Український контрнаступ почався, і поки що йде дуже важко - ЗМІ

|
Версия для печатиВерсия для печати

У цьому тексті редакція намагається оцінити бойову обстановку в Україні на підставі доступних даних. «Медуза» послідовно виступає проти війни та вважає Росію відповідальною за військову агресію в Україні.

Головне з останнього оновлення, станом на 9 ранку 10 червня 2023 року

ЗСУ 4-5 червня розпочали давно планований та анонсований наступ. Поки що його форма та напрямок головного удару не зрозумілі. У цій першій фазі задіяні не всі сили, підготовлені за допомогою західних країн для літньої кампанії. Попри очікування, українське командування на першому етапі вирішило розпорошити сили: ЗСУ намагаються наступати на трьох операційних напрямках лише у Запорізькій та заході Донецької областей. Вкрай західну ділянку наступу, біля Дніпра, від східного, неподалік Вугледару, поділяють 115 кілометрів. Якщо додати до цього, що ЗСУ продовжують наступ на двох флангах бахмутського фронту, розпочате ще у травні, то командування обрало навіть п'ять операційних напрямків.

Можливо, саме таке розпорошення сил призвело до тактичних проблем:

ЗСУ не змогли просунутися вглиб російської оборони на жодному з напрямків більш ніж на п'ять кілометрів;

було втрачено десятки одиниць техніки, у тому числі спеціально поставлені німецькі танки «Леопард» та американські БМП «Бредлі».

Щоб наступ призвів до успіху, ЗСУ треба буде вирішити як тактичні проблеми (нездатність пройти через сіру зону перед передовими позиціями ЗС РФ без великих втрат), так і оперативні — вибрати найслабше місце у російській обороні та завдати по ньому концентрованого удару.

Захід Донецької області Виступ у Великої Новосілки

Російські війська під час боїв у 2022 році створили виступ, що доходить до околиць міста Велика Новосілка на кордоні Запорізької та Донецької областей. Місто захопити не вдалося, після чого в районі розпочалися позиційні бої.

Тепер ЗСУ явно вирішили «зрізати» виступ ударами із заходу (на Сторожове) та сходу (на Новодонецьке). У наступі бере участь щонайменше дві нові бригади ЗСУ. У разі успіху перед ЗСУ у перспективі відкриється шлях для наступу на Маріуполь та шляхи постачання всього російського угруповання з боку Таганрога. Однак поки що українські підрозділи тут стикаються з труднощами.

Новій, 37-й бригаді морської піхоти вдалося зайняти Новодонецьке, проте там (і на підході до фронту) вона зазнала великих втрат і змушена була відійти (повний відхід ЗСУ із села не підтверджено візуальними джерелами). У селі було в тому числі залишено два колісні легкі танки французького виробництва АМХ-10. Військовослужбовці бригади записали відеозвернення, в якому скаржаться командуванню на відсутність розвідки та планування: їм нібито сказали, що у Новодонецькому російських військ немає.

Інше угруповання ЗСУ настає на виступ із заходу. Атаці передувала потужна артилерійська підготовка з передової та тилів ЗС РФ. Українським військам, судячи з відео, вдалося, незважаючи на втрати в техніці на мінних полях та від вогню артилерії, просунутися на три з половиною кілометри до Сторожевого, зайнявши кілька російських позицій. І це, схоже, найбільший успіх ЗСУ від початку наступу.

Оріхівський напрямок

У наступі взяли участь українські бригади, озброєні танками «Леопард» та БМП «Бредлі» (згідно з весняним витоком документів Пентагону, це знову сформовані 33-та механізована та 47-а механізована бригади; проте за два місяці з моменту витоку міг розподіл техніки між з'єднанням) змінитись).

Перші атаки, схоже, закінчилися великою невдачею. Війська почали зазнавати втрат ще в сірій зоні, не дійшовши до російських позицій. Техніка підривалася на мінах і зазнавала втрат від вогню російської артилерії, протитанкових ракет із землі та з вертольотів.

У кількох атаках було втрачено десятки бронемашин, у тому числі мінімум по кілька танків «Леопард» та БМП «Бредлі». Просування вглиб оборони ЗС РФ фактично відсутнє (або не підтверджено відео).

Захід Запорізької області

Підрозділи ЗСУ завдали удару по селу Лобкове приблизно за 10 кілометрів на схід від лівого Дніпра та за 35 кілометрів на південь від Запоріжжя. Теоретично удар уздовж Дніпра на південь міг бути головним у великій операції: його метою могли бути Запорізька АЕС та, в перспективі, кримські перешийки. Наступні сили ЗСУ мали б вигідне становище — їхній правий фланг весь час був би прикритий Дніпром, за яким знаходяться позиції української артилерії. Фактично ВСУ наступали б уздовж фронту Дніпром, відтісняючи від річки російські війська.

Однак саме тут удару поки що завдають відносно малі сили. Українські військові увійшли до Лобкового (підтверджено відео), проте втратили кілька одиниць техніки, не доходячи до фронту (від вогню російської артилерії). Російські джерела стверджують, що ЗС РФ змогли знову відбити село, але підтвердження цього немає.

Про те, як вплинуть тактичні проблеми ЗСУ на всю операцію, судити поки що зарано. Ймовірно, українській армії доведеться спочатку зосередитися на придушенні російської артилерії, яка заважає просуванню українських військ через мінні поля і завдає їм найбільшої шкоди. Для цього ЗСУ потрібно буде сконцентрувати на місці майбутнього прориву більше за свою артилерію.

Співвідношення сил поки що принципово не змінилося. У резерві ЗСУ залишаються великі сили: більша частина нових бригад на полі бою поки не з'явилася. При цьому російські війська також зазнали великих втрат, що визнають і російські джерела.

Зображення: Dimitar Dilkoff / AFP

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Новини

18:07
Офіс генпрокурора збрехав про закриття 20% справ проти бізнесу за дорученням Зеленського
16:03
На Сумщині жителям 10-кілометрової зони від кордону з росією рекомендують евакуюватися
15:13
Ухилянт-"мажор" Олександр Слобоженко погрожує журналісту Ткачу
14:27
Буданов вже заперечує сам себе щодо наступу рф на Суми
13:44
ЄС ухвалив план Ukraine Facility для України, цьогоріч €16 мільярдів
12:04
Гроші на оборонні споруди на Харківщині були "розпиляні": Харківська ОВА платила мільйони фіктивним фірмам з Дніпропетровщини. Це і є державна зрада
11:07
Атаки росіян на Харківщину триватимуть кілька днів, потім РФ планує “потужний наступ” на Суми, – Буданов
10:02
Тепер вже "у червні": не-українська за світоглядом і ментальністю більшість в Раді не поспішає забороняти московський патріархат в Україні
09:30
На Сумщині евакуюють населення Білопілля та Ворожби
09:01
Аморальний ексзаступник Резнікова Замлинський, який погоджував контракт на "яйця по 17 грн", став послом із особливих доручень МЗС

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]