Сварка з Казахстаном та злодійство в Україні призвели до хаосу ринку зерна в росії

|
Версия для печатиВерсия для печати

Російські виробники збіжжя зіткнулися з хаосом на ринку — надмірні обмеження з боку росії та Казахстану, а також крадіжка українського зерна не дозволяють їм реалізувати продукцію на зовнішніх ринках.

Про це пише "Комерсант" з посиланням на лист бізнес-асоціації "Опора России".

Представники бізнесу скаржаться, що експорт зерна з росії через Казахстан надто дорогий, вартість транспортування російської продукції перевищує аналогічний показник для зерна з Казахстану майже в 4 рази: 192 проти 51 рубля за тонну. Подібні дискримінаційні умови значно знижують конкурентоспроможність російських виробників, які вимагають від влади оперативно вирішити це питання із сусідом. При цьому казахстанські виробники продовжують користуватися пільговими тарифами для відправки свого зерна через південні російські порти, російський бізнес закликає скасувати ці пільги.

Казахстан же запровадив підвищені тарифи на транспортування зерна після того, як росія запровадила жорсткі обмеження на експорт зерна з росії до країн ЄАЕС, крім білорусі. Приводом для запровадження обмежень стали паніка на російському ринку, а також надлишкові, за версією росії, закупівлі російського зерна із Сибіру самим Казахстаном. Влада країни-партнера по ЄАЕС негативно поставилася до подібних заходів, особливо на тлі того, що вони вводилися дискримінаційно — білорусь була винятком, у результаті суперечка залишилася невирішеною, а Казахстан відреагував підвищенням тарифів.

Експерти зазначають, що оперативно вирішити проблему тарифів не вийде, через бюрократію суперечка може тривати роками, а рішення необхідне прийняти швидко. Перенаправити зерно до південних портів невигідно, та й не вистачить експортних потужностей — порти забиті, зокрема, вкраденим українським зерном. На цьому тлі ринок північного Китаю виглядає набагато перспективнішим. В якості альтернативи Казахстану «Опора Росии» пропонує почати експорт потужностями РЖД далекосхідними магістралями в Китай.

Проте перспективи залізничного транспорту туманні, оскільки російських транспортних потужностей замало для прискореної переорієнтації економіки на Схід. Про проблеми із залізничними коридорами говорив ще російський віце-прем'єр Юрій Трутнєв, визнавши, що система просто не готова до переорієнтації на Схід. Додатковий тиск на ринок та експорт зерна чинить війна в Україні. Президент України Володимир Зеленський оцінює обсяги вкраденого та вивезеного в росію зерна на рівні півмільйона тонн, що створює для російських портів додаткове навантаження для відправки. З розслідування "Бі-бі-сі" випливає, що російські військові поставили крадіжку на потік.

росія та Україна — світові лідери з виробництва та експорту зерна. Проте війна в Україні та дії російського командування створюють ризики різкого скорочення постачання зерна до інших країн. Ситуація посилюється блокуванням російською стороною українських портів, через що світ ризикує опинитися під загрозою масштабної продовольчої кризи та навіть голоду в деяких країнах.

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]