Церковний скандал у Болгарії: священиків видворили з країни через підозри в роботі на спецслужби РФ

|
Версия для печатиВерсия для печати

Це тільки підтверджує очевидну спайку РПЦ та ФСБ.

Про це йдеться у статті видання novayagazeta.eu.

У Софії розгорається «битва за храм» між Росією та православним Болгарським патріархатом. Причина — підозри в роботі на російські спецслужби кліриків РПЦ, які служили в Софії, та їхнє видворення з Болгарії. Хоча здавалося, що західний світ давно знає, що закордонні структури РПЦ — не більше, ніж дах для спецслужб.

Провальне подвір'я

Посольство РФ у Софії може ініціювати судовий процес проти православного Болгарського патріархату. Його предстоятель, патріарх Неофіт, призначив 25 вересня своїх кліриків у храмі св. Миколи Мирлікійського, який має статус обійстя РПЦ. Цей храм посольство вважає своєю власністю, посилаючись на якийсь «нотаріальний акт» 1997 року, у якому районний нотаріус встановив правонаступництво РФ від Російської імперії, наприкінці ХІХ ст. яка побудувала цей храм, хоча законодавство РФ таке правонаступництво заперечує: РФ - це правонаступник СРСР, а не Російської імперії. Досі Болгарський патріархат не знав про існування такого акту і вважав храм своїм просто переданим у користування подвір'ям РПЦ. Законність «нотаріального акту» може стати предметом судового розгляду між РФ і Болгарської православної церквою (БПЦ).

23 вересня Московська патріархія заявила про безпрецедентне в її історії рішення — про припинення служб у храмі та його закриття. У свою чергу, це стало реакцією на рішення Державного агентства національної безпеки Болгарії від 21 вересня про видворення з країни протягом 24 години настоятеля подвір'я РПЦ у Болгарії архімандрита Вассіана (Змєєва, громадянина РФ) та секретаря подвір'я протоієрея Євгена (Павельчука, громадянина Білорусі), діяльність яких «загрожує національній безпеці». Їм заборонено в'їзд до Болгарії терміном на п'ять років. Раніше Північна Македонія оголосила Вассіана, який «за сумісництвом» представляв РПЦ і в цій країні персоною нон грата.

 

Батьків Вассіана та Євгена посадили в поліцейську машину, доставили додому і до храму, де вони швиденько зібрали речі, і відвезли на кордон Сербії, який вони того ж дня благополучно перетнули. Транспортне обслуговування здійснювалося з допомогою бюджету Болгарії. Як прокоментував цю ситуацію прем'єр-міністр країни Микола Денков, «рішення було ухвалено на підставі засекреченого звіту». Цікаво, що попередника архімандрита Вассіана на посаді представника РПЦ у Софії, архімандрита Пилипа (Васильцева), у 2018 році було також видворено з Болгарії з ініціативи влади — щоправда, у більш м'якій формі. Зараз він представляє РПЦ за патріарха Антіохійського і всього Сходу в Дамаску і Бейруті. Тільки підтверджує очевидну спайку РПЦ і ФСБ.

Архімандрит Вассіан - відома в патріарших колах постать. Йому 48 років, у священному сані служить із 1999 року. Понад 10 років, з 2004 по 2015, він обіймав важливу посаду проректора з виховної роботи Московської духовної семінарії та академії, звідки пішов зовсім не за власним бажанням, але з підвищенням: патріарх Кирило призначив його своїм представником у Білоруському екзархаті. Змінивши у 2018 році в Софії викритого архімандрита Філіпа, він розгорнув бурхливу діяльність щодо просування наративів «російського світу», які користуються популярністю серед тієї частини ієрархії Болгарської церкви, яка колись здобула освіту в Росії (або ще в СРСР).

Архімандрит Вассіан (Зміїв). Фото: Wikimedia Commons

Ілля Забежинський — православний письменник із Петербурга, який нещодавно переїхав до Болгарії, — розповідає:

«Архімандрит щомісяця катався до Північної Македонії і каламутив там у церковних колах за підтримку РФ у війні. Болгарський уряд (а Болгарія — член НАТО та один із найактивніших постачальників зброї Україні) теж цим питанням перейнявся… У церковному середовищі БПЦ я слухав чимало історій, як настоятель російського подвір'я в Софії корумпує болгарських митрополитів фінансово… Ми, до речі, бували багато разів на службах отця Вассіана на Російському подвір'ї. Слухали антинатівські молитви. Зазнавали там нападів охоронців, коли намагалися зробити фотографії з богослужінь — з вибиванням телефонів із рук. Там же слухали навіювання від його вівтарника на Гелендвагені, що бувати нам на подвір'ї не варто, а писати про те, що там відбувається, тим більше».

Протоієрей Євген Павельчук відомий набагато менше: його призначення у 2019 році до Софії з кліру Мінської єпархії було незрозумілою несподіванкою для сторонніх спостерігачів. Протодіакон Андрій Кураєв звернув увагу, що кар'єра Павельчука розпочалася у Гродненській єпархії РПЦ у Білорусі, що він відповідав «за співпрацю з військовими структурами» та заснував воєнізовані загони («військово-патріотичні клуби») «Слов'яни» та «Дружина». Їхня група у «ВКонтакті» прикрашена прапорами РФ, а офіційний сайт — запрошенням добровольців на війну «на захист росіян на території колишньої України». "Відправити служити в країну НАТО чувака, який відкрито веде таку діяльність, - це вершина церковної дипломатії, звичайно", - резонно зауважують коментатори в блозі Кураєва.

Протоієрей Євген Павельчук. Фото: храм св. Миколи Мирлікійського

Навіщо храм, якщо в ньому не можна шпигувати?

Офіційна Москва відреагувала на рішення болгарської влади надзвичайно емоційно, якщо не сказати істерично. Заяву зробила офіційний представник МЗС Росії Марія Захарова:

«Люди, які присвятили своє життя служінню Богу в ім'я єднання російського та болгарського народів на основі загальної релігії та християнських цінностей, як злочинців у спецтранспорті з ґратами на вікнах було доставлено назад до храму імміграційною службою Болгарії для того, щоб зібрати свої речі… Цей крок здійснено у свято Різдва Пресвятої Богородиці — священний і чистий день… Керівництво Болгарії остаточно стало на шлях руйнування не лише політичних контактів між державами, а й культурно-гуманітарних зв'язків між нашими народами».

Незважаючи на це, Болгарський патріарх Неофіт сподівається на «сприяння Посольству Російської Федерації», оскільки, на думку БПЦ, храм не повинен позбавлятися «благодатного життя», тобто богослужіння та обрядів. Останні десятиліття РПЦ постійно говорить про неприпустимість закриття храмів, називаючи відповідні дії безбожної влади «наругою святинь», але, як тільки дійшло до розорення шпигунського гнізда, яке прикривалося храмом, сама пішла на таке «наругу». Болгарський патріарх особливо наголошує, що храм св. Миколи є місцем паломництва: у ньому зберігаються мощі святителя Серафима Софійського, тому закриття такого храму означало б заборону на доступ до цієї загальноправославної святині. Московська патріархія, зі свого боку, казуїстично трактує прийняте нею ж рішення про закриття храму як «неповагу до почуттів віруючих» з боку болгарської влади, яка нібито змусили РПЦ так вчинити.

У відповідь на слова Болгарського патріарха посол РФ у Болгарії Елеонора Митрофанова заявила, що відкриє храм лише за розпорядженням із Московської патріархії. «Наразі, — повідомила вона, — нам не відомо, що патріарх Кирил отримав листа патріарха Неофіта, ми не знаємо рішення РПЦ». Посол Болгарії в Москві був викликаний у МЗС РФ, де йому заявили рішучий протест проти вигнання з країни російських співробітників у рясах. «Чергова провокаційна витівка болгарської влади, яка повністю вписується в поточні євроатлантичні установки щодо боротьби з російським впливом, неминуче обернеться неприємними наслідками», — пригрозив МЗС. Неофіційно подейкують, що послу дали зрозуміти: будь-яке «самовправність» щодо подвір'я РПЦ у Софії обернеться закриттям подвір'я Болгарського патріархату в Москві, що з 1940-х знаходиться в стародавньому Успенському храмі на Таганці.

РПЦ ГБ

Нова-Європа вже зверталася до теми використання закордонних парафій РПЦ як резидентур КДБ/ФСБ або військової розвідки. Широкого розголосу свого часу набула історія вербування митрополитом Віденським та Австрійським Іринеєм (агент КДБ «Ікар») офіцера американської військової розвідки Георгія Трофімова, який після викриття був засуджений у США до довічного ув'язнення.

Полковник КДБ Костянтин Преображенський, який емігрував до США, згадував, як у штаб-квартирі ПДУ КДБ у Ясенєвому (нині штаб-квартира СЗР) наприкінці 70-х він зустрів офіцера з густою рудою бородою: «Не дивуйся свого начальника по бороду! — сміючись, сказав Преображенському його друг, який працював у відділі кадрів. — Зараз він набирається досвіду в іноземному відділі патріархату». Цей офіцер невдовзі став начальником Російської духовної місії РПЦ в Єрусалимі, потім єпископом, заступником голови Відділу зовнішніх церковних зв'язків, а під час пандемії коронавірусу помер у сані митрополита і був похований з військовими почестями.

Приходи подвійного призначення

Події в Україні нагадали західним урядам, що закордонні структури РПЦ виконують далеко не лише релігійні функції

Священик Гліб Якунін, член спеціальної комісії Верховної ради Росії з розслідування обставин ДКНС, опублікував на початку 1992 року виявлені ним в архівах КДБ звіти про взаємодію керівництва радянської розвідки з церковною агентурою. Якщо вірити цим документам, то нинішній патріарх Кирило є агентом КДБ "Михайловим", а попередній патріарх Алексій ІІ працював під агентурним псевдонімом "Дроздов". Агентами КДБ були абсолютно всі вищі ієрархи РПЦ, а також клірики чи миряни, які так чи інакше допущені до міжнародних контактів церкви.

Журналісти Андрій Солдатов та Ірина Бороган опублікували днями своє розслідування про діяльність у США впливового співробітника Відділу зовнішніх церковних зв'язків Московського патріархату (ОВЦС МП) Дмитра Петровського, якого ФБР підозрює у роботі на російську розвідку. Будучи прийнятим на роботу в ВЗЦС митрополитом Кирилом (Гундяєвим) у 2001 році, він часто відвідував США та займався діяльністю різних православних юрисдикцій у цій країні. За версією ФБР, Петровський збирав компромат на архієреїв та кліриків, щоб згодом використати його при вербуванні. У комп'ютері «церковного дипломата» американські контррозвідники виявили, зокрема, документ 2009 року, де регламентується «залучення до оперативної діяльності співробітників РПЦ виключно з прямої санкції патріарха», причому зазначається, що «характер такої діяльності в робочому порядку контролюється спецштатом РПЦ – для попередження та уникнення негативних наслідків для РПЦ». Після публікації ФБР Петровського було формально звільнено з ВЗЦЗ МП і зараз, ймовірно, працює тільки в розвідці. На думку авторів розслідування, оперативні можливості РПЦ особливо затребувані після початку «СВО», оскільки «духовне обґрунтування війни» у патріарха та його підлеглих «виходить набагато краще, ніж у штатних кремлівських пропагандистів».

Вгорі: ерковний скандал у Болгарії: священиків вигнали з країни через підозри в роботі на спецслужби РФ Патріарх Болгарський Неофіт. Фото: Georgi Paleykov / NurPhoto / Getty Images

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]