В НАБУ і САП відзвітували про 1,9 млрд. коштів, які відомства повернули державі

|
Версия для печатиВерсия для печати

Кошти та майно на суму 609 млн грн на ЗСУ, 1,25 млрд грн відшкодувань ДП, конфіскація у справі «Межигір'я» - такий економефект діяльності НАБУ і САП в II півріччі 2022 року.

Про це у понеділок повідомляє прес-служба відомства.

Допомога ЗСУ стала однією зі складових економічного ефекту від діяльності НАБУ і САП, який в II півріччі 2022 року сягнув майже 1,9 млрд грн.

Упродовж червня-грудня 2022 року Збройні Сили України одержали понад 609 млн грн. Це – кошти та майно, арештовані в межах кримінальних проваджень НАБУ і САП, застави, техніка, автотранспорт та комплектуючі, передані на потреби обороноздатності країни за рішенням Вищого антикорупційного суду.

Частиною цієї суми, зокрема, є 413 млн грн та понад 684 тис. дол. США, які були арештовані у справах щодо корупції на митниці. Гривні витратили на придбання військових облігацій, а долари внесли на рахунок НБУ, відкритий в межах глобальної ініціативи Президента України (United24) для потреб оборони України. Ще 5 млн дол. США, арештовані в межах справи стосовно ексміністра аграрної політики та продовольства України, отримало Головне управління розвідки Міноборони України.

Відшкодування на стадії досудового розслідування складають левову частину економічного ефекту від діяльності НАБУ і САП. Так, у більш ніж півтора раза, порівняно з попереднім звітним періодом, зросли обсяги відшкодування підприємствам, в яких частка держави перевищує 50%. Понад 695 млн грн повернули приватній компанії ПАТ «Укрнафта» (50%+1 акцій належать державі), більш ніж 547 млн грн одержало «Укренерго» за поставлену суб’єктам господарювання, але не сплачену ними електрику.

У II півріччі 2022 року конфіскація коштів топ-корупціонерів склала загалом понад 3,8 млн грн. Зокрема, завдяки НАБУ і САП наприкінці грудня суд постановив стягнути в дохід держави частину майна і коштів, арештованих у справі заволодіння резиденцією «Межигір’я». Цей механізм конфіскації став можливим завдяки Закону України «Про санкції», що застосовується тільки під час дії воєнного стану до осіб, які значною мірою сприяли збройній агресії проти України.

Також завдяки матеріалам, зібраним детективами НАБУ, ДП «Укртелефільм» у II півріччі повернуло у власність незаконно відібрану в нього нерухомість у Києві: квартиру (125,5 кв.м) та офісне приміщення (178,1 кв.м), загальною вартістю понад 6 млн грн. А до того держпідприємство повернуло п’ять осель. Все це стало можливим після набрання законної сили судовим рішенням про визнання недійсним договору купівлі-продажу цих та інших об’єктів між «Укртелефільмом» та комерційною компанією. Ця корупційна схема була предметом розслідування НАБУ та САП, наразі справа слухається у ВАКС.

«Аргумент»


 В тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Новини

20:00
У п'ятницю дощитиме в Карпатах і на сході, вдень до +20°С
19:59
Українці гинуть за мільярди Ахметова: благодійне товариство ФК "Шахтар" отримало бронь від мобілізації
19:28
США та Великобританія перевіряють криптовалютні транзакції на суму понад $20 млрд, що пройшли через російську біржу
19:10
The Telegraph: Яка зброя може змінити хід війни в Україні
18:46
Зеленський: рф готує новий наступ у травні-червні, ми не готові до цього (уточнення)
18:07
Як Китай поглинає колись вільний Гонконг
16:59
Чисельність населення України на вільних територіях 31,5 мільйона
14:10
«Чия система витримає, той і переможе»: що стоїть за останніми обстрілами росією енергетичної інфраструктури України
13:59
РПЦ оголосила “священну війну” Україні (документ)
12:04
Бурштинська та Ладижинська ТЕС зруйновані майже повністю: чим Україні загрожують нові атаки на енергосистему

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]