WP: Українські командири скаржаться на вкрай погану підготовку новобранців у навчальних центрах

|
Версия для печатиВерсия для печати

У той час як Україна готується мобілізувати чоловіків для подолання критичної нестачі солдатів на тлі посилення російських атак, українські командири на місцях готуються до того, що більшість нових солдатів прибудуть з поганою підготовкою.

Про це йдеться у статті видання Washington Post.

ЗМІ після спілкування з українськими військовими пише, що командири "вже давно" нарікають на незадовільну підготовку новобранців у навчальних центрах.

До притоку призовників за новим мобілізаційним законом ще кілька місяців. Тим часом командири передислоковують солдатів з тилових позицій до бойових підрозділів поблизу фронту. Минулого місяця президент Володимир Зеленський також підписав закон, який дозволяє деяким ув'язненим приєднатися до армії в обмін на шанс на умовно-дострокове звільнення - копіюючи російську тактику, яка забезпечила тисячі нових бійців, але також випускає насильницьких злочинців назад у суспільство.

Звідки б не прибували нові солдати – з інших позицій, з в’язниць або нещодавно мобілізовані – українські польові командири кажуть, що через недостатню підготовку їм часто доводиться тижнями навчати їх базових навичок, наприклад, стрільбі.

"У нас були хлопці, які навіть не знали, як розібрати й зібрати зброю", - сказав 28-річний заступник командира батальйону 93-ї механізованої бригади, якого The Washington Post погодився назвати своїм позивним Шмідт, згідно з українським військовим протоколом.

Шмідт розповів, що перший тиждень він провів з солдатами, переведеними з тилових частин, просто переконуючись, що кожен з них вистрілює щонайменше одну коробку набоїв - близько 1500 пострілів - щодня, перш ніж перейти до виконання більш складних завдань. За кілька тижнів ці солдати можуть опинитися в боях біля міста Часів Яр, де російські війська просуваються вперед, пише ЗМІ.

"Ми просто витрачаємо багато часу на базову підготовку, - сказав Шмідт, додавши: - Якщо, не дай Боже, буде прорив під Часів Яром, і ми отримаємо нову піхоту, яка не знає елементарних речей, їх відправлять туди просто вмирати".

"В умовах, коли київські сили критично недоукомплектовані і втрачають позиції, нездатність забезпечити належну базову підготовку солдатів підкреслює жахливу ситуацію, в якій опинився Київ більш ніж через два роки після вторгнення Москви.

За словами солдатів, Росія досягла успіхів цього року значною мірою тому, що українські військові не мають достатньої кількості військ для захисту від безперервних нападів, а уряд не поспішає активізувати свої мобілізаційні зусилля" - йдеться у статті.

Командири фронтових підрозділів вітають будь-яке нове підкріплення, враховуючи, що деякі підрозділи вже місяцями перебувають без підкріплення.

Але, пише WP з посиланням на них, багато з цих передислокованих військовослужбовців є погано підготовленими, попри те, що багато з них служили в армії з початку російського вторгнення понад два роки тому, хоча і далеко від поля бою.

Ще близько місяця тому український солдат з позивним "Вал" стояв на варті на мосту на півдні Одеської області, і цю роботу він виконував протягом двох років з часу вторгнення Росії. 30 квітня він отримав повідомлення, що його переводять на бойове чергування.

За 24 години його зарахували до 93-ї бригади і наказали вирушати на схід Донецької області. Він навіть не встиг зібрати свої речі - частину мали відправити пізніше.

"Це страшно, - каже 31-річний чоловік. "Ніхто не був по-справжньому готовий".

Офіцер, який провів понад рік, навчаючи нових солдатів на одному з українських полігонів, розповів, що в навчальних центрах немає гранат та гранатометних пострілів, оскільки їх економлять для поля бою.

Один з сержантів на умовах анонімності розповів, що представники деяких бригад змушені ночувати біля навчальних центрів, щоб відібрати собі найкращих та найвмотивованіших бійців. А інші, додає він, змушені обирати "з кривих, кульгавих та хворих".

ДО ВІДОМА

Дії військовослужбовця у разі направлення на передову без належної підготовки чи забезпечення

Як готують військовослужбовців перед відправленням на передову?

Мобілізовані без досвіду військової служби направляються на навчальні збори із загальновійськової підготовки. Вона проводиться у навчальних центрах, на загальновійськових полігонах або військових частинах територіальної оборони.

Мобілізовані, які раніше проходили військову службу, також проходять підготовку у військових частинах, до яких вони призначені під час мобілізації.

Закон визначає лише максимальну тривалість таких зборів – до 3 місяців. Водночас не встановлено мінімальних строків підготовки. Порядок та тривалість підготовки затверджують командири видів та родів військ ЗСУ. На практиці це призводить до того, що військовослужбовців відправляють на фронт з мінімальною підготовкою або без підготовки взагалі.

Вже колишня заступниця Міністра оборони Ганна Маляр повідомила, що в умовах війни підготовку бійців можуть проводити за скороченими строками – від 7 до 15 днів (посилання на джерело). Пізніше начальник управління персоналу штабу Командування Сухопутних військ ЗСУ Роман Горбач вказував, що строк підготовки мобілізованих триває не менше 1 місяця (посилання на джерело).

Чим мають забезпечити військовослужбовця перед відправленням на передову?

Кожен військовослужбовець повинен бути забезпечений бойовим єдиним комплектом (БЄК – див. Норма №1), що включає головні убори, верхній одяг, білизну та взуття. Окрім одягу, для виконання завдань у районі ведення бойових дій та здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації (підготовки, безпосередньої участі, відновлення боєздатності), несення варти, бойового чергування, охорони військових об’єктів, виконання спеціальних операцій у складі оперативних груп, виконання завдань у районах бойових дій військовослужбовцю обов’язково видаються такі засоби індивідуального захисту:

  • бойовий балістичний шолом;
  • чохол для бойового балістичного шолома;
  • модульний бронежилет;
  • чохол для модульного бронежилета;
  • захисні балістичні окуляри.

Крім цього, на період проведення бойових дій військовослужбовці забезпечуються бойовим спеціальним комплектом (БСК – див. Норма №2). До спеціального обмундирування належать, зокрема, маска, балаклава, маскувальні костюми. До спеціального спорядження належать, зокрема:

  • окуляри-маска захисні балістичні;
  • захисні рукавички;
  • тактичні бойові наколінники і налокітники;
  • спеціальні навушники;
  • тактичний захисний розвантажувальний ремінь;
  • медична сумка-укладка і медичний рюкзак;
  • бойові сумки-підсумки і бойовий рюкзак;
  • гідросистема для питної води і чохол до неї;
  • кобура пістолетна універсальна;
  • ніж, ліхтарик, карабін з муфтою.

Видача речового майна проводиться після прибуття військовослужбовців до місця служби і зарахування до списків в/ч. Для в/ч, які беруть участь у бойових діях, строки експлуатації речового майна не встановлюються – воно використовується до повного зношення і тільки у разі непридатності замінюється на нове. Непридатність визначається комісією, призначеною наказом командира в/ч. За речове забезпечення військовослужбовців відповідають командири в/ч.  

Що робити у разі направлення на передову без належної підготовки чи забезпечення?

У разі відправлення на передову без належної підготовки або без належного речового забезпечення складіть рапорт за зразком і подайте його "по команді", тобто вашому прямому командиру. Також можна паралельно звернутись на гарячу лінію Міноборони (0-800-500-442).

При поданні рапорту попросіть командира, який його приймає, поставити на 2-ій копії рапорту відмітку про його отримання, дату, своє ПІБ і підпис. Тоді ви матимете підтвердження прийняття рапорту і зможете оскаржувати тривалу бездіяльність чи незаконні рішення.

Якщо рапорт залишився без реагування, можна подати скаргу на бездіяльність командира на гарячу лінію Міноборони (0-800-500-442), до вищестоящого командира або до головного органу військового управління. Якщо це не спрацювало, можна звернутись за оскарженням бездіяльності до адміністративного суду.

Нормативні акти:

Закон України "Про військовий обов’язок та військову службу", ст 29.

Інструкція з організації і проведення зборів із резервістами та військовозобов’язаними в органах військового управління, з’єднаннях, військових частинах, установах та організаціях Міністерства оборони України, Збройних Сил України та Державної спеціальної служби транспорту (затв. Наказом Міноборони № 2 від 05 січня 2022 року).

Порядок організації та здійснення загальновійськової підготовки громадян України до національного спротиву (затв. Постановою КМУ № 1443 від 29 грудня 2021 року).

Норми забезпечення речовим майном військовослужбовців Збройних Сил України та Державної спеціальної служби транспорту в мирний час та особливий період (затв. Наказом Міноборони № 232 від 29 квітня 2016 року).

Інструкція про організацію речового забезпечення військовослужбовців Збройних Сил України в мирний час та особливий період (затв. Наказом Міноборони № 232 від 29 квітня 2016 року). 

Дисциплінарний статут ЗСУ.

(Джерело).

Фото ілюстративне, з ідкритих джерел

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]