Шість високих держпосад отримали за півроку люди з оточення Єрмака – розслідування Bihus.Info

|
Версия для печатиВерсия для печати

Вплив керівника офісу президента простягається далеко за межі Банкової.

Від початку повномасштабного вторгнення рф щонайменше шість керівних посад у державі отримали люди з оточення керівника офісу президента України Андрія Єрмака, йдеться у розслідуванні Bihus.Info.

Більшість призначень відбулися упродовж 2021-2022 років. Помічники, знайомі та колишні бізнес-партнери керівника ОПУ входять до наглядових рад великих державних підприємств і банків, обіймають посади у міністерствах і правоохоронних органах.

«Укрнафта»

До складу нещодавно націоналізованого підприємства увійшли колишня юристка Єрмака Роза Тапанова і його радник Андрій Гота.

До походу Єрмака у політику Тапанова працювала у його фірмі ТОВ «Міжнародна правнича компанія». А потім стала співзасновницею ще однієї компанії – АО «Міжнародна правнича компанія».

Роза Тапанова також є директоркою історико-меморіального комплексу «Бабин Яр».

Що ж до Андрія Готи, то він є головою комісії з питань помилування при президенті України, а до лютого очолював кабінет Єрмака. З вересня 2021 року був членом наглядової ради «Центренерго» за квотою Фонду державного майна (нині список закритий для переглядів).

Обидва члени наглядової ради ухилилася від відповідей на запитання про їх призначення.

Міністерство оборони й Агентство оборонних закупівель

Закупівлю зброї для України у Міноборони курує ще один знайомий Єрмака – Денис Шарапов.

Агентство контролює увесь ринок зброї в Україні, і вже здійснює закупівлі коштом Міністерства оборони. Ані майбутній бюджет нової установи, ані суми укладених контрактів журналістам дізнатися не вдалося – інформація є таємною через воєнний стан. Проте Шарапов підтвердив, що агентство вже працює.

Шарапова і Єрмака історично пов’язує партнерство у ТОВ «Медійна група європейського партнерства», ТОВ «Міжнародна консалтингова агенція» і ПОГ «Медстандарт», йдеться у матеріалі.

Станом на початок 2022 року вони залишалися співвласниками лише у  ГО «Союз споживачів медичних послуг, лікарських засобів та виробів медичного призначення» і підприємстві «Медстандарт».

Інша компанія Шарапова та Єрмака, «Міжнародна консалтингова агенція», а також ПОГ «Медстандарт», фігурували у розслідуванні Державної фіскальної служби щодо заниження ПДВ великими фармацевтичними компаніями. У допомозі гігантам підозрювали саме їх компанії.

Шарапов і Єрмак вийшли з «Міжнародної консалтингової агенції» у 2019 році, однак розслідування стосується більш раннього періоду.

Так само як Тапанова і Гота, Шарапова стверджує, що Єрмак не має жодного відношення до його призначення у Міноборони, а на роботу його запросив міністр Олексій Резніков.

Рада з державної підтримки кінематографії

Ця структура займається розподілом коштів, виділених на українське кіно. З весни 2021 року очолює її Артем Колюбаєв – колишній продюсер, який разом із Єрмаком був співвласником компанії «Ама віжн».

У попередні роки компанії Колюбаєва «Мейнстрім пікчерз», «Чарівнолісся», «Спільна перемога продакшн», «База філмз» та «Ама віжн» отримали від Держкіно, Міністерства культури та інформаційної політики і Українського культурного фонду 90 млн гривень з бюджету. Третину коштів – вже після того, як Єрмак обійняв посаду в ОПУ.

Колюбаєв стверджує, що його призначення на посаду відбулося завдяки «підтримці індустрії», у чесний і прозорий спосіб. Колишній продюсер також запевняє, що за його головування Рада ніколи не вносила змін до фінального складу конкурсантів, хоча й має на це право.

Водночас його «Спільна перемога продакшн» отримала 27 млн гривень вже після того, як він вийшов з неї, але залишався головою Ради. Кошти поки що не перерахували.

Генеральна прокуратура та Міністерство юстиції

На п’ятому місяці повномасштабної війни Офіс генерального прокурора очолив ексголова Комітету ВР з питань правової політики Андрій Костін. Людина, яку ЗМІ давно називають креатурою Андрія Єрмака. Плани керівника ОПУ посадити Костіна у крісло керівника САП провалились. Коментувати своє призначення Костін відмовився.

У Міністерстві юстиції пов’язаною із Єрмаком людиною вважається призначена у травні заступниця міністра Ірина Мудра. Серед іншого, вона курує напрямок підготовки до конфіскації російських активів в Україні, зазначається у матеріалі.

Мудра також входить до робочої групи Єрмака-Макфола, яка займається питанням запровадження проти Росії санкцій у світі.

До Мін’юсту юрист працювала у державному «Ощадабанку», яким на той час керував інший знайомий Єрмака – Андрій Пишний.

Нацбанк і «Ощадбанк»

Новим головою Національного банку України 7 жовтня став ексголова «Ощадбанку» Андрій Пишний. Банкір входить до групи Єрмака-Макфола,а також разом із Єрмаком створив ГО «Відчуй», яка допомагає людям із порушенням слуху.

До наглядової ради державного «Ощадбанку» входить і Роза Тапанова. На відміну від наглядової ради «Укрнафти», куди вона потрапила за квотою Міноборони, до НР «Ощадбанку» її «привела» урядова квота.

Разом із Тапановою у наглядовій раді банку працює радник Єрмака Андрій Роднянський, ще один член групи Єрмака-Макфола.

Нацфонд інвестицій і Нацкомісія з цінних паперів і фондового ринку

Нацфонд інвестицій України, куди влітку, за рішення Кабміну, передали конфісковані активи російських «Сбербанка», «Промінвестбанка», «Руского міжнародного банку» та Корпорації «ВЭБ.РФ», очолює Тимофій Милованов.

Колишній міністр економіки, а нині радник Андрія Єрмака, член групи Єрмака-Макфола та голова наглядової ради Державного концерну «Укроборонпром».

Нацкомісією з цінних паперів і фондового ринку керує позаштатний радник керівника ОПУ Руслан Магомедов. Ця комісія займалася конфіскацією «Укрнафти» та кількох інших підприємств.

Під час підготовки матеріалу журналісти направили Андрію Єрмаку запит з проханням відповісти на запитання щодо цих призначень, а також кримінального провадження, в якому фігурує «Міжнародна консалтингова агенція».

Замість відповіді Єрмак заявив, що направить запит на розгляд Ставки Верховного Головнокомандувача, яка ухвалювала рішення щодо націоналізації підприємств. Його позаштатний радник Михайло Подоляк оприлюднив запит у соцмережах, безпідставно натякнувши на «замовність» майбутнього матеріалу ексвласниками підприємств.

Ані Єрмак, ані Подоляк так і не відповіли на запитання у запиті.

«Аргумент»


Ще про антиукраїнські діяння А. Єрмака:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]