Військовий експерт – про знищення російських військових об'єктів у Криму: "Спланована операція з поетапного розбору оборони півострова"

|
Версия для печатиВерсия для печати

22 вересня ЗСУ завдали удару по штабу Чорноморського флоту Росії в Севастополі. У ЗСУ заявили, що удару по штабу завдали в той час, коли в будівлі проходила нарада керівництва Чорноморського флоту Росії. Начальник головного управління розвідки Міноборони України Кирило Буданов в інтерв'ю Українській службі Голосу Америки заявив, що внаслідок атаки загинули щонайменше дев'ять російських військових. У російському Міноборони заяви Києва не підтвердили та не спростували. Спочатку російське відомство повідомило, що внаслідок ракетної атаки один російський військовий загинув. Але згодом там з'явилася приписка: не загинув, а зник безвісти. Наступного дня після удару по штабу Чорноморського флоту влада анексованого Криму ще двічі повідомляла про ракетну небезпеку. З 23 серпня по 14 вересня, згідно з заявами Києва, ЗСУ вразили на окупованому півострові два російські комплекси протиповітряної оборони С-400 "Тріумф": 14 вересня така установка була вражена в районі Євпаторії, а 23 серпня - поблизу села Оленівка на мисі Тарханкут.

Наскільки захищені військові об'єкти в Криму та чого чекати далі – виданню currenttime.tv розповів український військовий експерт, ветеран батальйону "Айдар" Євген Дикий.

– Штаб Чорноморського флоту Росії у Севастополі – здається, це має бути найзахищеніше місце у Криму чи одне із найзахищеніших. Чому успішні удари ЗСУ по штабу Чорноморського флоту стали можливими?

– Почнемо з того, що найзахищеніше місце було вражене ще перед цим. Справа в тому, що цей самий Чорноморський флот має звичайний штаб, про поразку якого ви зараз запитали. А ще мають закритий командний пункт, який робився свого часу ще на випадок третьої світової, тобто ядерної війни. І з цього закритого командного пункту у разі третьої світової мало здійснюватися управління всім Чорноморським флотом. Так от його вразили за пару днів до цього. І це, власне, стало першим у цій війні застосуванням Storm Shadow саме для того, для чого ця ракета спочатку створювалася.

Storm Shadow – це спочатку протибункерна ракета. У неї навіть бойова частина насправді не одна, а складається із двох бойових частин. Перша робить дірку в бетоні досить великої товщини. І тоді вже всередину залітає друга бойова частина, і там усередині розривається. Саме тому за допомогою Storm Shadow свого часу вражали бункер Каддафі, бункер Саддама Хусейна, печерні укріплення талібів.

Але в цій війні Storm Shadow за своїм первісним призначенням не використовувався до минулого тижня, коли вразили саме цей закритий командний пункт Чорноморського флоту і місцева влада заявила, що там сталося спалах трави. Ну зрозуміло, саме так і виглядає "займання трави", коли з однієї точки валить густий чорний дим, здалеку масштабом трохи схожий на атомний гриб. Звісно, саме так трава й горить! Так от, чесно кажучи, для мене загадка не те, чому пройшли ракети – це нормально, зараз ми це з вами розберемо. Для мене загадка, чому вже після знищення закритого командного пункту штабна нарада проводилася просто у штабі, як у мирний час. Тобто все-таки людей іноді губить самовпевненість і недооцінка супротивника.

– Тобто це такий штаб у центрі міста, чудово відомий усім?

- Звичайно. Тому мене ця самовпевненість просто вражає. Але все-таки, мабуть, психологічно російський генералітет досі живе уявленні, що у фронті небезпечно. А якщо ти вже не на фронті, то ти ніби у мирному тилу, куди ворог не дістане. Виявляється, тепер дістане.

А підготовка до цього велася досить тривалий час. Взагалі, те, що в медіа іноді виглядає, як розрізнені удари – там вдалося, там прилетіло, насправді – добре спланована операція з поетапного розбору оборони Кримського півострова. Починати відлік я особисто став би з операції головного управління розвідки міноборони України на так званих "вежах Бойка". Нагадаю, це нафтовидобувні вежі у північно-західній частині Чорного моря, які з 2014 року були захоплені Російською Федерацією. І кілька тижнів тому спецназ ГУР висадився на цих вежах і демонтував там російську РЛС. Ця РЛС моніторила досить великий шматок акваторії. Я не дарма вживаю слово "демонтував": її не знищили, а акуратно зняли та привезли цілу на берег. Це РЛС останнього покоління, її зараз вивчають і наші фахівці, і фахівці наших союзників. Тобто це саме по собі вже повністю виправдовувало ту ризиковану операцію, але все ж таки головною метою було інше. Після демонтажу цієї РЛС відкрився як би цілий сектор моря, що не проглядається. І цим сектором непрогляданого моря зайшла друга група спецназу ГУР і знищила об'єкт ППО на мисі Тарханкут.

- Ви говорите зараз про С-400 "Тріумф"?

- Так, але не той, що в Євпаторії, а той, що на Тарханкуті. У мережі тоді з'явилися фотографії спецназівців із прапором на Тарханкуті, але в даному випадку підйом прапора був не метою, це був додатковий бонус, а метою С-400, знищили його. У такий спосіб відкрився неприкритий сектор неба. Мабуть, цей сектор був таки недостатньо широким. І після цього відпрацювали нашою крилатою ракетою "Нептун", яку нещодавно буквально пару місяців тому змогли модифікувати для ударів у режимі "земля-земля" за наземними цілями. І так цим модифікованим "Нептуном" вдарили по другому С-400 вже по тому, що знаходиться в районі Євпаторії.

І ось уже без двох цих комплексів – без РЛС на вежах Бойка та без цих двох комплексів С-400 – вийшло, що західний Крим практично не прикритий ні з моря, ні з неба. І далі до цього неприхованого сектору почали заходити літаки наших повітряних сил. Я нагадаю, що це ракета Storm Shadow.

- Літаки з боку моря?

- Так, цілком вірно, від Одеси приблизно плюс-мінус. Як то кажуть, літають, не наша з вами справа. Так от суть у тому, що ці самі Storm Shadow, які я так нахвалював, у них все ж таки є один недолік: вони не дуже далекі - максимальна дальність польоту 280 кілометрів. Тому з материкової України Севастополь не дістанеш. А ось після того, як зробили цю дірку в обороні західного Криму, то наші "Су-24", з яких працюють власне Storm Shadow, стали підлітати до узбережжя півострова і вже звідти запускати ці ракети по Севастополі. Першим таким ударом був удар по судноремонтному заводу, коли було знищено великий протичовновий корабель "Мінськ" та підводний човен "Ростов-на-Дону", що, до речі, стало першим в історії знищенням підводного човна крилатою ракетою. Ну а далі відповідно пішло.

До речі, якось непоміченим у медіа пройшов удар по мису Фіолент, просто тому, що не всім це про щось каже: ну Фіолент та Фіолент, щось там горіло. А річ у тому, що на мисі Фіолент розташовувалася, вже тепер говоримо минулого часу, єдина частина саме РЕБ, радіоелектронної боротьби Чорноморського флоту. Тобто це та частина, яка мала прикривати його від наших дронів, що морських, що повітряних, що заходили з боку відкритого моря. Тобто тепер уже і з того боку, як мінімум, зроблено суттєвий пролом в обороні півострова. І ось тепер, коли так надихнули його оборону, у цю дірку повітряні сили працюють крилатими ракетами. І взагалі немає підстав очікувати, що це зараз припиниться. Скоріше навпаки, таке враження, що добре пристріляли.

– Тут дуже важлива деталь – репліка Михайла Развожаєва, глави окупаційного уряду Севастополя. Він у п'ятницю, 22 вересня, написав: "Громадянська інфраструктура навколо штабу флоту в Севастополі не постраждала, навіть вибитого скла не зафіксовано". Це пише людина, яка стежить за Севастополем зараз. Чи можна цю оцінку глави окупаційного уряду Севастополя прийняти за високу оцінку роботи ЗСУ? Військовий об'єкт вражений, біля цивільних об'єктів поруч вікна не вибиті.

– Так, це те, що називається стандартами НАТО у хорошому розумінні цього слова. Це саме точкові удари по військових об'єктах супротивника. До речі, російські пропагандисти люблять кричати після кожного нашого успішного удару: "Ну коли ж ми вже нарешті почнемо бити по центрах прийняття рішень?" Ось, власне, удари по центрах прийняття рішень у реальності виглядають так.

– Якщо далі говорити про Крим, то з огляду на все, що ви описали – що немає РЛС, немає систем С-400, – які взагалі ще об'єкти зараз у Криму залишаються у російських військових, які треба вразити, щоб це якось суттєво впливало далі ситуацію на фронті, ситуацію на війні?

– Там багато чого є. Крим насправді давним-давно, ще за радянських часів, був перетворений на одну величезну військову базу та на один величезний військовий склад. Мілітаризація півострова зашкалювала навіть до окупації 2014 року, а після 2014-го її довели просто до абсурду. Тому там ще працювати та працювати.

Власне перша група об'єктів – це Чорноморський флот, який досить сильно заважає нам жити постійними запусками ракет "Калібр". Не далі, як цієї ночі, знову був черговий удар виключно по цивільній інфраструктурі міста Одеси. І в цьому ударі основну роль грали якраз ракети "Онікс" і "Калібр", що запускалися з кораблів Чорноморського флоту. Тож виходить, що тут ще є чим зайнятися.

До речі, після поразки великого десантного корабля "Мінськ" у Севастополі три інші великі десантні кораблі терміново відвели аж до Азовського моря, що, до речі, показує тверезу оцінку командування, чи можуть вони щось тепер зробити з цими дірками у протиповітряній обороні. Це схоже на зізнання, що ні, не можуть.

Тобто, група об'єктів номер один – це кораблі Чорноморського флоту. А група об'єктів номер два – це склади, насамперед склади боєприпасів, з яких здійснюється постачання окупаційного угруповання на півдні України, у Запорізькій та Херсонській областях. Їм не через Маріуполь із Ростова возять боєкомплект, ним возять саме з півострова. І, зрозуміло, ці склади представляють нам великий інтерес. Думаю, що над ними вже працюють.

– З урахуванням знищення, як ви сказали, РЛС у західній частині Криму, Кримський міст, а це східна частина, та об'єкти там теж у небезпеці?

– Вони давно у небезпеці. Якщо пам'ятаєте, ними вже прилітало. Прильотів поки що дай боже три, наскільки я пам'ятаю. Тобто була диверсія із вибухом машини прямо на самому мості. Але таке вже не повториш, це працює один раз. Все-таки хоч би як я ставився до російських спецслужб, але після цього організувати перевірку автомобілів вони в змозі.

Далі був удар морським дроном. Зараз проти таких морських дронів встановлені бонові загородження, які розтягуються між баржами в Керченській протоці, чим, зрозуміло, дуже обмежують там судноплавство, їх доводиться по черзі відкривати, то закривати. Але загалом це теж більш менш ефективний захист.

Третій удар був модифікованими нами колишніми зенітними ракетами С-200. Як зенітні вони давно вже застаріли, а при переробці їх на ракети "земля-земля" вони ще досить ефективні. І ми цю переробку зараз здійснили. Я думаю, що рано чи пізно ця артерія приречена просто тому, що вона дуже нам заважає, вона для нас загалом Кримом – об'єкт номер один.

Але остаточно вважати, що Кримський міст зараз буде розібраний – у цьому точно можна бути впевненим, коли ми вийдемо до Азовського моря. Все-таки діставати Кримський міст із північно-західної частини Чорного моря досить далеко. А ось після виходу до Азовського моря він стане просто дуже зручною мішенню.

Фото з відкритих джерел

Переклад: «Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]