росія програє двобій з ППО України

|
Версия для печатиВерсия для печати

Командувач повітряних сил збройних сил України Микола Олещук у своєму телеграм-каналі заявив, що сили ППО України зуміли знищити російську гіперзвукову ракету «Кинжал». А канал CNN повідомив, що російські системи радіоелектронної боротьби навчилися відхиляти від курсу снаряди РСЗВ HIMARS.

Про це йдеться у статті видання novayagazeta.eu.

Вітаю українців

«Вітаю український народ із історичною подією! Так, ми збили «Кинжал!», який не має аналогів, — написав Микола Олещук.

Командувач повітряними силами повідомив, що ракета Х-47 «Кинжал», випущена літаком МіГ-31К з території Росії в ніч проти 4 травня, була збита над Київською областю за допомогою американської системи ППО Patriot. Українське видання Defense Express опублікувало фотографії збитої Х-47. Це перший в історії такий випадок. Раніше «Кинджали» вважалися абсолютно неперехоплюваними. CNN з посиланням на анонімне джерело заявило, що в перехопленні не брали участі американські радники, а із завданням самостійно впоралися українці, які проходили навчання в штаті Оклахома. За даними співрозмовника CNN, цей факт викликав у Пентагоні особливе задоволення.

Міністр оборони РФ Сергій Шойгу стверджував, що "Кинжал" неможливо "ні виявити, ні перехопити". Російська влада не коментує заяву представника ВСУ.

— Міф про невразливість «Кинджалів» повністю розвінчаний. Використання американських комплексів Patriot переконливо показало, що навіть найпередовіші види російської зброї для них уразливі,

- Розповідає «Новий-Європа» голова Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко. — Українська система ППО постійно посилюється щодо всіх видів загроз. Ведуться переговори з партнерами щодо постачання додаткових озброєнь ППО, у тому числі Patriot та французьких зенітно-ракетних комплексів SAMP-T, які невдовзі вже мають стати на бойове чергування.

— Ракета «Кинжал» вважається вкрай складною для перехоплення, — пояснює «Новий-Європа» льотчик-інструктор, полковник запасу ЗСУ Роман Світан. — Проте комплекс Patriot із цим завданням успішно справляється. Цей ЗРК спрямований саме на знищення балістичних ракет. Таких, як Х-47 «Кинжал», які фактично є підвішеними до МІГ-31К ракетами «Іскандер». Літак, що запускає снаряд на відстані понад 10 тисяч метрів над землею і на надзвуковій швидкості, в цій ситуації є розгінною частиною самої ракети. Після старту Х-47 піднімається практично в космос і далі йде по балістичній траєкторії. У момент початку зниження з граничної висоти «Кинжал» набирає гіперзвукову швидкість 5–6 махів (1 мах дорівнює швидкості звуку). Але в щільних шарах атмосфери він починає сповільнюватися до 2-3 махів, і тут її може збити протиракет ЗРК. Для цього комплекс ППО повинен знаходитися на відстані приблизно 40–50 кілометрів від ймовірної точки влучення.

За словами Романа Світана, протиракета комплексу Patriot вибухає на зустрічному курсі до «Кинджала» і випускає величезну кількість дрібних елементів, що вражають. Х-47 «Кинжал» влітає в цю хмару з тисяч фрагментів і руйнується у повітрі. Експерт переконаний, що комплекси Patriot і SAMP-T можуть перехопити і ракети, обладнані ядерними боєголовками, і Росія не має сьогодні ракетної зброї, яка гарантовано могла б вражати українські цілі.

РЕБ проти HIMARS

Тим часом, джерела телеканалу CNN повідомили, що за останні місяці Росія все частіше успішно блокувала мобільні ракетні системи HIMARS в Україні. Електронні глушники, які збивають систему наведення з GPS, змушують ракети потрапляти повз ціль, повідомили журналістам кілька поінформованих у цій темі співрозмовників. Зниження ефективності снарядів американських РСЗВ через інтенсивне блокування з боку Росії змушує американських та українських військових і розробників озброєнь шукати способи переналаштувати програмне забезпечення HIMARS для опору російським технологіям виставлення перешкод, що розвиваються. Джерела CNN назвали те, що відбувається грою в «кішки-мишки» з пошуку засобів протидії глушенню. Потім російська сторона шукає способи боротьби із заходами такої протидії.

Антени російського комплексу РЕБ "Нота" для боротьби з БПЛА. Фото: Wikimedia Commons

За словами Олександра Мусієнка, проблема зі спробами російських засобів радіоелектронної боротьби впливати на ракети GMLRS установок HIMARS та інших керованих боєприпасів існує. Такі снаряди наводяться за супутниковим сигналом GPS і можуть бути відхилені від мети. Однак виробники боєприпасів та озброєнь у США та інших країнах моніторять цю ситуацію та постійно покращують свою продукцію, здійснюючи оновлення систем наведення та його електронного забезпечення. Також наш співрозмовник розповів про те, що українська сторона веде успішне полювання на російські установки РЕБ.

— На важливі об'єкти ставиться пристрій, який заглушує сигнали GPS на деякій відстані, — розповідає Роман Світан. — Потрапляючи в зону дії такої апаратури, снаряд або ракета, що летить, втрачають зовнішнє управління і рухаються за останніми отриманими координатами. При цьому на неї можуть впливати вітер та інші об'єктивні фактори. Зазвичай ракета GMLRS потрапляє за два-три метри від заданої точки. Якщо на неї успішно впливають системи РЕБ, ракета може відхилитися і вдарити на відстані 10-15 метрів або близько того.

Роман Світан пояснює, що сама система РЕБ є чудовою мішенню для противолоконних ракет типу AGM-88 HARM. Ця зброя наводиться на джерело сигналів та випромінювання, яким є пристрій радіоелектронної боротьби. З ним згоден і російський експерт у галузі озброєнь, який попросив не згадувати його імені. За словами джерела, системи РЕБ мають серйозні недоліки.

— Треба розуміти, що РЕБ глушить весь зв'язок та навігацію у радіусі своєї роботи, — розповідає російський фахівець. — Як при цьому здійснювати управління військами невідомо. Прийде користуватися архаїчним провідним зв'язком, що в умовах активних бойових дій вкрай малоефективно. Крім того, для противника включення таких систем як червона ганчірка для бика. Відразу стає зрозуміло, що саме тут розташовано щось цінне і важливе, що потрібно захищати. Також цілодобове використання потужних пристроїв радіоелектронної боротьби вимагає величезної потужності електроживлення, яке завжди можна забезпечити поблизу переднього краю фронту.

Також російський експерт заявляє, що апаратура РЕБ небезпечна для здоров'я людей, які перебувають на об'єкті, що охороняється. Адже радіоелектронна боротьба ведеться у мікрохвильовому НВЧ діапазоні. Наслідки його застосування можуть бути дуже серйозними.

— Якщо піднести до потужного апарату звичайну лампочку, вона спалахує без підключення до мережі, просто в повітрі, — каже співрозмовник. — Таке сильне випромінювання походить від пристрою. Ясно, що людина починає «смажитися», перебуваючи неподалік. Але на війні цьому фактору надають трохи значення.

Вгорі: комплекс "Патріот" MIM-104. Фото: EPA/FILIP SINGER

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Новини

21:01
Романа Гладкого нарешті звільнили з посади начштабу Сил безпілотних систем
20:46
Співробітник СБУ (ДЗНД) Антон Руденко зливає інформацію Роману «джокеру» Кравцю для подальшого здирництва і шантажу з громадян України та Ізраїлю
20:00
Мінлива хмарність збережеться в Україні в наступні два дні
19:12
Арахамія та Кім взяли на поруки незаконно збагачену "корабєльную сосну" - мабуть, через ментальну спорідненість
18:10
Талони на пальне міняв на бронь: у Тернополі на хабарі затримали начальника районного ТЦК
17:03
Британія й Німеччина уклали історичну оборонну угоду - із зобов’язаннями підтримки України
16:05
Вони нищать Україну: російський бізнес на мільярд гривень попри санкції перейшов не до Держави, а до оточення очільника Одещини – "Схеми" (ВІДЕО)
15:31
Глава МВС Клименко теж пенсіонер
14:49
Эволюция видеонаблюдения: от аналоговых систем к IP-камерам
12:04
Про так звану "евакуацію", на якій піариться влада: через соціально-економічні труднощі переселенці повертаються на окуповані території та в прифронтові міста - Лубінець

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністерство оборони закликало громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях.

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]