В Австралії затримали росіянку, яка шпигувала для ГРУ

|
Версия для печатиВерсия для печати

В Австралії за підозрою у шпигунстві затримали громадянку Росії Кіру Корольову, яка служила в армії оборони країни. За версією поліції, під час відпустки в Росії вона збиралася передати владі РФ секретні матеріали, до яких мала доступ на роботі.

Як з'ясувало місцеве видання The Nightly, яке ознайомилося із внутрішньою документацією з уряду РФ, Корольова жила поряд зі штаб-квартирою ГРУ в Москві, а під час своєї служби в австралійській армії таємно працювала на компанію, яка постачає операційну систему російським спецслужбам.

Про затримання двох росіян в Австралії 12 липня 2024 повідомив телеканал ABC. Видання Brisbane Times з'ясувало, що це подружня пара — 40-річна Кіра Корольова та її 62-річний чоловік Ігор Корольов, які приїхали до Австралії близько десяти років тому. За даними журналістів, Корольова отримала громадянство 2016 року, її чоловік — 2020-го.

Росіянка кілька років служила в австралійській армії, обіймаючи посаду спеціаліста з інформаційних систем. Австралійська поліція стверджує, що Корольова мала допуск до секретної інформації та проінструктувала чоловіка, як увійти до її робочого облікового запису. 2023 року вона, перебуваючи у відпустці, здійснила «незадекларовану» поїздку до Росії. У той же час, заявили в поліції, чоловік Корольової зайшов до її облікового запису, скопіював секретні матеріали і відправив їх їй до Росії. Цю інформацію подружжя мало намір передати російській владі, вважають поліцейські.

The Nightly стверджує, що до свого арешту Корольова паралельно зі службою в австралійській армії таємно працювала на компанію «РусБІТех» (Російські базові інформаційні технології) — розробник операційної системи Astra Linux, яку використовують російські спецслужби. Інформацію про діяльність Корольової видання отримало із внутрішніх документів кількох російських міністерств. The Nightly зазначає, що це перший випадок, коли австралійському ЗМІ стали доступні внутрішні матеріали російського уряду. З документів Мінпраці випливає, що з серпня 2023 року до березня 2024-го (до моменту надання останніх квартальних даних), Корольова отримала від «РусБІТех» понад 330 тисяч рублів.

На сайті компанії «РусБІТех» йдеться, що її операційна система Astra Linux забезпечує захист інформації, що містить державну таємницю. Серед тих, хто використовує систему, The Nightly називає ФСБ, Службу зовнішньої розвідки, Міноборони Росії, ГРУ та Федеральну службу з технічного та експортного контролю. «РусБІТех» знаходиться під санкціями США, Євросоюзу, Канади та України.

Також у документах російських міністерств (зокрема МВС) є дані про те, що з травня 2023 року у Корольової з'явилося нове місце проживання в Москві — у житловому комплексі, розташованому менш ніж за 500 метрів від штаб-квартири ГРУ на Хорошівському шосе. При цьому раніше Корольова, як випливає з документів, була зареєстрована в московському районі Кунцево — і ця реєстрація залишалася дійсною до червня 2024 року. The Nightly зазначає, що до вежі стільникового зв'язку, розташованої за 55 метрів від житлового комплексу Корольової, регулярно (частіше, ніж до будь-якої іншої вежі) підключався телефон генерал-майора ГРУ, якому звітує начальник 5-го відділу розвідки, який, у свою чергу, відповідає за мережу російських шпигунів-нелегалів у країнах Заходу.

Під час служби в австралійській армії Корольова щонайменше двічі з'являлася в роликах, що рекламують набір у сили оборони країни. Вони її представляли як «зразкового солдата»; в одному з відео вона говорила, що приєдналася до військ без будь-якого досвіду, але отримала в армії повну підготовку і їй подобається служити. У день затримання Корольової ці ролики було видалено з мережі.

До служби в австралійській армії Корольова, як з'ясувало видання ABC News, влаштовувалась на роботу до театральної продюсерської компанії в Перті. У своєму резюме Корольова писала, що у 2005-2007 роках закінчила курси акторської майстерності, здобула ступінь за програмою «Управління людськими ресурсами» у Вищій школі економіки та працювала помічником режисера в Московському драматичному театрі (ймовірно, мається на увазі Театр імені Пушкіна на Тверському бульварі). У документах Мінпраці The Nightly не знайшло підтверджень щодо її роботи в театрі.

Служба безпеки та розвідки Австралії веде розслідування щодо Корольової. Зокрема, відомство має намір з'ясувати, чи приєдналася Корольова до австралійської армії з конкретним наміром здійснити шпигунство, а також те, чи була у подружжя шпигунська місія вже на момент їхнього прибуття до Австралії чи вони були завербовані російською розвідкою нещодавно.

Після затримання Кіри та Ігоря Корольових посольство Росії в Австралії заявило про «нову хвилю антиросійської параної», яка покликана відвернути австралійців «від численних провалів політики правлячої лейбористської партії».

За спробу шпигунства (оскільки до кінця цей намір не було доведено) подружжю загрожує до 15 років ув'язнення. Вони залишаться під вартою як мінімум до вересня, коли їхню справу буде розглянуто в суді.

Зображення вгорі: джерело - сторінка Кіри Корольової у Facebook

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Новини

10:20
Засудженого за держзраду помічника депутата «Слуги народу» обмінюють до Росії
09:13
Лише 17% українців вважають, що телемарафон не втратив своєї важливості
08:05
У центрі Києва сьогодні, 11 вересня, вводяться тимчасові обмеження дорожнього руху
20:10
11 вересня в Україні мінлива хмарність подекудикороткочасні дощі, до +32° тепла
18:54
Фестиваль кривосуддя: суддя Підпалий заборонив називати зрадника Портнова зрадником
17:18
Пʼяний проросійський персонаж Євген Червоненко тікав від поліції, а потім погрожував патрульним
16:52
Знову Печерський суд та проросійські персонажі проти українських блогерів
15:27
Центральною фігурою у поширенні церковного мілітаризму в РФ для легітимізації агресії Кремля є Гундяєв
15:11
Всі правоохоронці раптово проснулись і стали розслідувати побиття ветерана бандитом аж за трьома статтями
14:07
Рашистський генерал Сергій Кобилаш, який командував ракетним ударом по Охматдиту, отримав підозру

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністерство оборони закликало громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях.

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]