Справа про держзраду Кулініча - це свідчення про бардак у владі

|
Версия для печатиВерсия для печати

Шевченківський райсуд Києва розпочав слухати по суті справу за обвинуваченням колишнього керівника Головного управління СБУ в Автономній Республіці Крим Олега Кулініча. Йому інкримінується державна зрада, участь у злочинній організації та залишення місця військової служби в Херсоні.

Як пише Ірина Салій у своєму матеріалі, розмови Сівковича з Кулінічем правоохоронці нібито відновили з видалених записів на флешці, яку за місяць до затримання Кулініча, 20 червня 2022 року, знайшли під час обшуку в будинку в Києві по вулиці Передова,5 "на третьому поверсі у квартирі, в якій ніхто не проживав".

У ДБР визнають, що ці розмови з Кулінічем записував на свій айфон сам Сівкович. Потім ці файли передавались у ФСБ, але як вони опинились у київській квартирі – неясно.

Втім у машині Кулініча знайшли жорсткий диск, на якому було 7 файлів, повністю ідентичних тим, які знайдені в порожній квартирі. Інформація на флешці стосується не тільки його, й президента Зеленського, його дружини, глави Офісу президента Андрія Єрмака, Сергія Шефіра — помічника президента, прем’єр-міністра Шмигаля, Оксани Маркарової, яка є послом у США, ексголови СБУ Баканова.

Більше того, Кулініч зацитував фрагмент із доповідної для ФСБ з тієї ж флешки.про Олександра Бєляєва, не просто про радника Баканова останніх років, але й про його багаторічного партнера і родича.

У 2020 році бізнесмен Ігор Тинний заявив про те, що 15 кримінальних проваджень проти його компаній пов’язані з особистою помстою тоді голови СБУ Баканова та його бізнеспартнера і одночасно родича Бєляєва.

У Баканова були всі шанси сісти після історій з цим подільником, але злі язики кажуть, що кілька візитів Володимира Зеленського до тодішнього голови СБУ Хорошковського та голови МВС Луценка врятували ситуацію. Тим часом Бєляєв став офіційним радником голови СБУ Баканова. А ще з невідомих причин йому надали державну охорону і внесли до так званих стоп-переліків у реєстрах. Це означає, що всі, хто цікавився паном Бєляєвим, – підпадали під моніторинг СБУ.

За даними BBC, слідчі жодного разу не викликали Баканова, хоча його свідчення могли б пролити світло на те, як Кулініч працював, яку інформацію передавав керівництву СБУ, чи справді 24 лютого 2022 року без наказу поїхав із Херсону до Києва. Баканов тоді відмовився коментувати цю справу на запит BBC, а невдовзі отримав посвідчення адвоката.

Так чи інакше тепер цілком незрозумілими будуть дії ДБР та СБУ, які і далі не допитуватимуть Баканова. Запитань до друга президента занадто багато – від корупції на контрабанді до державної зради. Зрештою, українці мають право знати, де був їхній глава СБУ 24 лютого 2022 року. І чому двері його кабінету довелось відкрити ногами, щоб виконати передбачені законом процедури.

Вгорі: Олег Кулініч. Фото: Судовий репортер


На цю тему:

 


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]