Іран готує напад на Саудівську Аравію – Bloomberg

|
Версия для печатиВерсия для печати

Іран може готувати напад на Саудівську Аравію та інші країни в регіоні в близькому майбутньому. Даними про це королівство обмінялося з США.

Про це пише Bloomberg

Співрозмовники агентства зазначили, що США, Саудівська Аравія та інші регіональні союзники підвищили рівень військової готовності. За їхніми словами, Іран може вдатися до нападу задля відвернення уваги від національних протестів, що почалися після загибелі затриманої поліцією жінки за "неправильне" носіння хіджабу. 

Іран налаштований проти Саудівської Аравії та інших країн регіону після серії атак останніх років. Корпус вартових ісламської революції випустив у вересні понад 70 ракет по курдському регіону Іраку, де розташовані війська США. Крім того, закінчився термін перемир’я, укладеного за посередництва ООН між урядом Ємену, який підтримується Саудівською Аравією, і підтримуваним Іраном шиїтським повстанським ополченням Хуси.

Американо-саудівські відносини також напружені. Президент Джо Байден заявив, що планує "відкоригувати" відносини двох країн після того, як ОПЕК+, на чолі з Саудівською Аравією, знехтувала проханнями США та наказала скоротити видобуток нафти минулого місяця.

Іран заявив, що США та їхні партнери розпалювали внутрішні заворушення, які спалахнули на початку вересня через смерть 22-річної Махси Аміні під вартою в поліції після того, як її заарештували за нібито порушення суворих ісламських правил одягу.

Представник Пентагону Пет Райдер у вівторок відмовився повідомити, чи підняли США рівень тривоги в регіоні, але сказав, що США підтримують "регулярний контакт" із Саудівською Аравією. Речник Держдепу Нед Прайс повторив цю думку.

"Ми стурбовані картиною загрози, ми перебуваємо в постійному контакті через військові, дипломатичні та розвідувальні канали з Саудівською Аравією, і ми без вагань будемо діяти на захист наших інтересів і наших партнерів у регіоні", – сказав Прайс.

Нагадаємо, внаслідок смерті затриманої жінки в Ірані почалися тривалі протести, в ході яких поліція застосовувала силу проти мітингарів. Точна кількість загиблих протестувальників невідома, але, за даними правозахисників станом на 30 вересня, число жертв перевищувало 80. Останнім часом озвучувались дані про смерть понад 200 людей.

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]