Справжній власник ДТЕК ще перед війною переписав вугільний бізнес компанії в росії з Ахметова на Новінського

|
Версия для печатиВерсия для печати

Російський Сбербанк продав вугільні шахти в Ростовській області, які раніше формально належали ДТЕК Ріната Ахметова, кіпрській Valleyton Investments. Останню пов'язують із бізнес-партнером пана Ахметова Вадимом Новінським.

Про це пише Коммерсант.

Сума операції офіційно склала $230 млн, і в її рамках нові власники отримали не лише акції, а й права вимоги щодо виданого Сбербанком кредиту на $446,8 млн. У 2021 році ці шахти на тлі високих цін та можливості експорту в Україну вийшли у прибуток, але Тепер стратегію доведеться переглядати. На думку аналітиків, шахти можуть переорієнтуватися на експорт антрациту до Туреччини та Близького Сходу.

Український бізнесмен Рінат Ахметов формально більше не має вугільних активів у росії, розповіли джерела у галузі. ДТЕК, що йому належить, володіла декількома шахтами в Ростовській області: «Донським антрацитом», «Сулінантрацитом» та АТ «Шахтоуправління "Обухівська"». Однак, як випливає з даних електронного торгового майданчика «Сбербанк-АСТ», ще в листопаді 2021 року Сбербанк на торгах продав 100% акцій компанії, на якій було консолідовано ці активи, а також права вимоги щодо виданого їй кредиту. Сума операції склала $230 млн, при цьому в документації до торгів сказано, що заборгованість із синдикованого кредиту становить $446,8 млн.

Таким чином, борг продано із значним дисконтом.

Покупцем активів стала кіпрська Valleyton Investments громадянки Вірменії Олени Оганесян, яку деякі українські ЗМІ пов'язують із бізнес-партером пана Ахметова Вадимом Новінським. Valleyton у серпні 2021 року подавала до ФАС клопотання про придбання цих вугільних шахт.

Продаж вугільних шахт не пов'язаний із бойовими діями в Україні. Про плани позбутися російських активів у ДПЕК заявляли ще у червні 2021 року. Гендиректор ДПЕК Максим Тимченко в інтерв'ю виданню «Економічна правда» у квітні цього року говорив, що холдинг не має активів у Росії і не має з нею жодних стосунків. «Якщо говорити про російські шахти, то ми мали великий борг на балансі цих підприємств. Оскільки ці шахти були в заставі у Ощадбанку, акції цих шахт були списані в рахунок цього боргу,— говорив топ-менеджер, зазначивши, що ДТЕК мав дефолт за кредитом перед Ощадбанком.— Сьогодні ми як виробник електроенергії робимо основну ставку на розвиток зеленої генерації. Ми готові розглядати продаж наших електростанцій та вугільних шахт».

ДТЕК придбав 100% акцій «Обухівської», 100% акцій «Донського антрациту» та 66,7% акцій «Сулінантрациту», який потім був об'єднаний з «Донським антрацитом», у 2012 році за $39 млн. На «Обухівській» видобувається антрацит, який затребуваний у Туреччині та країнах АТР. ДТЕК постачав частину видобутого вугілля в Україну, але після того, як влада РФ в 2019 році ввела квотування експорту вугілля в Україну, ця схема перестала працювати. Як випливає зі звіту «Обухівської» за 2020 рік, підприємство отримало дозвіл на експорт вугілля в Україну лише у березні 2020 року, тоді як квоти почали видавати з 1 червня 2019 року.

Отримання дозволу дозволило шахті вийти з простою. Завдяки зростанню виробництва, а ще більшою мірою — різкому збільшенню цін, шахти покращили фінансові показники. За підсумками 2021 чистий прибуток «Обухівської» (це основний актив) збільшилася на 683,5%, до 2 млрд руб., А виручка - на 45%, до 13 млрд руб. Спільно «Обухівська» та «Донський антрацит» у 2021 році видобули 3,5 млн. тонн вугілля.

Проте зараз експорт ростовського вугілля в Україну неможливий через бойові дії, перспективи його відновлення не зрозумілі. Сумарні експортні відвантаження ростовських активів ДТЕК у найкращі роки не перевищували 1,5 млн тонн, каже Сергій Гришунін із НРА. На його думку, реалізувати якісний антрацит у таких обсягах до Туреччини чи країн Близького Сходу на тлі очікуваного дефіциту вугілля в ЄС є цілком реалістичним. Крім того, існує можливість створення суміші вугілля у нейтральному порту, що має дозволити експортувати його навіть до ЄС.

Рекомендуємо публікацію: Ринат Ахметов — миф

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]