Євросоюз ухвалив шостий пакет санкцій проти росії та білорусі

|
Версия для печатиВерсия для печати

Європейський Союз ухвалив шостий пакет санкцій проти рф та білорусі у зв’язку із неспровокованою агресією росії проти України.

Офіційна інформація про ухвалення шостого пакету санкцій ЄС оприлюднена сьогодні на сайті Європейської ради.

«З огляду на продовження росією агресивної війни проти України, а також на підтримку (цієї війни) з боку білорусі, а також з урахуванням повідомлень про звірства, що скоєні російськими збройними силами в Україні, Рада ЄС вирішила сьогодні застосувати шостий пакет економічних та особистих санкцій, що спрямовані як проти росії, так і проти білорусі», - йдеться у повідомленні.

Так, передбачено часткове нафтове ембарго проти рф - відмова від російської нафти займе від 6 місяців для сирої нафти до 8 місяців для інших нафтопродуктів, з "тимчасовим" дозволом транспортування трубопроводами, повідомляється на сайті євроінституції, пише УНН.

"З сьогоднішнім пакетом ми посилюємо обмеження здатності кремля фінансувати війну, запроваджуючи нові економічні санкції. Ми забороняємо імпорт російської нафти до ЄС і цим скорочуємо величезне джерело доходів для росії. Ми відключаємо більше ключових російських банків від міжнародної платіжної системи SWIFT. Ми також накладаємо санкції на винних у звірствах, що мали місце у Бучі та Маріуполі, і забороняємо більше дезінформаторів, які активно сприяють військовій пропаганді президента путіна", - сказав Верховний представник ЄС із закордонних справ та політики безпеки Жозеп Боррель.

Узгоджений пакет включає низку заходів, спрямованих на те, щоб ефективно перешкодити росії продовжити агресію.

Нафта

ЄС ухвалив рішення заборонити купівлю, імпорт або передачу сирої нафти та деяких нафтопродуктів із росії до ЄС. Поетапна відмова від російської нафти займе від 6 місяців для сирої нафти до 8 місяців для інших продуктів нафтопереробки.

Тимчасовий виняток передбачено для імпорту сирої нафти трубопроводом до тих держав-членів ЄС, які в силу свого географічного положення страждають від особливої ​​залежності від постачання з росії і не мають життєздатних альтернативних варіантів. Йдеться зокрема про Угорщину, про яку повідомлялося раніше.

Більше того, Болгарія та Хорватія також отримають тимчасові виключення щодо імпорту російської морської нафти та вакуумного газойлю відповідно.

Відключення від SWIFT нових російських та білоруських банків

ЄС поширює чинну заборону на надання спеціалізованих послуг з обміну фінансовими повідомленнями (SWIFT) ще на три російські кредитні установи — найбільший російський банк "Сбєрбанк", Московський кредитний банк та Россільгоспбанк та Білоруський банк розвитку та реконструкції.

Мовлення

ЄС зупиняє мовлення в ЄС ще трьох російських державних телеканалів: "Росія РТР/РТР Планета", "Росія 24/Росія 24" та "Міжнародний ТВ Центр". "Ці структури використовувалися російським урядом як інструменти для маніпулювання інформацією та поширення дезінформації про вторгнення в Україну, включаючи пропаганду, з метою дестабілізації сусідніх з росією країн, а також ЄС та його держав-членів", - пояснили у Раді ЄС.

Відповідно до Хартії основних прав, ці заходи не завадять цим ЗМІ та їхнім співробітникам здійснювати діяльність у ЄС, крім мовлення, тобто дослідження та інтерв'ю.

Експортні обмеження

ЄС розширює список осіб та організацій, яких стосуються експортні обмеження щодо товарів та технологій подвійного призначення. Такі доповнення до санкційного списку включають як російські, і білоруські організації. Окрім того, ЄС розширить перелік товарів та технологій, які можуть сприяти технологічному вдосконаленню сектора оборони та безпеки росії. Це включатиме 80 хімікатів, які можуть бути використані для виробництва хімічної зброї.

Консалтингові послуги

ЄС заборонить надання в росію бухгалтерських, PR- та консультаційних послуг, а також хмарних сервісів.

Індивідуальні санкції

Крім того, Рада ЄС вирішила запровадити санкції проти додаткових фізичних та юридичних осіб: осіб, відповідальних за звірства, вчинені російськими військами у Бучі та Маріуполі, осіб, які підтримують війну, провідних бізнесменів та членів сімей олігархів та кремлівських чиновників під санкціями, а також компаній, які займаються обороною, та фінансової організації.

При цьому вказано також, що "Європейський Союз непохитний у своєму прагненні допомогти Україні реалізувати її невід'ємне право на самооборону від російської агресії та побудувати мирне, демократичне та процвітаюче майбутнє".

Відповідні правові акти невдовзі буде опубліковано в Офіційному журналі ЄС.

Європейський Союз у шостому санкційному пакеті проти рф відмовився від санкцій проти глави рпц кіріла - на вимогу Угорщини.

Також не вдалося домовитися про цілковите ембарго на російську нафту. Про нові санкції домовлялися близько місяця. Каменем спотикання і тут стала позиція Угорщини.

Для запровадження санкцій потрібна єдина позиція усіх 27 країн-членів ЄС.

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Новини

10:12
Президент України підписав указ, який закриває доступ військових до онлайн-казино - за це боровся сержант Павло Петриченко, який загинув у Донбасі
08:01
ГЕНШТАБ ЗСУ: ситуація на фронті і втрати ворога на 20 квітня
20:00
У суботу в Україні хмарно з проясненнями, дощі в центрі та на півдні
18:08
Смерть на колесах: чому китайські електромобілі становлять серйозну загрозу для нашої безпеки
17:04
"Після перемоги Революції Гідності": чому по Татарова, Портнова та інших зрадників з цієї кодли українці все одно прийдуть
16:58
Продаж картин Медведчука, які мають музейне значення, буде зупинений - АРМА
16:05
Генерал СБУ, покидьок Ілля Вітюк у 2014 році знімав Майдан з боку «Беркута» - Слідство.Інфо
15:33
Олександр Чупак: Чому держава не спроможна розв’язати демографічну проблему
13:18
Новини агентури ФСБ: нардеп Артем Дмитрук співпрацює зі священником УПЦ МП Чертиліним, якого підозрюють у держзраді, – Bihus.Info
12:18
Геть від москви: Молдова скоротила зовнішні торговельні відносини з рф до 3%

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]