Українці змусили шайку Коломойського в ОП зареєструвати петицію щодо скасування "правок Лозового". Вона за рекордну годину набрала 28 000 голосів

|
Версия для печатиВерсия для печати

28 000 голосів, необхідних для її розгляду, петиція набрала за рекордних 60 хвилин.

Офіс Президента з другого разу погодив реєстрацію петиції, в якій закликають президента України Володимира Зеленського подати та визначити невідкладним законопроєкт, який повністю скасує "правки Лозового".

Про це у Facebook повідомив голова ЦПК Віталій Шабунін.

У петиції закликають Володимира Зеленського подати та визначити невідкладним законопроєкт, який скасує "правки Лозового-Іонушаса" у повному обсязі.

Наразі петиція зібрала понад 24 000 голосів з 25 000 необхідних.

"28 листопада 2023 року суд визнав такими, що підлягають закриттю, усі судові провадження у справі Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) щодо олігарха Ігоря Коломойського.

Відповідальності за корупцію уникають фігуранти інших резонансних корупційних справ. Зокрема, Вадим Альперін, якого Президент у 2019 році назвав "одним із хрещених батьків контрабанди", а також фігуранти першого епізоду справи "Роттердам+", адвокатом олігарха Ахметова у якому виступав заступник голови Офісу Президента Олег Татаров. Корупційну справу самого Татарова також успішно закрили", - йдеться у петиції.

Зазначається, що причиною закриття всіх цих проваджень є не відсутність вини підозрюваних, а положення Кримінального процесуального кодексу, які діють в Україні з 16 березня 2018 року. Вони були ухвалені Верховною Радою VIII скликання 3 жовтня 2017 року за пропозицією народного депутата Андрія Лозового, через що отримали умовну назву "правки Лозового".

"Головною метою ухвалення цих правок стало створення лазівок для уникнення відповідальності чиновників та олігархів за корупцію. Проте наразі завдяки ним покарання уникають також особи, які вчинили інші тяжкі чи особливо тяжкі злочини — шахрайства та навіть зґвалтування.

Про необхідність скасувати "правки Лозового" вже висловилися посли країн G7. Переглянути Кримінальний процесуальний кодекс (КПК) щодо цих норм вимагає Єврокомісія у звіті про прогрес України щодо вступу до ЄС.

8 грудня 2023 року Верховна Рада України відмовилася скасовувати ці шкідливі норми повністю та ухвалила законопроєкт №10060, який згодом підписав Президент України. Депутати залишили чинними найшкідливішу частину "правок Лозового" – про те, що справи підлягають безумовному закриттю в разі збігу строку розслідування після підозри. На практиці саме цю норму найбільше використовують для безпідставного і штучного закриття справ топ корупції", - зазначається у петиції.

Ухваливши такий закон, депутати погодилися з позицією членів та голови правоохоронного комітету парламенту Сергія Іонушаса. Після чого ці шкідливі норми доцільно називати "правками Лозового-Іонушаса".

Відповідно до статті 93 Конституції України, Президент України має право законодавчої ініціативи у Верховній Раді України. Законопроєкти, визначені Президентом України як невідкладні, розглядаються Верховною Радою України позачергово.

"Зважаючи на це, закликаю Президента України Володимира Зеленського подати та визначити невідкладним законопроєкт, який забезпечить скасування "правок Лозового-Іонушас" у повному обсязі.

А саме – скасує пункт 10 частини 1 статті 284 КПК, що надає безумовну підставу для закриття справи в разі збігу строку слідства після підозри. А також повернути порядок продовження строків слідства, який діяв до "правок Лозового", шляхом передбачення можливості продовження строку розслідування в межах визначених законом прокурором замість судді (зміни до статей 294, 295 КПК та скасування статті 295-1)", - наголосив автор петиції.

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]