В ОП, де багато років ігнорували прийняття Римського статуту, раптово перерахували причини, чому його варто ратифікувати прямо зараз

|
Версия для печатиВерсия для печати

Заступниця голови Офісу президента Ірина Мудра заявила, що ратифікація Римського статуту Міжнародного кримінального суду дасть Україні більше інструментів для притягнення до відповідальності російських воєнних злочинців.

Про це свідчить повідомлення Мудрої у Facebook.

За словами Мудрої, ратифікація Римського статуту МКС дозволить збільшити ефективність роботи Суду стосовно України та фактично надасть "можливість впливати на пріоритизацію нашого питання в ньому".

"МКС видав вже шість ордерів на арешт російських злочинців, зокрема Путіна, армійської верхівки: Шойгу, Герасимова та інших генералів. Наша участь у роботі МКС дозволить посилити розгляд поточних справ, відкрити нові і забезпечити справедливе покарання для всіх російських злочинців",– пояснила вона.

Також, додала заступниця глави ОП, Україна як учасниця Римського статуту зможе відстоювати свої інтереси в МКС – зокрема шляхом роботі в Асамблеї держав-учасниць МКС, пропонування свого кандидата на посаду судді та участі у виборі суддів і прокурора Суду.

Мудра нагадала, що ратифікація Римського статуту є зобов’язанням України за Угодою про асоціацією з ЄС і передбачена в деяких двосторонніх безпекових угодах.

По-четверте, повноцінна участь України у Міжнародному кримінальному суді, за словами посадовиці, "спростить доступ українцям до спеціального Цільового фонду МКС для потерпілих та підвищить шанси отримання компенсацій для потерпілих від російських злочинів".

Окремо заступниця керівника Офісу президента підкреслила: ратифікація Римського статуту "не означає, що з’явиться ризик притягнення наших військових та інших громадян до відповідальності".

Вона нагадала, що Україна й так визнала юрисдикцію МКС з листопада 2013 року за міжнародними злочинами, скоєними на своїй території, без обмежень за громадянством, а Суд діє за принципом комплементарності – тобто якщо національні суди не можуть або не бажають притягати до відповідальності громадян за міжнародні злочини.

"Але найважливішим є те, що, Україна ратифікує Римський Статут із заявою по ст.124 Римського статуту, згідно з якою МКС не буде мати юрисдикції по ст. 8 (воєнні злочини) щодо громадян України протягом 7 років після ратифікації", – пояснила Мудра.

Президент Володимир Зеленський у четвер вніс до Верховної ради пакет законопроєктів про ратифікацію Римського статуту Міжнародного кримінального суду.

Вгорі: Ірина Мудра. Фото з Facebook

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Новини

14:44
У Києві якась сволота напала на митрополита Кримського та Сімферопольського
14:17
Поліцейські затримали бандита Вадю Шерсть який знущався з ветерана у Смілі
12:35
Новий радник Зеленського хвалився, що коли приймав присягу свідомо пропустив частину про захист конституційного ладу
11:17
Приблизно 20% масла і сиру в Україні є фальсифікованими
10:20
Засудженого за держзраду помічника депутата «Слуги народу» обмінюють до Росії
09:13
Лише 17% українців вважають, що телемарафон не втратив своєї важливості
08:05
У центрі Києва сьогодні, 11 вересня, вводяться тимчасові обмеження дорожнього руху
20:10
11 вересня в Україні мінлива хмарність подекудикороткочасні дощі, до +32° тепла
18:54
Фестиваль кривосуддя: суддя Підпалий заборонив називати зрадника Портнова зрадником
17:18
Пʼяний проросійський персонаж Євген Червоненко тікав від поліції, а потім погрожував патрульним

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністерство оборони закликало громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях.

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]