США можуть повернути острів Врангеля, захоплений росією майже 100 років тому — Newsweek

|
Версия для печатиВерсия для печати

Острів Врангеля, який росія вважає своїм, історично належить Америці.

Сполучені Штати претендують на віддалений острів, який майже століття був у руках москви і де росія, як повідомляється, хоче влаштувати військові бази. Про це Newsweek заявив колишній комісар США з Арктики Томас Емануель Данс.

Острів Врангеля знаходиться за майже 450 км на північний захід від мису Лісберн на Алясці в Північному Льодовитому океані на далекому сході росії, між Чукотським і Східно-Сибірським морями.

У жовтні військовоповітряні сили США перехопили біля кордонів Аляски російські бомбардувальники, що підкреслило стратегічне значення острова, а надто — в період загострення напруженості між москвою та Вашингтоном через вторгнення росії в Україну.

Томас Емануель Данс, який у 2021 році був уповноваженим Комісії з досліджень Арктики США, заявив, що жодного офіційного визнання претензій росії на острів, який Москва вважає частиною Чукотської автономної території, ніколи не було.

«Але сталося вторгнення в Україну, а відтак на перший план вийшли питання суверенітету та територіальної цілісності», — розповів Данс Newsweek.

У 1881 році капітан американської податкової служби Келвін Хупер зі своєю командою висадився на острові Врангеля, де вони підняли американський прапор. Хупер був де-факто губернатором Аляски, яку США викупили у росії за 14 років до того.

Данс повідомив, що існує велика кількість тогочасних записів про те, що острів Врангеля — разом із сусідніми островами Де-Лонг — були визнані територією США.

Перша група постійних поселенців виникла на острові у 1921 році, але вже у 1924 році його захопили більшовики на радянському канонерському човні «Червоний жовтень», а американських поселенців заарештували та затримали, деякі з них померли в полоні.

«Це сталось напередодні більшовицької революції 1917 року. росія заявила, що вона відкрила острів у 1911 році, і висунула це  у якості претензії в 1916 році», — сказав він.

Однак США до 1933 року не мали дипломатичних відносин з росією чи Радянським Союзом, тож про жодне визнання таких претензій до 1933 року не йдеться.

У 1941 році в Конгресі йшли розмови про створення на острові Врангеля американської авіабази, але ця ідея була відкладена після того, як 7 грудня того року Японія розбомбила Перл-Харбор.

Після розпаду Радянського Союзу колишні сенатори Френк Мурковскі  і Джессі Хелмс під час дебатів у Комітеті із закордонних справ Сенату в 1991 році заявили, що вони не хочуть, щоб договір про кордон з росією заважав майбутнім американським претензіям на острови.

«В тих переговорах брали участь багато різних сил, і, зрештою, вони  завершилися угодою про морський кордон, — говорить Данс. — Договір був ратифікований Сенатом США, але він ніколи не був ратифікований Думою (російським парламентом)».

За словами Данса, таким чином технічно це — досі не завершена справа. Хоча між країнами є дипломатичні ноти, в яких стверджується, що вони дотримуються цих домовленностей, цей договір не є чинним.

Газета «Коммерсант» 2 листопада повідомила, що мінприроди росії прагне послабити екологічні обмеження на острові Врангеля, який перебуває під охороною ЮНЕСКО.

На острові розміром приблизно з грецький острів Крит розташована російська військова база, також там мешкає величезна популяція білих ведмедів, тихоокеанських моржів та унікальних видів рослин і перелітних птахів.

Грінпіс росії висловив занепокоєння щодо впливу на навколишнє середовище пропозицій уряду, які включають будівництво на острові, а також дозвіл на польоти літаків і вертольотів над ним.

Міністерство заявило, що заповідні території в росії «не повинні створювати перешкод для захисту найважливіших інтересів держави в сфері оборони та національної безпеки», повідомляє «Коммерсант», натякаючи на важливість острову Врангеля.

Крім того, Північний морський шлях стає артерією для експорту зрідженого природного газу США в Азію. Він проходить якраз повз острови Врангеля та Де-Лонг, тож контроль росії над ними міг би дати їй можливість диктувати, як працюватиме цей морський шлях.

«Острови могли б стати частиною більш широких переговорів, щоб досягти врегулювання та реструктуризувати наші відносини з росією за допомогою загальної угоди», — сказав Данс, який є також колишнім радником заступника міністра з міжнародних справ у Міністерстві фінансів США.

«Повернення американської землі було б дуже продуктивним кроком, — ввжає він. — Особливо з огляду на те, що ми намагаємося відновити український суверенітет над їхніми землями, і маємо власні проблеми з росією».

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]