Справу експрокурора Одеської області Жученка нарешті спрямували до суду

|
Версия для печатиВерсия для печати

 Зловживання службовим становищем та одержання квартири як хабаря: судитимуть колишнього прокурора Одеської області

 

02 вересня 2024 року прокурор САП за матеріалами досудового розслідування НАБУ направив до суду обвинувальний акт стосовно колишнього прокурора Одеської області за обвинуваченням у зловживанні службовим становищем, одержанні від забудовника неправомірної вигоди квартири в Одесі та використанні завідомо підробленого документа.

Про це йдеться в повідомленні прес-служби САП.

У межах розслідування встановлено, що, перебуваючи на посаді прокурора Одеської області, особа, зловживаючи своїм службовим становищем, діючи за попередньою змовою з мером Одеси, його заступником, колишнім керівником департаменту комунальної власності Одеської міськради, його заступником та іншими особами, здійснила безоплатну передачу приватному товариству-забудовнику 2 земельних ділянок в м. Одесі загальною площею майже 4 га, що спричинило громадським інтересам територіальної громади м. Одеси збитків у розмірі близько 130 млн грн. За вчинення цих дій очільник обласної прокуратури отримав від забудовника неправомірну вигоду квартиру в новобудові в м. Одесі, вартістю понад 3,5 млн грн, яку оформив на дружину.

Крім того, з’ясувалося, що посадовець умисно використав завідомо підроблені документи про оцінку земель, які були незаконно передані під будівництво. Прокуратура не замовляла проведення таких оцінок, а вартість земельних ділянок була заниженою та не відповідала ринковим цінам.

Дії колишнього очільника обласної прокуратури кваліфіковані за ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 364, ч. 4 ст. 368 та ч. 4 ст. 358 КК України.

У липні 2023 року справа стосовно нього була виділена в окреме провадження з іншого провадження.

Зауважимо, що у серпні 2023 року завершено досудове розслідування у справі щодо злочинної організації, серед учасників якої – мер Одеси, чинні та колишні посадовці Одеської міськради. Наразі триває ознайомлення з матеріалами у справі стороною захисту.

Мова йде про колишнього прокурора Одеської області Олега Жученка. Йдеться про підозру, яку в 2021 році НАБУ та САП оголосили 16 особам у створенні злочинної організації та зловживаннях в Одесі на 689 млн грн. А саме: керівнику злочинної організації Володимиру Галантернику (заочно, бо він не в Україні); міському голові Одеси Геннадію Труханову; голові постійної комісії з питань комунальної власності Одеської міської ради Василю Шкрябаю; керівниці юридичного департаменту ОМР Інні Поповській; директору департаменту комунальної власності ОМР Олексію Спектору та його заступнику Володимиру Радіонову; виконувачу обов'язків заступника мера Одеси Олегу Бриндаку (ексвиконувач обов'язків мера Одеси у 2013-2014 роках, колишній голова земельної комісії ОМР) та ще трьом особам, які опікувалися функціями фінансового контролю, юридичного супроводу та координації дій. Також підозру вручили ще шістьом особам (співучасникам), зокрема, заступнику Труханова; колишньому керівнику одного з комунальних підприємств; експрокурору Одеської області Олегу Жученку; власникам компанії-забудовниці "Будова" та її топ-менеджерам. Їхні дії кваліфікують за ч. 1 ст. 255, ч. 4 ст. 28, ч. 2 ст. 364, ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 209, ч.4 ст. 368, ч. 3 ст. 369 КК України (участь у злочинній організації Галантерника; зловживання службовим становищем; привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем; легалізація коштів, одержаних злочинним шляхом; одержання неправомірної вигоди та надання цієї неправомірної вигоди).

За даними детективів, вказані особи заволоділи шістьма земельними ділянками в Одесі за адресами: Гагарінське плато, 4 (житловий комплекс Sea View); Варненська, 27 з літерами А, В і Г (ЖК "Скай Сіті"); Жаботинського 54А (ЖК "Альтаїр-3") та Академічна, 30 (апарт-комплекс "Морська резиденція"). Всі вказані будинки збудувала компанія "Будова", яку пов'язують з Галантерником. Окремо фігурантів підозрюють у заволодінні понад 131 млн грн на закупівлі земельної ділянки колишнього аеродрому "Застава" за завищеною вартістю.

«Аргумент»


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністерство оборони закликало громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях.

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]