Шанси НАБУ мати "свого" директора стрімко зменшуються

|
Версия для печатиВерсия для печати

Далі кандидатів чекає співбесіда на доброчесність і тут є добра новина - вона для всіх буде в усній формі і транслюватиметься онлайн. На відміну від конкурсу на САП, в конкурсі на директора НАБУ вже далі не буде акумулювання балів. Але за будь-яке рішення тепер мають підтримати два члени конкурсної комісії з іноземців.

Про це пише журналіст Тетяна Ніколаєнко у своєму блозі у виданні Цензор.Нет.

У середу на конкурсі на голову НАБУ стався скандал - комісія з проведення конкурсу виключила кандидата Руслана Габрієляна, який обіймав 2-ге місце у рейтингу, через брак 5-річного керівного досвіду.

Як повідомили "Схеми", 6 лютого на розгляд комісії було винесено питання щодо невідповідності кандидата вимозі закону України "Про НАБУ" щодо його 5-річного керівного досвіду – це сталося в розпал конкурсу, коли кандидат вже успішно склав тести на законодавство та логічні задачі і посів друге місце у рейтингу із 22-х фіналістів.

Офіс генерального прокурора на прохання конкурсної комісії поінформував, що не вважає керівною одну з посад, яку вказав у своїй автобіографії Габрієлян, а саме – "прокурора відділу прокуратури Південного регіону України".

Сам кандидат вважає, що такий досвід у нього є.

"Відповідно до функціональних обов'язків прокурора відділу прокуратури Південного регіону, за мною закріплювалися дві прокуратури за напрямком моєї діяльності: перша – це Дніпропетровська, друга – Запорізька. Я здійснював керівництво у підпорядкованих прокуратурах гарнізонів. Проводив перевірки, надавав фахову допомогу з питань протидії корупції у воєнній сфері", - заявив Габріелян "Схемам".

В цій історії варто звернути увагу на кілька нюансів.

  1. Все таки, навіть, якщо Габрієлян курував дві регіональні прокуратури, то там все таки були свої штатні керівники.

Як зауважують співрозмовники Цензор.НЕТ на всіх конкурсах - що в НАБУ, що в САП - прокурорів відділів не вважали "керівниками". Інакше, за такою логікою, "кожен прокурор може писати, що має керівний стаж, бо він керував слідчими поліції району".

  1. Чому конкурсна комісія зацікавилась цим питанням не на початку, а вже майже на фініші конкурсу, де Габріелян посідає друге місце.
  1. Габріелян – не тільки входив до групи детективів НАБУ, які вели справу Микитася-Татарова. Він ще і доброволець-військовий. Звідси виникає питання, а що було б, якби Габріелян переміг?

На сьогодні Габріелян вже виграв конкурс на прокурора САП, але його туди не можуть призначити, поки він військовий.

"Поки в державі війна, ЗСУ - це ПМЖ для всіх мобілізованих, і мене в тому числі. І якщо буде указ президента по комусь одному, то це відкриє скриньку Пандори. Так само як і з Будановим. Простіше буде прописати в законі, що під час війни міністр може бути військовим, ніж звільнити з лав армії", - каже один зі співрозмовників видання.

  1. Виліт Габріеляна з конкурсу суттєво послаблює можливості нинішньої команди НАБУ зберегти керівництво органом. З конкурсу вже вилетів Олександр Скомаров - керівник підрозділу детективів НАБУ. Зараз найближче до групи лідерів Віктор Павлущик – старший детектив НАБУ, керівник відділу детективів. Він посідає поки шосте місце. Першу десятку кандидатів замикає ще один представник НАБУ – Олександр Риковцев.

11,12,13,14 сходинки також займають представники НАБУ – Михайло Буртовий, Роман Осипчук, Анатолій Нестерцов, Сергій Наумюк. Але наразі це задалеко від перемоги.

Щоб 100% утримати НАБУ у фінальну трійку мало б вийти три представники НАБУ. Зараз так виглядає, що там не буде жодного. Хоча співрозмовники в комісії кажуть, що оскільки далі балів вже не буде, то цілком можливо, що хтось із представників НАБУ підніметься в топ.

Іноді здається, що конкурс на директора НАБУ вже не був таким принциповим для установи після того, як Олександр Клименко став керівником САП. Але проблема в тому, що наразі керівника САП можна зняти через звичайну дисциплінарку. І тоді робота незалежного органу завалиться як картковий будинок.

Водночас владу цілком влаштовуватиме перемога будь-кого з першої п’ятірки. Нагадаю, поки лідирує керівник Бучанської окружної прокуратури Руслан Кравченко, який набрав 243 бали. Він відомий тим, що представляв сторону обвинувачення на суді над Віктором Януковичем. Також вів справу батальйону "Торнадо" та російських військових.

Друге місце тепер займає Сергій Гупяк (225 балів) – начальник 4-го слідчого відділу Теруправління ДБР у Хмельницькому.

На третій позиції тепер Вероніка Плотнікова (225 балів) – начальник управління організації виконання рішень ЄСПЛ, аналітичного та документального забезпечення Департаменту протидії порушенням прав людини у правоохоронній та пенітенціарній сферах Офісу Генерального прокурора.

Ще один вже привладний кандидат - очільник Держінспекції архітектури та містобудування Семен Кривонос (набрав 224 бали). Кривонос вже претендував на посаду НАБУ, але тоді журналісти видали розгромний сюжет щодо його майна.

Майже аналогічний результат і у Віталія Власюка – 222 бали, який зараз працює заступником голови Київської обласної військової адміністрації. Раніше Власюк захищав компанію "Алтаюр", яка надавала сервери для розміщення інформації з реєстру декларацій.

Комісія вже оприлюднила відповіді кандидатів з 3 та 4 етапів тестування, але там бали не виставляються. Далі кандидатів чекає співбесіда на доброчесність і тут є добра новина - вона для всіх буде в усній формі і транслюватиметься онлайн.

На відміну від конкурсу на САП, в конкурсі на директора НАБУ вже далі не буде акумулювання балів. Але за будь-яке рішення тепер мають підтримати два члени конкурсної комісії з іноземців.

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Новини

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністерство оборони закликало громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях.

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]