Влада імітує відбудову зруйнованих сел і міст, тхне корупцією

|
Версия для печатиВерсия для печати

У квітні 2023 року уряд затвердив експериментальний проєкт з комплексної відбудови шести населених пунктів, що постраждали від військових дій. БізнесЦензор розбирався, хто буде освоювати бюджет на цьому відновленні і що планують збудувати в першу чергу.

Про це розповідає видання БізнесЦензор.

За даними Світового банку, на грудень 2023 року, сума коштів, які знадобляться Україні для відновлення та відбудови, становила $486 млрд.

Найбільше інвестицій потребують місцини, через які безпосередньо просувалися російські війська. Як правило такі території лишаються непридатними для життя.

На кінець 2023 року Агентство відновлення працювало над відбудовою 46 об’єктів у 9 регіонах України, а також розпочало експериментальний проект з комплексної відбудови п’яти населених пунктів за урядовою постановою №382 "Про реалізацію експериментального проекту щодо відновлення населених пунктів, які постраждали внаслідок збройної агресії Російської Федерації".

Спочатку уряд визначив шість населених пунктів, де в межах експериментального проекту їх мають комплексно відбудувати за принципом "Build Back Better" ("краще, ніж було").

"Усі ці населені пункти зазнали страшних руйнувань. Тепер вони будуть відновлюватися комплексно. Це означає, що будуть відбудовувати не окремі будівлі та споруди, а все – зі системним підходом, новим плануванням та повною трансформацією цих населених пунктів", — обіцяв тоді премʼєр-міністр України Денис Шмигаль.

Координаторами експериментального проекту виступило Мінінфраструктури, головним розпорядником коштів на проєкт – Агентство відновлення. А замовниками робіт і одержувачами коштів у межах проєкту - регіональні служби відновлення та розвитку інфраструктури.

Для проєкту уряд затвердив такі населені пункти:

  • селище Бородянка та село Мощун у Київській області
  • місто Тростянець на Сумщині
  • село Посад-Покровське на Херсонщині
  • село Циркуни на Харківщині
  • село Ягідне у Чернігівській області

Нібито визначальним критерієм для відбору населених пунктів для відбудови мав стати рівень їх руйнувань, але серед обраних сіл та містечка він суттєво відрізнявся. Наприклад, в Мощуні було зруйновано понад 70% усіх споруд, в Бородянці та Циркунах — 15%, а в Тростянці — всього 4%.

Як зазначається в матеріалі Transparency International Ukraine (TIU), населені пункти потрапили до проєкту з відбудови з різних причин.

Ягідне на Чернігівщині та Циркуни на Харківщині включили до проєкту завдяки ініціативі тамтешніх обласних військових адміністрації, Тростянець, Мощун та Посад-Покровське — з ініціативи Офісу Президента. Мощун та Посад-Покровське незадовго до старту експерименту відвідував президент Володимир Зеленський.

Після затвердження списку населених пунктів понад три місяці обирали що саме будуть там відбудовувати. Спочатку органи місцевого самоврядування подавали свої пропозиції обласним військовим адміністраціям. Ті їх передавали на затвердження Агентству відновлення. Деякі обладміністрації одразу повертали списки громадам на доопрацювання, що потребувало додаткового часу.

Вгазалі-то, як зазначає TUI, відсутність законодавчо закріплених критеріїв відбору об’єктів та посередництво обласних адміністрацій суттєво гальмувало процес. Наприклад, Київська ОВА подала на затвердження Агентству відновлення перелік зі 108 приватних житлових будинків села Мощун. Проте за словами колишнього очільника Агентства Мустафи Найєма, прем’єр Денис Шмигаль не вбачав сенсу у відбудові житла в межах експериментального проєкту, бо це нібито можна робити через програму компенсацій "єВідновлення". І для Мощуна проєкт не погодили. Хоча в той самий час затвердили відновлення більше сотні приватних житлових будинків у прифронтовому Посад-Покровському на кордоні Херсонщині та Миколаївщини, та у Ягідному на Чернігівщині.

У селі Мощун на Київщині внаслідок бойових дій зруйновано 70% житла. До Агентства відновлення Київська обладміністрація направила документи по 141 об’єкту для відновлення. Проте це село з незрозумілих причин врешті викреслили з проєкту.

Відбудовувати населені пункти мали впродовж двох років, тобто до квітня 2025 року. Втім станом на зараз відбудова "заморожена" через відсутність фінансування.

На відбудову грошей немає?

До остаточного Переліку на відновлення потрапили 306 об’єктів, що нерівномірно розподілились між п’ятьома учасниками відбудови. У Посад-Покровському та Ягідному до затвердженого переліку увійшло 128 та 122 об’єктів відповідно, тоді як в Циркунах на Харківщини планують відбудувати всього 4.

Загальний обсяг фінансування робіт для експериментального проєкту з відбудови складає 9,6 млрд грн.

На кінець 2023 року урядом було профінансовано лише 559 млн грн, що становить 6 % від цієї суми.
Як зазначається у Звіті Агентства відновлення за червень 2024 року, у процесі реалізації проєкту сталася затримка розгляду пропозицій та фінансування.

В лютому 2024 року Агентство надіслало запит Кабміну на виділення залишків невикористаних у 2023 році коштів для проєкту у 2,8 млрд грн.

Проте на момент оприлюднення Звіту, в червні 2024 року, виділення цих коштів так і не було погоджено.

Тому роботи з відбудови були призупинені, а деякі договори розірвані.

В пріоритеті - будівництво у зоні бойових дій, для Київщини вже зменшили фінансування

У вересні Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) оприлюднило аналіз корупційних ризиків експериментального проєкту з відновлення.

У документі Агентство звертає увагу, що велика частина виділених має піти на фінансування прифронтових сіл, що можуть бути повторно втрачені через окупацію або зазнати пошкоджень через обстріли, бути зруйнованими.

Так, Циркуни на Харківщині розташовані за 20 км від кордону з РФ, на відбудову цього села орієнтовно передбачено один млрд грн. Посад-Покровське Чорнобаївської територіальної громади розташоване за 35 км від території активних бойових дій, має найближчим часом відбудуватися за 3,1 млрд грн.

Хоча і Циркуни, і Посад-Покровське належать до території можливих бойових дій, затвердженої наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України від 22.12.2022 та фактично перебувають під постійними обстрілами. Очільник Харківської ОВА Олег Синєгубов взагалі озвучував ідею поміняти населений пункт для проведення відновлення. Втім питання заміни Циркунів офіційно на рівні обладміністрації чи уряду так і не підіймалось.

В той же час на Київщині зруйноване на 70% село Мощун вибуло з проєкту, а фінансування Бородянки значно зменшили. Як повідомив на минулому тижні представник уряду у Верховній Раді Тарас Мельничук, бюджет для відновлення Бородянки Кабмін зменшив на 464,37 млн грн. Офіційних коментарів від уряду щодо причин цього рішення не надходило. Однак, ЗМІ припускають, що це пов’язано " з перерозподілом коштів на інші пріоритетні напрямки".

В той же час НАЗК звертає увагу на випадки нічим необґрунтованого збільшення вартості деяких об’єктів відновлення.

Наприклад, у Посад-Покровську на Херсонщині очікувана вартість будівництва дитячого садка у процесі погоджень зросла з 400 млн грн до 640,4 млн грн.

За експертним висновком Харківської ОВА, вартість відбудови ліцею та дільничої лікарні у Циркунах становило 150 млн грн та 36 млн грн відповідно. Втім постановою Кабінету Міністрів зросла до 421 млн грн та 270 млн грн, що перевищує оцінку з експертного звіту, виготовленого на замовлення ОВА, у 2,8 та у 7,5 разів.

Крім того, у Циркунах та Посад-Покровському передбачено будівництво будівель сільських рад. Незважаючи на ідентичність завдання, очікувана вартість робіт з будівництва у Циркунах становить 45 млн грн, у Посад-Покровському – 9 млн грн.

БізнесЦензор визначав, з ким Служби з відновлення в областях уклали договори для експериментальної відбудови та які роботи планується профінансувати, що вже виконано першочергово.

Ягідне

Село Ягідне на Чернігівщині у березні 2022 року було окуповане російськими військами. У місцевій школі окупанти облаштували штаб, у підвалі школи утримували 370 мешканців, серед яких 70 дітей.

Під час бойових дій в Ягідному було зруйновано або пошкоджено 101 житловий та 17 багатоквартирних будинків (74 квартири).

Станом на перше жовтня, Служба відновлення та розвитку інфраструктури у Чернігівській області уклала договорів стосовно відбудови села Ягідне на 170,65 млн грн.

З них у статусі виконані перебувають лише 26 договорів на 6,26 млн грн, здебільшого вони стосуються підготовчих робіт - розробки документації та дослідження обсягу необхідної відбудови.

Назва компанії

Сума підрядів, млн грн

ТОВ "ГК "Автострада"

79,499

ТОВ "Україно-європейська фірма"Діамант"

58,186

БПП "Фірма "Номінал"

16,841

ТОВ "Будвендор"

4,744

ФОП Ткаченко Я.Г.

2,221

ТОВ "Дорпроектбуд"

1,857

ТОВ "Інжтехком"

1,705

ТОВ "АІММ-Груп

1,494

ТОВ "Будком-1"

1,229

ТОВ "Сіверпроект"

0,686

Загальна сума підрядів

170,883

Зокрема ТОВ "Будком-1" виграв 19 тендерів та уклав три договори на розробку документації капремонту індивідуальних жилих будинків. Фірма належить родині Віктора Іванченка, члена виконкому Чернігівської міськради.

Відбудовувати приватні будинки має ТОВ "Україно-європейська фірма "Діамант" Ігора Платонова, що є членом Конфедерації будівельників України. З ним Служба підписала п’ять договорів з капітального ремонту будинків на 58,18 млн грн.

А багатоквартирні будинками займатиметься ПП "Фірма Номінал" Петра Шаговка з Чернігова.

Циркуни

Село Циркуни Харківської області розташоване за 20 км від кордону з Росією. З першого дня повномасштабного вторгнення потрапило під окупацію, під час якої практично всі будинки були зруйновані. До першочергових потреб населення, віднесені адміністративні будівлі сільської ради, ліцею, закладу дошкільної освіти та дільничної лікарні. Натомість жодного індивідуального та/або багатоквартирного житлового будинку до Переліку об’єктів на відбудову уряд не вніс.

Станом на перше жовтня, Служба відновлення та розвитку інфраструктури у Харківській області провела п’ять закупівель, що стосувались відбудови села Циркуни.

До сих пір з них жодного виконаного через відсутність фінансування.

Сума підписаних договорів за цими підрядами – 141,09 млн грн.

Підрядник

Сума договору, млн грн

ТОВ Індастріал Білдінг Груп

135,028*

ТОВ "Харківбудсервіс"

3,900

ТОВ "Поділля Проект Груп"

2,080

ТОВ "Інститут розбудови та розвитку"

0,083

Загалом

141,09

*угоду вже розірвали нібито через брак фінансування

У березні цього року місцева Служба відновлення провела тендер на створення загальної концепції відбудови села Циркуни, закупівлю виграло ТОВ "Інститут відбудови та розвитку". Фірма зі статутним капіталом у 10 тис грн створена у квітні 2023 року, майже одразу після реєстрації почала отримувати великі підряди на виготовлення проєктної документації від Служби відновлення та інших комунальних установ у Харківській області.

Офіційно "Інститут відбудови та розвитку" належить Ользі Яненко та Яні Грушко, обидві мають статус внутрішньо переміщених осіб, отримували виплати.

Служба відновлення уклала договір з ТОВ "Харківбудсервіс" на розроблення проєктної документації для нового будівництва садочку в Циркунах за 3,9 млн грн.

А документацію для будівництва місцевого ЦНАПу за іншим тендером має виготовити ТОВ "Поділля Проект Групп" за 2,08 млн грн.

Служба проводила конкурс на відбудову Циркунівської лікарні за більш ніж 30 млн грн. Проте незважаючи на трьох учасників, що прийшли на конкурс та активно спускали ціну робіт, організатори торги відмінили, у них були претензії до документів кожного учасника.

В кінці березня 2024 року Служба провела тендер на відбудову ліцею у Циркунах за 136, 5 млн грн. Підряд виграло ТОВ "Індастріал Білдінг Груп" екс-нардепа-регіонала Анатолія Денисенка з Харкова, хоча його пропозиція була найдорожча серед інших учасників аукціону. Врешті договір розірвали нібито через відсутність фінансування.

Посад-Покровське

Село на Херсонщині розташоване за 35 км від території активних бойових дій, стало населеним пунктом з найбільшою кількістю затверджених проєктів на відновлення. Їх тут 128. Як і у випадку з Ягідним, більше 90% з них стосуються відбудови приватного житла.

Станом на перше жовтня Служба відновлення та розвитку інфраструктури у Херсонській області уклала договорів, що стосувались відбудови Посад-Покровського, на 769,75 млн грн.

З них 326,8 млн грн безпосередньо стосуються капітального ремонту пошкодженого житла та нового будівництва будинків на місці зруйнованих.

Договори на 41,8 млн грн стосуються виготовлення проєктно-кошторисної документації та проведення передпроєктного огляду.

Договори на ремонт вулиць вартують 206,62 млн грн.

Системи водопостачання - 188,8 млн грн.

Підрядники Служби відновлення на відбудові Посад-Покровська

Назва компанії

Сума підрядів, млн грн

ТОВ "Агро Констракшн"

188,780

ТОВ "Перша українська дорожньо-будівельна компанія"

130,620

ТОВ "Спец Буд Девелопмент"

114,156

ТОВ "Компанія Вега КМ"

102,369

ТОВ "Будівельна компанія "Атера Девелопмент"

94,389

ДП "Лидер"

45,000

ТОВ "ГК "Автострада"

30,999

ТОВ "НВП Укрекспертпроект"

15,880

ПП Проектно, будівельно -монтажна фірма "Промальп"

14,732

ТОВ "Гал Трейдинг"

14,705

ТОВ "Науково-виробниче об’єднання "Трансінжиніринг"

6,900

ТОВ "Миколаїв Телекомбуд"

5,700

ТОВ "Архіматика"

4,098

ТОВ "Газбудінжиніринг"

1,422

Загальна сума підрядів

769,755

Систему водопостачання або найбільший за бюджетом проєкт відновлення має виконати ТОВ "Агро Констракшн" Артура Стасюка та Дениса Погребняка з Харкова, останній має тяжби за борги перед банком та надавачем комунальних послуг.

Сама фірма фігурує у кримінальному провадженні стосовно відбудови пошкодженого майна на Київщині. Як йдеться в тексті документу по справі можливих розкрадань, "встановлено", що намагались заволодіти коштами резервного фонду для ліквідації наслідків бойових дій та відновлення інфраструктури, "шляхом внесення недостовірних відомостей до актів приймання виконаних будівельних робіт, а саме будівельних матеріалів та робіт, які фактично придбавались за власний рахунок мешканців пошкоджених квартир та будівель". Власне ця актуальна кримінальна справа не завадила підряднику отримати великий тендер у Службі відновлення на відбудові у іншому регіоні України.

Має хвіст з кримінального провадження і інший підрядник на відновленні Посад-Покровського - ТОВ "Будівельна компанія "Атера Девелопмент", що фігурує у справі щодо розтрати коштів на тендері КО "Київзеленбуд" на роботах у Гідропарку. Директор "Атера Девелопмент" також підозрюється у розтратах на тендері з реконструкції світлосигнальної системи аеродрому "Ужгород" у 2021 році. Наразі ТОВ зареєстроване на Закарпатті, власником оформлений Сергій Гоголь з Києва.

Другого за розміром тендерів у Посад-Покровську підрядник - "Перша дорожньо-будівельна компанія" - заснували у 2007 році Олексій Ішутін та Віктор Коркішко, екс-керівник Донецького облавтодору з пропискою у окупованому Донецьку. У 2013 році Коркішко був заступником директора ДП "Донецький облавтодор", депутатом Будьоннівської районної у місті Донецьку ради від Партії регіонів.

Власне з усіх вищеперерахованих підрядів жодного виконаного.

Зі статусом виконаний у електронній системі Prozorro зазначений лише один договір з ТОВ "Архіматика" на будівництво трьох приватних будинків за 1,19 млн грн.

Тростянець

Місто Тростянець було окуповане росіянами з першого дня повномасштабного вторгнення. За період окупації у Тростянці частково зруйновано 800 житлових будинків, 250 квартир, повністю зруйновано 5 багатоповерхівок, 12 приватних будинків.

За пропозиціями Тростянецької міської ради, матеріалами Сумської ОДА (ОВА) та Агентства відновлення до об’єктів на території міста, які підлягають відновленню (у тому числі новому будівництву) в рамках реалізації експериментального проекту, віднесено лише залізничний вокзал, привокзальну територію, площу та дві автомобільні дороги. Відновлення площі у Тростянці передбачає також реконструкцію об’єктів інфраструктури, будівель, споруд, зовнішніх мереж та прилеглої до неї території, зокрема: закладу громадського харчування, понад 20 об’єктів нерухомості комерційного призначення, аптеки та автостанції "Тростянець".

Станом на перше жовтня Служба у Сумській області уклала договорів на 272,72 млн грн.

З цього обсягу закупівель лише одна безпосередньо стосується житла – за 22,85 млн грн має до кінця цього року провести капітальний ремонт одного багатоквартирного будинку ТОВ "Спеціалізоване управління Хіммонтаж-14", що належить мешканцю Сум Борису Журко.

Станом на зараз у цього підрядника є судові тяжби по стягненню коштів, через невиконання робіт за іншими підрядами. Також кримінальне провадження щодо розтрати коштів під час ремонтних робіт головного корпусу з прибудовою Охтирської ТЕЦ, щодо робіт для Охтирського водоканалу. Врешті вони не завадили фірмі Журка отримати у минулому році через електронну систему підрядів на 268,8 млн грн.

Втім з усіх тендерів на відбудову Тростянця виконали лише три підряди, що стосувались ремонту ділянок автомобільної дороги Тростянець – Ницаха – Солдатське та Ромни – Липова Долина – Тростянець – Мезенівка, які планували відремонтувати під "Велике будівництво". Їх виконало ДП "Сумський облавтодор".

Найбільші підрядники на відбудові Тростянця

Назва компанії

Обсяг підряду, в млн грн

Консорціум" Будівельно-дорожній консорціум"

154,617

ПП Приватбудсервіс

56,655

ТОВ "Спеціалізоване управління "Хіммонтаж-14"

22,852

ТОВ "Електро Ленд"

19,560

ТОВ "Сумський інститут архітектурного планування"

7,948

ТОВ "Терра Проджект"

6,187

ДП "Сумський облавтодор"

3,195

ФОП Пальчиков П М

1,081

ФОП Басанець В.М.

0,425

ТОВ "МК- Грант 2015"

0,181

ФОП Гречаниченко М.М.

0,011

Загальна сума

272,716

Бородянка

Селище на Київщині зазнало значних руйнувань під час бойових дій у 2022 році. Повністю або частково було зруйновано 2234 об’єкти. Зокрема 80 багатоквартирних і 2116 приватних будинків, 10 шкіл та 6 дитсадків, 13 адмінзакладів, 7 закладів культури, 2 заклади соціального захисту, дороги та комунікаційні мережі.

Станом на перше жовтня Служба відновлення та розвитку інфраструктури у Київській області уклала договорів, що стосувались проєкту відновлення Бородянки на 717,54 млн грн.

З них на перше жовтня у статусі виконаний перебувають договори на 17,68 млн грн, здебільшого вони стосуються виготовлення проєктної документації. Також з цієї суми на 4,17 млн грн виконаний ремонт у чотирьох багатоквартирних будинках в Бородянці.

Найбільшими підрядниками за загальною сумою договорів у Бородянці мали стали

Назва компанії

Сума тендерів у Бородянці, млн грн

ТОВ "Будівельна компанія "Еліт"

135,939

ТОВ "Трест КМБ-3"

115,549

ТОВ "Горбуд"

112,743

ТОВ "Смарт Універсал Груп"

108,155

ТОВ "Грін Трейдінг"

47,667

ТОВ "Будівельна фірма Інтерлюксбуд"

41,836

ТОВ "Уютспецбуд"

35,947

ТОВ "Ягуар"

34,500

ТОВ "Смарт солюшнз груп"

12,911

Загальна сума всіх договорів

717,543

Найбільший підрядник на відбудові Бородянки – ТОВ "Будівельна компанія "Еліт", що записана на Володимира Харченка з пропискою в окупованому Донецьку. Він також значиться одним з засновників благодійного фонду "Слуга народу 2019" у Кураховому на Донеччині, скоріш за все причетний до виборчох компанії президента та його політсили у цьому містечку.

На другому місці – ТОВ "Трест КМБ-3", що за даними системи Youcontrol, входить до групи родини Віталія Борта, нардепа, члена Бюджетного комітету та в минулому представника забороненої зараз проросійської партії ОПЗЖ.

На третьому місці – ТОВ "Горбуд" - фігурант розслідувань пов’язаних з діяльністю комунального забудовника "Київмісьбуд" та його колишнього очільника Ігора Кушніра. Фірму заснував Василь Рахмайлов, що має бізнес-інтереси з віце-президентом "Київміськбуду" Едуардом Шевчуком. Також серед найбільших підрядників фірма "Ягуар", супутник проєктів "Київміськбуда" і його підрядників.

"Горбуд" за 2020-2021 роки отримав від "Київміськбуду" підрядів на більш ніж мільярд гривень. Наразі фірма записана на Ірину Площенюк і Інну Білоусову.

На четвертому - "Смарт Універсал Груп", записаний на мешканку Ірпеня Тетяну Грищенко, до 2022 року співзасновником фірми також був Антон Мирончук. За даними ЗМІ Мирончук у 2015 році балотувався в Ірпінську міськраду від партії "Нові обличчя". Головою партії є колишній мер Ірпеня Володимир Карплюк.

На п’ятому – ТОВ "Грін Трейдінг", улюбленець підрядів у Дарницькій райадміністрації міста Києва. Засновником фірми виступає мешканець столичних Позняків Микола Руденко.

Зображення вгорі: зруйнована оселя у селі Мощун на Київщині

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністерство оборони закликало громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях.

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]