«Україна не може гаяти час»: США поспішають підготувати Київ до весняного контрнаступу – Politico

|
Версия для печатиВерсия для печати

Вашингтон дедалі більше стурбований скороченням поставок боєприпасів і ППО в Україну.

Збройні сили США швидко відправляють техніку на поле бою та тренують українські сили напередодні великого контрнаступу, який очікується наприкінці весни. Про це пише Politico.

У середу після віртуального засідання багатонаціональної контактної групи з питань оборони України міністр оборони Ллойд Остін заявив, що «Україні не можна гаяти час».

«Ми повинні швидко і повністю виконати наші обіцяні зобов’язання, – сказав Остін. – Це включає доставку нашої бронетехніки на поле бою та забезпечення того, щоб українські солдати якомога швидше отримували навчання, запасні частини та технічне обслуговування, необхідні для використання цих нових систем».

З наближенням весни офіційні особи США все більше стурбовані скороченням поставок боєприпасів, протиповітряної оборони та досвідчених солдатів в Україну. Москва і Київ продовжують кидати тіла в бій за південно-східне місто, яке США не вважають стратегічно важливим. Але Пентагон каже, що незалежно від стратегії Києва на полі бою, США хочуть, щоб українські солдати мали зброю, необхідну для продовження боротьби.

Росія витратила місяці, обстрілюючи Україну ракетами, прагнучи не тільки спричинити руйнування, але й виснажити запаси ППО. Українські військові розповіли про гостру нестачу основних боєприпасів, зокрема мінометних снарядів і артилерії. За підрахунками американських чиновників, у війні, яка тривала рік, загинуло понад 100 тисяч українських військових, включаючи найдосвідченіших солдатів.

Обидві сторони зазнають величезних втрат у Бахмуті. На чолі з солдатами найманців «групи Вагнера» Росія дев’ять місяців облягала південно-східне місто, перетворивши його на руїни. Українські сили відмовилися поступатися, а президент Володимир Зеленський наполягає, що оборона Бахмута є ключовою для утримання інших східних міст.

«Росіяни явно хочуть просунутися до кордонів Донецька аж на захід, і для цього їм потрібно заволодіти Бахмутом і мережею доріг, що проходить повз нього», – сказала Дара Массікот, старша дослідниця з питань політики RAND Corporation (американська некомерційна організація, котра виконує функції стратегічного дослідницького центру, який працює на замовлення уряду США, їхніх збройних сил і пов'язаних із ними організацій).

Але нещодавно Остін сказав журналістам, що Бахмут має «більше символічну цінність, ніж стратегічну та оперативну».

Натомість офіційні особи США більше зосереджені на тому, щоб підготувати Україну до великого весняного наступу з повернення території, який, як вони очікують, розпочнеться до травня. Сотні західних танків і бронетехніки, в тому числі вперше техніки, яка може зводити мости і дозволяти військам переправлятися через річки, прямують в Україну для наступу. США та європейські партнери також постачають величезну кількість боєприпасів і 155-мм снарядів, які Україна визначила як свою найбільш нагальну потребу.

«Пакети допомоги США чотири-п'ять місяців тому були спрямовані на те, що потрібно Україні для цього контрнаступу», – сказав один американський чиновник, якому дозволили залишитися анонімним через основні правила адміністрації.

У той час як офіційні особи США намагаються не вказувати Києву, як вести війну, лідери Пентагону заявили в середу, що надане обладнання та навчання дозволять Україні виграти війну – де і коли вона це захоче.

«Постійно докладаються значні зусилля для розбудови українських військових у частині оснащення, боєприпасів і навчання в різних країнах, щоб дати Україні змогу захистити себе», – сказав голова Об’єднаного комітету начальників штабів генерал Марк Міллі.

«Збільшення українського потенціалу дозволить українському керівництву розробити та реалізувати різноманітні варіанти в майбутньому, щоб досягти своїх цілей і довести цю війну до успішного завершення», – сказав Міллі.

Понад 600 українців у лютому пройшли п’ятитижневу програму навчання в Німеччині, яка включала базові навички, такі як стрільба, а також медичну підготовку та навчання загальновійськовому маневру на бойових машинах Bradley і бронетранспортерах Stryker американського виробництва. Тепер ці сили повернулися на поле бою, і друга партія із сотень солдатів зараз проходить програму.

За зачиненими дверима офіційні особи США тиснули на Київ, щоб той зберігав артилерійські снаряди та стріляв більш прицільно, особливо в Бахмуті, де обидві сторони витрачають боєприпаси швидкими темпами.

«Дехто в Пентагоні вважає, що вони надто швидко спалюють боєприпаси, – сказав генерал-лейтенант у відставці Бен Ходжес, колишній командувач силами армії США в Європі. – Вибачте, вони ведуть масштабну боротьбу за виживання своєї країни проти ворога, який має величезні переваги в артилерійських боєприпасах і не зупиняється».

Київ ще не визначився зі стратегією, кажуть офіційні особи США, але у нього є, по суті, два варіанти: просуватися на південь через Херсон до Криму або рухатися на схід зі своєї північної позиції, а потім на південь, перерізаючи російський сухопутний міст. Перший варіант нереалістичний, кажуть чиновники, оскільки Росія окопалася у своїй обороні на східному березі річки Дніпро, а Україна не має живої сили для успішної десантної операції проти такого роду сил. Другий імовірніший, кажуть чиновники.

Окрім надсилання зброї та навчання, цього місяця високопоставлені американські генерали приймали українських військових у Вісбадені (Німеччина) для серії настільних навчань, щоб допомогти Києву розпочати наступний етап війни.

Минулого місяця президент Джо Байден виключив відправку винищувачів F-16, а високопоставлені чиновники США неодноразово заявляли, що літаки зараз не розглядаються. Але офіційні особи працюють над іншими способами зміцнення українських військово-повітряних сил, включаючи спробу встановити передові ракети класу «повітря-повітря» середньої дальності на МіГ-29 радянських часів і оцінку навичок українських пілотів.

Двоє українських пілотів нещодавно завершили оцінювання на базі ВПС Національної гвардії в Тусоні (штат Арізона) для американських військових інструкторів, щоб оцінити, яка підготовка їм потрібна для кращого використання літаків і можливостей, які вже надав Захід, включаючи бомби, ракети та комплекти наведення. Програма включала польоти на симуляторах, але пілоти не літали на американських літаках, повідомили чиновники.

За словами офіційних осіб, спроба встановити AMRAAM на МіГи, якщо вона виявиться успішною, також може значно збільшити здатність українських пілотів-винищувачів знищувати російські ракети.

Так само швидко, як в України закінчуються боєприпаси, втрати Росії в людях і техніці стають ще більш серйозними, що змушує Москву звертатися до країн-ізгоїв, таких як Іран, за додатковою зброєю.

«Росія залишається ізольованою, її військові запаси швидко виснажуються, солдати деморалізовані, ненавчені, невмотивовані призовники перетворюються у каторжників, а їхнє керівництво їх підводить», – сказав Міллі.

Публічно високопосадовці кажуть, що Зеленський вирішує, коли і де розпочати новий наступ, залишитися в Бахмуті чи перерозташувати свої сили.

«Президент Зеленський веде цю боротьбу, і він вирішуватиме, що важливо, а що ні», – сказав Остін, зазначивши: «Ми створюємо бойову міць до такої міри, що, на нашу думку, це дасть їм можливість змінити динаміку на полі бою, в якийсь момент у майбутньому, який би це не був».

Фото з відкритих джерел

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Новини

20:00
У четвер дощитиме на Правобережжі, на півдні та на сході до +26°С
18:04
Випробування солідарністю - воно ще тільки чекає на Україну
17:31
Открытие компании в Эстонии и оформление иностранного банковского счета: что нужно знать
16:29
Кримінальні оборудки із землею: крім Сольського, підозру отримав його заступник
16:24
За межею розумного: у Буданова записали собі в заслуги арешт ФСБ заступника Шойгу
15:17
ВРП схвалила звільнення судді Тандира, який нетверезим збив на смерть нацгвардійця
15:10
Підривна діяльність: СБУ затримала настоятеля Святогірської лаври упц (мп)
14:05
З початком "великої війни" Полтавська облрада купила подарункові годинники на 1,5 млн гривень, ними нагороджують "кишенькових" депутатів, чиновників і прокурорів
12:51
Рада збільшила кількості прикордонників на 15 тисяч
12:04
Поліція та ДБР заробляють на криміналі: чому ніхто не може знайти виробників нелегальних сигарет

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]