Україна й Польща підписали безпекову угоду (ПОДРОБИЦІ)

|
Версия для печатиВерсия для печати

Президент Володимир Зеленський і прем'єр-міністр Дональд Туск у понеділок, 8 липня, у Варшаві підписали українсько-польську угоду про безпеку. Документ, як наголосив прем'єр-міністр Туск, містить практичні взаємні зобов'язання, а не порожні обіцянки.

Про це повідомляє Польське Радіо.

Очільник польського уряду після підписання угоди зазначив, що подібні угоди з Україною вже уклали 19 країн і ЄС в цілому. Туск підкреслив, що вони з президентом Зеленським дуже прагнули, працюючи над угодою, щоб вона не закінчилася деклараціями доброї волі. Він підкреслив, що кожне слово в цьому документі щось означає і йдеться про практичні взаємні зобов'язання, а не про порожні обіцянки. Він повідомив, що рішення будуть виконані найближчим часом разом із союзниками.

Усі країни Групи семи та 25 інших країн, включаючи Польщу, зобов’язалися укласти угоди з безпеки на саміті НАТО у Вільнюсі у 2023 році. Такі домовленості відповідно до положень минулорічного саміту НАТО є гарантією підтримки України з боку західних союзників.

Угоди з Києвом у червні підписали США та Японія. Загалом це вже зробили понад десяток країн, зокрема деякі країни ЄС. Під час саміту ЄС наприкінці червня двосторонні угоди з Києвом уклали Литва та Естонія. Президент Зеленський також підписав у Брюсселі безпекову угоду з Європейським Союзом.

Туск допустив передачу додаткових МіГів Україні, якщо союзники знайдуть їм сучаснішу заміну

Варшава може розглянути передачу Україні додаткових винищувачів МіГ, якщо союзники знайдуть їм на заміну сучасніші літаки.

Про це заявив очільник польського уряду Дональд Туск під час спільної пресконференції з Президентом України Володимиром Зеленським у Варшаві, пише "Укрінформ", повідомляє Цензор.НЕТ.

Туск зазначив, що наразі винищувачі МіГ, які перебувають на озброєнні Повітряних сил Польщі, виконують серед іншого й місію НАТО.

"Ми не можемо просто так передати винищувачі МіГ, бо вони виконують повітряне патрулювання над територією Польщі, пильнують наше небо, виконують місію НАТО в тому числі… Це не може відбуватися за рахунок безпеки Польщі", - заявив польський прем'єр.

Він також зауважив, що після України Польща у найбільш вразливій ситуації.

"Україна у гіршій ситуації, але після України у найбільш вразливій ситуації ми. Тому ми так обережно говоримо про те, що можемо зробити", - зазначив Туск.

За його словами, є домовленість, що щойно союзники по НАТО дозволять замінити згадані винищувачі іншими літаками, він буде переконувати польських політиків і військових "якнайшвидше реалізувати такого роду рішення". Туск додав, що винищувачі МіГ були б дуже корисними для ЗСУ, адже їх легко обслуговувати в Україні.

"Ми робимо те, що можемо зробити", - додав глава польського уряду.

Безпекова угода передбачає формування в Польщі добровольчого легіону з можливою участю іноземців

У безпековій угоді між Україною та Польщею зафіксовано пункт про створення у Польщі добровольчого легіону з можливою участю в ньому іноземців.

Про це заявив президент Володимир Зеленський під час пресконференції з польським прем'єром у Варшаві, інформує "Інтерфакс-Україна".

"Ми зафіксували в нашій із Польщею угоді про безпеку формування та підготовку українського легіону - нового добровольчого військового підрозділу. У нас є дуже позитивний досвід українсько-польсько-литовської бригади. І саме на основі такого досвіду ми дамо можливість саме громадянам України, які наразі перебувають у Польщі, Литві та інших країнах ЄС, добровільно приєднатися до оборони України", - заявив Зеленський.

Вгорі: президент України Володимир Зеленський і прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск після підписання двосторонньої безпекової угоди між Польщею та Україною. Foto: PAP/Rafał Guz

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністерство оборони закликало громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях.

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]