Сотні інтернет-кабелів на дні океанів загрожені росією

|
Версия для печатиВерсия для печати

Захід переживає за безпеку сотень підводних інтернет-кабелів, пише The Economist. Вони все частіше стають цілями розвідок — а ще їх може пошкодити звичайний траулер.

Кілька сотень кабелів протягнуті дном світового океану. Серед них ті, що передають інтернет-трафік та забезпечують телефонний зв'язок. Західні уряди давно вважають, що безпека підводної інфраструктури під загрозою: саботаж і шпигунство за допомогою пошкоджених інтернет-кабелів складно відстежити, а передбачити шкоду, яку він завдасть, ще складніше, пише видання The Economist. Хоча країни намагаються підходити до контролю за кабелями більш відповідально, відрізнити сплановані атаки від випадкових інцидентів все ще важко.

Російська загроза у світовому океані

Нещодавно британський уряд звернувся до європейського аналітичного центру RAND Europe у Кембриджі з проханням провести дослідження критичної підводної інфраструктури. Вивчаючи загальнодоступні карти інтернет-кабелів та мереж електрики та опитуючи експертів, керівник проекту Рут Харріс раптом зрозуміла, що випадково дізналася про секретні відомості, які могли б використати противники Великобританії, включаючи Росію.

Харріс звернулася до одного з урядових відомств (назву якого The Economist не наводить - А.). Його співробітники були шоковані. "О Боже! Це секретно!», — згадує Харріс їхню реакцію. Коли працівники відомства дізналися, що у команді Харріс працюють співробітники з усієї Європи, вони вимагали, щоб дослідження було продовжено лише силами британців.

Західні уряди вже багато років переживають про безпеку підводних кабелів, якими йде більша частина світового інтернет-трафіку. Але пильну увагу ця проблема привернула лише нещодавно, коли сталася серія інцидентів, внаслідок яких було завдано шкоди підводній інфраструктурі від Балтійського до Червоного морів. Тепер, коли російські сили атакують цілі, пов'язані з Україною, зламують системи водопостачання та планують удари по американських військових базах у Німеччині, західні уряди побоюються, що наступними цілями у кризовий чи воєнний час можуть стати кабелі, що проходять дном океану.

Дном світового океану прокладено близько 600 кабелів - вже діючих і тих, що тільки збираються ввести в експлуатацію; більшість їх забезпечує інтернет-трафік. Їхня загальна протяжність становить понад 1,4 мільйона кілометрів, порахували в компанії TeleGeography. Європа з'єднана з Америкою 17 кабелями, переважно через Велику Британію та Францію. Щороку більше сотні кабелів ушкоджують якорі траулерів та інших суден. Відрізнити нещасні випадки від саботажу важко.

Влада Росії вклала багато коштів у підрозділ Міноборони, який займається глибоководними підводними човнами та військово-морськими безпілотниками - Головне управління глибоководних досліджень (ГУДІ). «В останні роки росіяни активніші в цій галузі, ніж раніше», — попереджала у 2023 році розвідка НАТО.

У свіжому звіті аналітичного центру Policy Exchange у Лондоні стверджується, що з 2021 року в Євроатлантичному регіоні сталося вісім «підозрілих» інцидентів, «походження яких не визначене». Серед них перерізання кабелів та понад 70 публічно зареєстрованих випадків спостереження за російськими судами, які «поводилися підозріло поблизу критично важливої ​​морської інфраструктури». Норвезька розвідка також заявила, що Росія роками картувала критично важливу нафтогазову інфраструктуру країни.

Небезпека з боку Китаю

У лютому 2024 року постраждали три підводні кабелі, що проходять дном Червоного моря. Це порушило роботу інтернету по всій Східній Африці на понад три місяці. Ймовірно, причиною став ракетний удар по судну з добривами Rubymar, яке завдало повстанське угруповання хуситів, що базується в Ємені. Вона атакує суд у Червоному морі на знак солідарності з ХАМАС.

Rubymar затонув, а його якір, вважають експерти, простягся дном і перерізав кабелі. У березні збої в інтернеті спостерігалися по всій Західній Африці: тоді біля берегів Кот-д'Івуару було розірвано іншу систему кабелів — можливо через сейсмічну активність на морському дні.

Американські експерти також стурбовані потенційною загрозою Китаю. Тайвань великою мірою залежить від підводних кабелів міжнародного зв'язку. У разі війни, пише Ельза Канія з Центру нової американської безпеки, аналітичного центру у Вашингтоні, Народно-визвольна армія спробує встановити «інформаційну блокаду» острова, і обрив кабелів «майже напевно стане частиною цієї кампанії».

"Найкращий спосіб знищити загони безпілотників США або навіть підірвати розвідувальну систему Five Eyes, яка величезною мірою залежить від інтернет-спостереження, - атакувати підводні кабелі", - вважають історики розвідки Річард Олдріч та Афіна Карацоянні.

Західні уряди намагаються продумати стратегію захисту. Держави НАТО вже посилили повітряне та морське патрулювання поблизу критично важливої ​​інфраструктури, включаючи кабельні маршрути. У травні альянс вперше скликав нову мережу критичної підводної інфраструктури, щоб обмінюватися додатковою інформацією між урядами та приватними компаніями, які зазвичай експлуатують кабелі.

"Концепція цифрового океану", ініціатива Європейського союзу, також передбачає "глобальну мережу датчиків, від морського дна до космосу" для виявлення загроз і розглядає створення мережі "підводних станцій" на морському дні, які могли б дозволити безпілотникам заряджати батареї та передавати дані про те що вони бачили.

У морях ходить лише близько 60 ремонтних суден — це означає, що ремонт кабелів можуть йти місяці. Багато таких суден не ходять ні під прапором Америки, ні під прапором одного з її союзників, зазначає Еван Д'Алессандро з Королівського коледжу Лондона, який вивчає підводні кабелі. Проблема може погіршитися, якщо Китай перерізатиме кабелі, зосереджені на територіях поблизу узбережжя Тайваню, за які точаться суперечки.

Якщо війна в Тихому океані все ж таки почнеться, у США та союзних флотів буде мало вільних військових кораблів для супроводу ремонтних судів, вважає Д'Алессандро. Для часткового вирішення цієї проблеми Пентагон у 2021 році створив Флот безпеки кабелів, в якому оператори кабельних суден під американським прапором з уже найнятим екіпажем отримували щорічну допомогу у розмірі п'яти мільйонів доларів в обмін на 24-годинне повідомлення у разі кризи та готовність служити у воєнний час.

Шпигунство за допомогою підводних кабелів

Однак проблема полягає не лише у саботажі, а й у шпигунстві. У міру того, як інтернет ставав глобальним, можливості для підводного шпигунства швидко зростали. У 2012 році Британська служба радіотехнічної розвідки прослуховувала понад 200 оптоволоконних кабелів, якими передавався телефонний та інтернет-трафік. Повідомляється також, що служба співпрацювала з Оманом, щоб отримати доступ до кабелів, що проходять через Перську затоку.

Страх перед шпигунством з боку Китаю — одна з причин, через яку США виявили такий живий інтерес до кабельної інфраструктури Азії, що швидко зростає. З 2010 до 2023 року в регіоні було прокладено близько 140 нових кабелів (у Західній Європі за той самий час — лише 77). Китай став важливим гравцем кабельного буму завдяки компанії HMN Technologies (раніше називалася Huawei Marine Networks). Вона проклала понад 94 тисячі кілометрів кабелів у 134 проектах.

У 2020 році США заблокували участь HMN Technologies у прокладанні із Сінгапуру до Франції через Індію та Червоне море кабелю SeaMeWe-6 вартістю 600 мільйонів доларів. Участь китайської компанії завадила використовувати кабель американським фірмам. Як випливає з недавнього розслідування агентства Reuters, це була одна з щонайменше шести кабельних угод в Азії, зірваних США в період з 2019 по 2023 роки.

Союзники США також прагнуть обмежити вплив Китаю. У 2017 році Австралія завадила Китаю поєднати свій континент із Соломоновими островами. Тепер Австралія фінансує два інших кабелі у Палау та Східну Мікронезію — це архіпелаги, де Китай, США та сама Австралія боролися один з одним за вплив. Ці зусилля різко уповільнили кабельні амбіції Китаю.

Навіть якщо спостереження за станом кабелів на дні покращиться, загроза саботажу та шпигунства навряд чи зменшиться. "Можливість працювати на екстремальних глибинах, - підсумовує Сідхарт Каушал з аналітичного центру RUSI, - може більше не бути винятковим привілеєм великих держав".

Зображення вгорі: співробітники компанії Qingdao Hanhe Cable на заводі, де виготовляють підводні кабелі. Ціндао, Китай, 28 травня 2024 року. Фото: VCG / Getty Images

Переклад: «Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністерство оборони закликало громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях.

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]