Ракетний удар по Луганську: як застосування Storm Shadow змінює характер бойових дій

|
Версия для печатиВерсия для печати

Україна стрімко нарощує свій арсенал озброєнь, наші ударні можливості суттєво зросли. Постачання таких систем, як Storm Shadow, показує, що НАТО зробить усе, щоб не допустити поразки України. У світі розпочалась нова гонка озброєнь, і у зіткненні з технологіями та промисловістю НАТО Росія не зможе здобути перемогу.

 

Про це пише Юрій Бутусов, головний редактор видання Цензор. НЕТ.

Ракетного удару по Луганську 12 травня ЗСУ завдали двома авіаційними крилатими ракетами Storm Shadow - так заявило Міноборони РФ, і через це було завдано російського удару по авіабазі 7-ї бригади тактичної аівіації ЗСУ у Хмельницькому.

Storm Shadow (французи дали їй марку Scalp) є найсучаснішою та найдорожчою системою авіаційного озброєння Великої Британії та Франції, і це стратегічне рішення відкриває шлях постачання далекобійної високоточної зброї НАТО, що дозволить Україні у відповідь на терористичні атаки російських "Калібрів" вражати російські цілі на велику глибину. Дальність до 560 км, бойова частина 450 кг для ураження особливо захищених об'єктів, польот на надмалих висотах, технології малопомітності, висока точність. Ця зброя більш ефективна, ніж американські балістичні ракети ATACMS, які, з часом, ми також безперечно отримаємо. Країни НАТО фактично зняли останні обмеження і почали поставки Україні найдорожчих та найсучасніших зразків власного озброєння. Це значить, що якість та кількість підтримки України у війні посилюється та буде посилюватись. Росія у цій гонці озброєнь не має ніяких шансів.

Удар по Луганську: як застосування крилатих ракет Storm Shadow змінює характер бойових дій 01

А тепер щодо деталей самого удару, що відомо з відкритих джерел і які висновки можна зробити.

Росія не показала повний огляд місця ураження крилатими ракетами. Частково кадри показані з машинобудівного заводу, там не помітно наслідків втрат, але ось удар по будівлі колишнього інституту МВС росіяни не показали взагалі, а там був особовий склад, і там вони мали отримати значні втрати.

За російськими даними, удару завдали всього два українських літаки - бомбардувальник Су-24, очевидно, переобладнаний під носія крилатих ракет, та винищувач Міг-29. Росіяни стверджують, що обидва літаки були збиті, але це, очевидно, чергова брехня Конашенкова, оскільки приховати падіння бойових літаків у центральних густонаселених районах України неможливо, та і сам характер застосування ракет і велика дальність пуску робить малоймовірним взагалі щоб літаки були помічені.

За наявними даними РФ, важливі об'єкти в Луганську були уражені двома ракетами Storm Shadow. Це така ж вага, як у бойової частини балістичної ракети Точка-У, але потужність значно більша.

Також значним новим фактором стало застосування під час удару як мінімум двох авіаційних ракет AMD-160В MALD - це спеціальні сучасні ракети вагою усього 45 кг, які імітують політ літака та крилатої ракети і таким чином активують та виявляють радари та зенітно-рактені системи ППО.

Росіяни не повідомляли про застосування інших ракет, але логічно уявити, що у разі застосуванні AMD-160В, яка змушує вмикати російські радари, українська авіація мала б застосувати свою вже традиційну нову зброю - самонавідні антирадарні ракети HARM. Тобто удар 13 травня по Луганську став прикладом реалізації нової тактики та комплексного застосування високоточних засобів ураження. І Росія виявилась нездатна протидіяти цьому удару і прикрити один зі своїх ключових логістичних центрів.

Оскільки характеристики британсько-французьської ракети Storm Shadow відомі, можемо ці нові фактори визначити:

- нове високоточне озброєння великої дальності - до 290 км, що дозволяє ЗСУ атакувати будь-які об'єкти на усій окупованій території Криму та Донбасу;

- крилаті ракети мають самонаведення, щоб атакувати та знищити не тільки наземні об'єкти, але й будь-який корабель РФ у Криму та далеко у морі, що ще більше обмежує і без того обмежену операційну зону російського флоту у Чорному морі;

- застосування ЗСУ сучасної тактики бойової авіації НАТО по прориву системи протиповітряної оборони РФ;

- значне підвищення ударних спроможностей старих радянських літаків ЗСУ;

- російська ППО зосереджена на боротьбі з ракетами, які рухаються по балістичній траєкторії, ракетами типу HIMARS та Точка, Вільха, Смерч, Ураган, натомість крилаті ракети та низьковисотні цілі, як це показав рейд наших гелікоптерів на Белгород та удари дронами типу "Стриж", росіяни часто навіть не можуть помітити, не маючи необхідної мережі низьковисотних радарів;

- необхідність розосередження засобів ППО ЗС РФ для прикриття особливо важливих тилових об'єктів значною кількістю радарів та зенітно-ракетних систем для пошуку та ураження швидкісних низьковисотних цілей, що значно послаблює ППО РФ у цілому;

- витрата ресурсів на посилення оборони та ускладнення логістики за межами радіусу дії ракетних систем HIMARS;

- витрата додаткових ресурсів на пошук місць базування та ураження української ударної авіації та місць зберігання керованих авіаційних ракет, як найбільш дієвого засобу протидії.

Загальний висновок:

Україна стрімко нарощує свій арсенал озброєнь, наші ударні можливості суттєво зросли. Постачання таких систем, як Storm Shadow, показує, що НАТО зробить усе, щоб не допустити поразки України. У світі розпочалась нова гонка озброєнь, і у зіткненні з технологіями та промисловістю НАТО Росія не зможе здобути перемогу. За умови збільшення масштабів постачання Україні  далекобійної високоточної зброї Росія навіть в умовах позиційної війни матиме неприйнятні втрати, які вона не зможе відновити.

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Новини

09:02
Офіс генпрокурора після аудиту закрив кожну п'яту частину справ проти бізнесу, найбільше "туфти" плодить ДБР "імені Татарова"
08:27
Українські чоловіки 18-60 років не зможуть отримати паспорти за кордоном – постанова КМУ
08:00
ГЕНШТАБ ЗСУ: ситуація на фронті і втрати ворога на 25 квітня
20:00
У четвер дощитиме на Правобережжі, на півдні та на сході до +26°С
18:04
Випробування солідарністю - воно ще тільки чекає на Україну
17:31
Открытие компании в Эстонии и оформление иностранного банковского счета: что нужно знать
16:29
Кримінальні оборудки із землею: крім Сольського, підозру отримав його заступник
16:24
За межею розумного: у Буданова записали собі в заслуги арешт ФСБ заступника Шойгу
15:17
ВРП схвалила звільнення судді Тандира, який нетверезим збив на смерть нацгвардійця
15:10
Підривна діяльність: СБУ затримала настоятеля Святогірської лаври упц (мп)

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]