СБУ і ДБР оприлюднили нові докази роботи Кулініча і Сівковича на ФСБ Росії - перехоплені розговори (ВІДЕО)

|
Версия для печатиВерсия для печати

Служба безпеки України та Державне бюро розслідувань опублікували перехоплення розмов колишнього очільника ГУ СБУ в АР Крим Олега Кулініча та його куратора – ексзаступника секретаря Ради нацбезпеки і оборони Володимира Сівковича.

Розмови входять до матеріалів провадження, яке завершило ДБР. Розробкою Кулініча та спецоперацією з затримання займався Василь Малюк – нинішній очільник СБУ.

"Служба безпеки провела безпрецедентну філігранна розробку і подальшу реалізацію, здійснила агентурно-технічне проникнення до лав фсб. Ми здобули всі файли, в яких Кулініч доповідав у Москву інформацію, в тому числі і секретну, щодо ситуації в нашій країні, в Службі, про намагання впливати на різноманітні процеси", – цитує Малюка пресслужба СБУ. 

Під час слідства правоохоронці встановили, що Кулініч отримав у ФСБ оперативний псевдонім "Котигорошко". Його діяльність курував так званий політичний офіс у Москві, який організували за завданням ФСБ ексзаступник секретаря РНБО Володимир Сівкович і колишній голова Адміністрації Президента України Андрій Клюєв.

"Кулініч виконував вказівки кураторів для проведення розвідувально-підривної діяльності проти України, шпигунства, розстановки «своїх людей» у різні державні та правоохоронні органи, підбурювання громадян до державної зради", – йдеться у повідомленні пресслужби.

На фото: Ексначальник управління СБУ в Криму затриманий за зраду (ВІДЕО)

Основним завданням московського офісу був збір інформації і робота по Україні. В офісі присутні кадрові співробітники 5-ої служби ФСБ рф. Вони у повній співпраці з Сівковичем взаємодіяли з Кулінічем. Після того, як він передавав інформацію, вони доповідали в ФСБ. 

У ДБР зазначили, що Кулініч знав про плани Росії напасти з території окупованого Криму, але умисно приховав це від керівництва і "заборонив відправляти будь-яку документацію з цього приводу до ЦУ СБУ".

У перші години повномасштабного вторгнення він блокував будь-які спроби повідомити керівництво СБУ і суспільство про реальну обстановку у регіоні, не вжив жодних заходів задля захисту державного суверенітету, надав вказівку особовому складу покинути місце служби, пізніше видав штатну зброю людям, які не працювали в СБУ. 

Окрім цього, він сам покинув місце постійної дислокації та вже 24 лютого виїхав до Києва. На одній із квартир, де мешкав Олег Кулініч, слідчі виявили схрон зі зброєю та його документи часів проходження служби в КДБ СРСР.

Олега Кулініча затримали в липні 2022 року під час спецоперації СБУ і ДБР. Він підозрюється у державній зраді (ст. 111 Кримінального кодексу України), створенні злочинної організації (ст. 255), самовільному залишенні місця служби в умовах воєнного стану (ст. 407), заволодінні зброєю та її незаконному зберіганні (ст. 410 та 263). Кулініча звільнили з посади за кілька місяців до затримання, але вже після початку повномасштабної війни – в березні 2022.

Сівкович, за даними СБУ, разом із Клюєвим відповідальні за відправку в Україну агентів російських спецслужб. Саме вони створили "офіс" із працівниками ФСБ.

У діях ексглави СБУ Баканова щодо справи Кулініча криміналу немає, він просто дурак, якого працевлаштував Зеленський

В межах розслідування справи ексначальника головного управління Служби безпеки України в АР Крим Олега Кулініча кримінальних порушень в діях тодішнього керівника СБУ Івана Баканова не виявлено.

Про це повідомила радниця з комунікацій ДБР Тетяна Сап'ян на брифінгу в Києві, відповідаючи на запитання журналістів

"Наразі скажу однозначно, що в діях уже екскерівництва Служби безпеки України кримінальних правопорушень не виявлено в контексті розслідуваних подій" - сказала вона.

Представники ЗМІ поцікавились безпосередньо можливою причетністю Баканова до діяльності "крота" СБУ Олега Кулініча. В свою чергу речник спецслужби Артем Дехтяренко нагадав, що Служба безпеки України провела службову перевірку щодо Баканова, її результати засекречено.

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Новини

20:11
8 вересня короткочасний дощ ймовірний лише на крайньому півдні, до +28° тепла
18:19
Місія ООН: кількість жертв серед цивільного населення України різко зросла
17:19
США бачать зростаючий ризик російських «диверсії» проти ключових підводних кабелів
16:56
Склад боєприпасів знищений дронами у РФ містив північнокорейські ракети
15:39
Важливі результати за підсумками 24-го засідання у форматі «Рамштайн»
14:20
Бігун Ігор Цвєтов здобув для України 17 «золото» Паралімпіади, а тенісист Віктор Дідух 18-ту
13:22
Нові докази злочинів рашистів: на ру-сайті з усиновлення знайшли дітей з України
12:43
Справа проти Дурова почалася з відмови Telegram відкрити особистість гвалтівника
11:38
Рішення МВФ знову послати місію до Росії – крок до того, щоб "пробачити і нормалізувати російську жорстокість"
10:33
Німеччина в липні різко наростила експорт продукції в Росію

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністерство оборони закликало громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях.

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]