У Гельсінкі демонтували подарований москвою пам'ятник «Мир у всьому світі»

|
Версия для печатиВерсия для печати

У Гельсінкі офіційно демонтували бронзову скульптуру «Мир у всьому світі» роботи радянського скульптора Олега Кірюхіна. Мерія москви, будучи містом-побратимом Гельсінкі, подарувала його фінській столиці 1989 року. Пам'ятник, що символізує мир між континентами, розташовувався в районі площі Хаканієм.

Як повідомляє «Інтерфакс» із посиланням на місцеву телекомпанію Yle, монумент був знятий з постаменту та переміщений на баржу. Пам'ятник перевезуть до іншого місця. Влада міста пояснила рішення прибрати монумент реорганізацією транспортного руху на площі та вулиці Хаканієменранта. На його місці мають намір прокласти тротуар.

Пам'ятник, подарований Гельсінкі російською столицею 1989 року, відкрили 14 січня 1990 року, за кілька днів після падіння Берлінської стіни. Пам'ятник зображує людей різних континентів, що тримають однією рукою глобус. Пам'ятник неодноразово ставав жертвою вандалів, котрі намагалися його зафарбувати. Крім того, 2010 року невідомі намагалися підірвати його за допомогою балонів.

У середині червня міська рада фінського міста Котка дозволила прибрати з центру міста пам'ятник Володимиру Леніну, отриманий у подарунок від Таллінна у 1979 році. Рішення обґрунтували тим, що монумент ображає пам'ять жертв «радянських військових злочинів». То був останній великий пам'ятник революціонеру у країні.

Скульптура «Світ у всьому світі». Фото: Stoyan Nenov / Reuters

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]