В Чехії відкрили виставку українських воєнних трофеїв: "Російські танки у Празі - тільки у вигляді брухту"

|
Версия для печатиВерсия для печати

 У столиці Чехії відкрили виставку російської військової техніки, захопленої українськими збройними силами. Експозицію військових трофеїв, яка включає пошкоджений танк Т-90, ЗРК "Бук" і гаубицю "Мста", відкрили на площі Летна неподалік від Празького граду.

"Ця виставка доводить, наскільки життєво важливою для нас є підтримка з боку країн-партнерів", - сказав у коментарі BBC міністр внутрішніх справ України Денис Монастирський.

Росія втратила в Україні понад 700 танків. Як їх знищили і якими будуть танки майбутнього
Вогневий вал: як побороти російську артилерію

"Російська пропаганда любить лякати, що їхні танки можуть доїхати до Праги, Берліна чи Парижа. Українці демонструють - тільки у вигляді брухту", - сказав він.

На виставці, організованій його міністерством, також представлені знешкоджені ракети та снаряди, які сипалися на українські міста від початку війни в лютому.

"Цією виставкою ми сподіваємося ще раз показати жахи війни, які принесла Україні російська агресія", - сказала чеському телебаченню речниця українського посольства Тетяна Окопна.

"Але ми також хочемо показати, як використовується чеська зброя", - продовжила вона, додавши, що подібна виставка вже відкрилася у Варшаві, інші плануються в Німеччині та Нідерландах.

Разом із Монастирським на відкритті виставки були його чеський колега Віт Ракушан, а також мер Праги Зденек Гріб і єврокомісарка Ілва Йоганссон.

"Мільйони українців змушені тікати від російської агресії", - сказала Йоганссон натовпу глядачів. 

"Я схиляюся перед неймовірною солідарністю чехів з українськими біженцями. Те, що ви зробили не тільки тут, у Празі, але й по всій країні, є прикладом для Європи", - додала вона.

Посол України Євген Перебийніс, який покидає свою посаду, відіграв роль у залученні підтримки своєї країни серед чеських політиків та громадськості.

На початку конфлікту українське посольство об'єднало зусилля з міністерством оборони Чехії, щоб розпочати краудфандингову кампанію для закупівлі чеської зброї для української армії. Вона зібрала понад 50 мільйонів євро.

Уряд Чехії тим часом був одним із перших - і найактивніших - прихильників України.

Чехія стала першою країною, яка відправила в Україну танки: основні бойові танки Т-72 з активного резерву чеської армії. Відтоді вона надіслала й інше важке озброєння, зокрема вертольоти Мі-24.

Водночас чехи не дуже розголошують свої поставки зброї. Навіть після того, як міністр оборони США Ллойд Остін публічно подякував Празі за відправку своїх Мі-24 до Києва, міністерство оборони Чехії зберігало дипломатичне мовчання.

Фотографії гелікоптерів з українською символікою з'явилися на відкритих розвідувальних сайтах у твіттері, вочевидь після того, як вони були відправлені на поле бою.

Підтримка України серед чехів залишається високою, але деякі турбуються про зростання цін на енергоносії та продовольство, частково спричинені війною. Є побоювання, що люди як тут, у Чехії, так і в Європі поступово втратять інтерес до війни.

Однак Монастирських їх не поділяє.

"Ми не боїмося, що Європа втратить до нас інтерес", - сказав міністр BBC.

"Ми боїмося, що ще більше людей загине від російських солдатів, ракетних ударів, вибухів мін, обвалених будинків або нестачі їжі".

"Якщо світ прагне до сталого розвитку та миру, він має усунути причину проблем - російську агресію. Це має бути політичне вигнання, економічні санкції та зброя для українських військових", - підсумував він.

«Аргумент»


В тему:  


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]