Європейський інвестиційний банк планує залучити €100 млрд на відновлення України

|
Версия для печатиВерсия для печати

Європейський інвестиційний банк (ЄІБ) пропонує як програму відновлення України структуру, яка раніше використовувалася під час пандемії коронавірусу.

На відновлення зруйнованої інфраструктури пропонується інвестувати до 100 млрд євро, повідомляє Reuters з посиланням на документи ЄІБ.

Трастовий фонд ЄС—Україна прагнутиме отримати початкові внески у розмірі €20 млрд від країн ЄС та бюджету ЄС у вигляді грантів, позик та гарантій. Гарантії матимуть мультиплікативний ефект, що призведе до інфраструктурних проектів на загальну суму близько 100 млрд євро — це близько половини невідкладних потреб України.

Пропозицію ЄІБ планується оприлюднити у понеділок — у перший день міжнародної конференції у Швейцарії з відновлення України, метою якої є надання Києву ресурсів та допомоги у повоєнному відновленні.

ЄІБ пропонує створити фонд, який працюватиме так само, як той, який використовувався під час пандемії COVID-19, щоб гарантувати фінансування компаній малого та середнього бізнесу. Фонд передбачав виділення €25 млрд, що призвело до мобілізації €200 млрд, пише Reuters.

Пропонована програма може допомогти відновити мости або реконструкцію систем водопостачання або водовідведення, особливо в містах, населення яких збільшилося через міграцію з інших частин України після початку російської військової операції. Проекти можуть бути спрямовані на сприяння експорту України або розвиток її енергетичної та цифрової інфраструктури, а також приватного підприємництва.

Використання інструменту, з яким вже працювали раніше, означає, що його можна ввести в дію швидше, тому початкові інвестиції можуть бути схвалені до кінця року.

Для реалізації плану Європейська комісія має спочатку дати свою згоду, а потім ініціативу має схвалити більшість країн ЄС. Згодом держави Євросоюзу самостійно вирішуватимуть, чи вносити вклад до фонду допомоги Україні.

В офісі президента України минулого тижня оцінили відновлення інфраструктури та економіки країни у $1 трлн. На початку травня президент Володимир Зеленський оцінив вартість відновлення України у $600 млрд, у середині квітня — у $550 млрд.

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]