний захисний «купол» і антидиверсійні човни не змогли зупинити пошкодження критично важливої для російської армії лінії забезпечення. Київ пообіцяв, що це лише початок, натякаючи, що Москві буде дуже важко утримати захоплені території.

Тож де Путін був усі вихідні? Зрештою, колишній президент і «супер-яструб» Дмітрій Мєдвєдєв ще в липні погрожував влаштувати «Судний день» за будь-яку атаку в Криму. Але вибух на мосту навіть був не першою такою атакою. Ще влітку удар сильно пошкодив російську авіабазу на півострові. 

«Мовчання вже давно стало типовою шоковою реакцією Путіна, коли ситуація виходить з-під його контролю, коли нібито всемогутній правитель не може знайти очевидне рішення. Коли субмарина «Курск» затонула в перший же рік його президентства, він грав у мовчанку кілька днів. Через два десятиліття після того, коли COVID-19 почав поширюватися по Росії, він теж зник з публічного простору, ховаючись від вірусу і звинувачень за будь-які помилки. І ось це сталося знову. Забудьте про відому історію, яку Путін любить розповідати про те, як він гнався за щуром в коридорі своєї ленінградської квартири. Загнана в куток тварина стрибнула і атакувала його, що нібито стало життєвим уроком про необхідність закінчувати бійки. Але ось російський лідер зробив те, що насправді він робить набагато частіше. Він намагається уникнути ситуації, коли його заганяють в куток, демонструючи, що в нього все ще є альтернативи», - пише автор.

Він відповів на вибух на мосту, щоб змусити замовчати дедалі гучніші голоси чеченського лідера Рамзана Кадирова і власника російських найманців Євгєнія Прігожина. Але також Путін хотів показати, що в нього все ще є варіанти, серед яких є жорстокі, такі як ракетні удари по цивільних цілях. На думку автора, Путін применшив значення вибуху на Кримському мосту, назвавши його «терактом». Державні ЗМІ теж заперечували, що споруда постраждала.

«Але як і у випадку вибухів у російських багатоквартирних будинках перед Другою Чеченською війною, які він використав, щоб легітимізувати жорстокість, Путін зараз теж намається виправдати свою негуманно асиметричну відповідь», - йдеться в статті.

Тривогу викликає і те, що Росія призначила генерала ВПС Сєргєя Суровікіна командиром окупаційних сил в Україні. Цей чоловік очолював російські війська в Сирії і заробив репутацію безжального. Він швидко отримав підтримку Кадирова, який проголосив, що тепер «задоволений» ходом подій в Україні.

Але затримка з реакцією говорить, що Путіна застали зненацька. Після того, як він взяв на себе політичний ризик, оголосивши про мобілізацію, він зіштовхнувся з приниженням через здатність армії України проводити атаки, які кидають виклик з точки зору техніки і безпеки, - пояснив генерал Збройних сил Австралії у відставці Мік Раян. Україна зробить висновки. Київ не дозволить Москві просто так утримувати території, які вона окупувала.

У Кремля ще не закінчилися варіанти. Попри всі погрози, Москві буде важко розгорнути тактичну ядерну зброю. Крім того, вона не вирішить ані політичні, ані стратегічні, ані військові проблеми Путіна. Але він і раніше використовував інші альтернативи. Акцент на тому, що міст - це об’єкт критичної інфраструктури, говорить, на чому Москва зосередиться далі. Європейська інфраструктура вже була атакована. І подібних випадків, швидше за все, стане більше. Генерал Раян допускає, що російська відповідь може також включати кібератаки проти країн, які підтримують Україну, а також таємні диверсії в регіонах, в які прибуває іноземна допомога. Але, як Росія тепер дізналася, уразливості мають двосторонній характер.

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Новини

20:00
У четвер дощитиме на Правобережжі, на півдні та на сході до +26°С
18:04
Випробування солідарністю - воно ще тільки чекає на Україну
17:31
Открытие компании в Эстонии и оформление иностранного банковского счета: что нужно знать
16:29
Кримінальні оборудки із землею: крім Сольського, підозру отримав його заступник
16:24
За межею розумного: у Буданова записали собі в заслуги арешт ФСБ заступника Шойгу
15:17
ВРП схвалила звільнення судді Тандира, який нетверезим збив на смерть нацгвардійця
15:10
Підривна діяльність: СБУ затримала настоятеля Святогірської лаври упц (мп)
14:05
З початком "великої війни" Полтавська облрада купила подарункові годинники на 1,5 млн гривень, ними нагороджують "кишенькових" депутатів, чиновників і прокурорів
12:51
Рада збільшила кількості прикордонників на 15 тисяч
12:04
Поліція та ДБР заробляють на криміналі: чому ніхто не може знайти виробників нелегальних сигарет

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]