Схоже, Коломойський обкрадає Укренерго, начебто сидячи в СІЗО, а "фунти" на чолі державної компанії отримують за мовчання мільйони щомісяця

|
Версия для печатиВерсия для печати

"Хто доїть "Укренерго"?

Премії екс-голови "Нафтогазу" Коболєва не дають спокійно спати голові правління "Укренерго" Кудрицькому. Звичайно, до рекордних 40 млн. доларів премій "Нафтогазу" топ-менеджерам "Укренерго" іще далеко. Але, як казав класик: "батя, я стараюсь".

Поки що темп виплат зарплати для керівництва "Укренерго" досягнув цифри у 8,5 млн. грн. щомісячно. За 4 місяці 2024 року винагорода правління "Укренерго" становила 16,5 млн грн. Заради справедливості варто зазначити, що, крім Кудрицького, народні гроші в "Укренерго" отримують й інші члени правління: Олексій Брехт, Сергій Галаган і Олег Скрипник. Це саме вони на чотирьох отримали 8,5 млн грн.

Бажання красиво жити і нічого не робити не так просто викорінити навіть у тих, хто переконує суспільство, що він за європейські цінності. Від євроцінностей там лише готівкові євро.

Особливо показово, що енергетична криза лише набирає свого ходу, а правління "Укренерго" без жодного докору сумління продовжують отримувати величезні виплати.

При цьому звичайні енергетики у державній компанії отримують у середньому 15-25 тис. грн. По суті компанія "Укренерго" не придумала чудодійну рятівну схему забезпечення населення і промисловості електроенергією. "Укренерго" не спромоглось у 2023 році отримати від міжнародних партнерів необхідні для ремонту зруйнованих підстанцій гроші. Практично всі кошти були отримані з бюджету, куди направляли кошти на різні потреби держави (соціальні, ремонти, виплати). Питання: так а за що тоді керівництву "Укренерго" платити відверто завищені зарплати? Працюють в умовах війни? Так всі працюють в умовах війни.

Керівництво "Укренерго" провалило підготовку до зими, оскільки із необхідних ключових 10 підстанцій капітально відремонтували лише 3 підстанції. В цілому було критично пошкоджено і потребувало повної реконструкції 26 підстанцій "Укренерго" із 36 центральних підстанцій, які фактично з’єднують енергосистему України. Про це влітку 2023 року громадськість дізналася не від "Укренерго", яке більше розповідало про бойлери і чайники, а від нардепа Нагорняка. Всього в "Укренерго" нараховується 104 підстанції.

Усі роки війни "Укренерго" не поспішає розкривати дані про ремонти і надані кошти. Але, попри це, було відомо, що у 2023 р. "Укренерго" отримало лише 240 млн. дол. гранту для ремонту об’єктів енергосистеми від наслідків ракетних ударів. Решту грошей для ремонтів компанія отримувала із бюджету. Сумарно "Укренерго" отримало 1 млрд. дол.

Ситуацію врятувала тепла зима. І тому "Укренерго" може надувати щоки і розповідати як "успішно пройшли зиму". Але дисбаланс в енергосистемі виникав на початку грудня 2023 р. і на початку січня 2024 р., коли були нетривалі періоди морозів. Невідремонтовані підстанції не справлялись із ростом споживання електроенергії населенням і промисловістю, що змушувало увесь цей час залучати аварійну імпортну електроенергію. Тому і не було відключень.

Зрештою про рівень відновлення підстанцій "Укренерго" говорять слова головного диспетчера "Укренерго" Зайченка, який у січні 2024 р. радив українцям купувати стабілізатори, бо рівень напруги з боку "Укренерго" не є повністю контрольованим: "Моя рекомендація тим, у кого є прилади, чутливі до рівня напруг, – купити стабілізатор напруги".

А напруга – це робота підстанцій. Такі от результати ремонтів підстанцій "Укренерго".

Напевно така самопевність дозволяє "Укренерго" підвищувати собі виплати. У тому ж таки 2023 році на потреби правління "Укренерго" пішло майже 30 млн. грн. З нинішніми темпами у 2024 р. сума зросте до 80 млн. грн.

І це все відбувається на тлі колапсу енергосистеми, відключень електроенергії, очікування обмежень влітку і страх зими 2024-2025 рр.

Також не всі ще забули, як Держаудитслужба виявила в "Укренерго" зловживань на суму 68 млрд. грн. Список порушень довгий. Але безумовно найцікавіший пункт постачання без отримання оплати електроенергії компанією "Юнайтед Енерджі" Ігоря Коломойського на 1,4 млрд грн.

"Укренерго" оскаржувало результати аудиту в суді, але частково змогло довести свою невинуватість. З 25 висновків аудиту Держаудитслужби суд визнав корупційними 17. Решта 8 висновків не дозволяють без додаткової експертизи визначити відповідальних за вчинені злочини.

Історія про Кудрицького, Коломойського, "Юнайтед енерджі" вже обросла легендами, розслідуваннями, кримінальними справами. Уже хто лише не писав, розповідав чи знімав сюжети про корупцію в "Укренерго". І нове розслідування більше політичного, ніж економічного характеру із демонстративною назвою "Як вкрасти 1,4 млрд грн за тиждень. Майстер-клас від Кудрицького та Коломойського" - це вже радше корупційний діагноз "Укренерго".

Якщо відобразити у двох реченнях суть справи Кудрицького-Коломойського – це отримання без оплати електроенергії компанією "Юнайтед Енерджі" на суму 1,4 млрд грн у напевно найтяжчий період лютого-березня 2022 року. Намагалися проковтнути максимальний обсяг, бо напевно думали, що України вже не буде, всі втечуть до Європи і вже ніхто ні за що не буде відповідати. Але не так сталось, як гадалось.

Але якби справа корупційної кооперації Кудрицького та бізнесу Коломойського була лише одним місцем, де годуються "енергореформатори". А справа про виділення 65 млрд грн на супер-технологічний "триступеневий захист" енергетичних об’єктів, які виявились простими мішками з піском та камінням і бетонними блоками? До споруджень монолітних бетонних систем захисту якось не дійшли руки у Найєма і Кубракова. Кубракова звільнили. А Кудрицький в "Укренерго" на місці.

Цілком заслуговує на кримінальну справу питання боргів на ринку електроенергії, де сума заборгованості не опускається нижче 60 млрд грн. І у пріоритеті "Укренерго" розрахунок не з постачальниками електроенергії для населення (де борги більше 20 млрд. грн.), а з бідними і знедоленими олігархічними сонячними та вітровими станціями. У 2023 році "Укренерго" скорочувало суму боргу на 24 млрд. грн., але половину, 12 млрд. грн., отримали сонячна та вітрова генерація, які отримують по 8 грн за кВт.

Тому поки біля керма "Укренерго" перебуватимуть спеціалісти з "доїння" бюджетів державних компаній, то і борги будуть зростати на ринку електроенергії, і відповідальності за схеми торгівлі-крадіжки електроенергії ніхто не понесе."

Автор: Юрій Корольчук, керівник Інституту енергетичних стратегій

(Джерело).

Зображення вгорі: у 2019 році олігарх Ігор Коломойський називав Володимира Зеленського своїм бізнеспартнером, а після виборів заявляв, що морально підтримує його. Сьогодні СБУ, ДБР і Нацполіція формально начебто розслідують кримінальні провадження стосовно Коломойського. Тим самим унеможлівлюючи передачу українського олігарха США для розслідування тамтешніми прокурорами і ДБР кримінальних справ відносно нього - бо у Сполучених Штатах цей покидьок точно "сяде". Фото: ОП

Висновок у заголовку - видання «Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Новини

09:02
Кабмін звернувся до зарубіжних партнерів щодо аудиту НАБУ. Якщо директора визнають неефективним - це підстава для звільнення, - "слуга народу" Радіна
09:00
Поліція затримала вбивць казахського опозіціонера
08:27
ГЕНШТАБ ЗСУ: ситуація на фронті та втрати ворога на 21 червня
07:01
Охорона депутата-бандита "Колі-Котлєти" ("слуга народу") побила та пограбувала воїна у центрі Дніпра на очах його дитини
20:00
У п'ятницю в Україні сухо та спекотно
18:01
Джорджія Мелоні: Християнка, італійка, мати. Жінка, яка визначить долю Європи
16:18
Ближче до ЄС: Рада підтримала законопроєкт про публічні консультації
15:32
Румунія надасть Patriot Україні
15:26
Безвільна ВРП нарешті звільнила суддю Тандира, який на смерть збив нацгвардійця - весь цей час покидьок отримував зарплату
15:19
НАЗК викрило київського податківця у незаконному збагаченні на 25 мільйонів

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]