Яйця по 2.40 замість 17 гривень: чому це ще далеко не перемога над корупцією в ЗСУ

|
Версия для печатиВерсия для печати

Міноборони тепер закуповує яйця по 2,40 грн за штуку, а для фронтової Донеччини – по 3 грн навіть з урахуванням доставки. Це дані з останніх тендерів по закупівлі харчування, проведених Державним оператором тилу. І на фоні яєць по 17 це, звісно, перемога. Втім, насправді закупівлі харчування для Міноборони залишаються в зоні чи не найбільших корупційних ризиків і махлювань. Оскільки існує каталог, через який вони закуповуються.

І насправді зниження ціни може бути добрим для бюджету, але не шлунків військових.

Тому  подивімось на цю історію детальніше.

Харчування військових – це третій пункт видатків Міноборони за величиною після закупівлі зброї та соціальних виплат.

Це захищена стаття, на яку щоквартально виділяється 12 мільярдів гривень (відповідно - 48 млрд на рік).

Закупівля здійснюється за так званим принципом дободачі, коли компанія-постачальник продає Міноборони комплект харчів, що передбачає 3-разове харчування військового, яке наразі обходиться міністерству десь у 110-120 грн на день.

Ніхто в жодному ресторані чи навіть їдальні за такі гроші не поїсть навіть раз. Тому міністерство нібито купує дуже дешево. От тільки ніхто не привозить військовому комплексні сніданки, обіди, вечері за 120 грн.

Постачальник привозить кожній військовій частині окремі продукти, ціна яких і списується з отієї міфічної "дободачі". Ось тому і виник скандал з яйцями по 17. Бо хоч МО за жодне яйце ці гроші і не заплатило, але сам каталог так був розцінений, а значить схема надприбуткового заробітку була.

Каталог був запроваджений ще у 2017 році, як натовський стандарт. Але з українськими нюансами. І вже за рік перелік з 409 продуктів перетворився на інструмент корупційних маніпуляцій. Щоб виграти тендер, постачальники ставили дуже низькі ціни на дорогий осетер чи якусь крупу саго, які ніхто не збирався постачати, а натомість ходові позиції (м'ясо, яйця, крупи) розцінювались за високою вартістю.

Тобто на тендері компанія обвалює ціну, щоб перебити пропозицію конкурента за сумою, а по факту вона далі постачає "ходові" продукти за цілком ринковими цінами.

Для розуміння: минулого року компанія "ТРЕЙД ГРАНІТ ІНВЕСТ" поставила ціну 0,01 грн за 1 кг на низку продуктів:

  • Цвітна капуста (тендер UA-2023-07-10-011275-a-L1, Одеська обл.);
  • Огірки свіжі (тендер UA-2023-07-10-011275-a-L1, Одеська обл.);
  • Малина свіжа (тендер UA-2023-07-10-011275-a-L1, Одеська обл.);
  • Черешня (тендер UA-2023-07-10-011275-a-L1, Одеська обл.);
  • Нектарин (тендер UA-2023-07-10-011275-a-L1, Одеська обл.);

Звісно ж, ніде такої ціни не існувало. Просто очевидно, що компанія і не збиралась постачати ці продукти.

Згідно з аналізом, який ГАР МО зробило за підтримки НАКО, різниця цін у каталогах різних компаній становила іноді 900 %.

Наприклад:

  • Капуста броколі свіжа сезонна, різниця цін становила 449 %;
  • Перець солодкий свіжий (болгарський жовтий), різниця цін становила 901 %;
  • Перець солодкий свіжий (болгарський зелений), різниця цін становила 900 %;
  • Салат свіжий, різниця цін становила 900 %;
  • Салат свіжий сезонний, різниця цін становила 532 %;
  • Цибуля зелена свіжа, різниця цін становила 294 %;
  • Цибуля порей свіжа, різниця цін становила 449 %;
  • Щавель свіжий, різниця цін становила 820 %;
  • Спаржа свіжа, різниця цін становила 867 %;
  • Редька свіжа, різниця цін становила 660 %;

Тому, коли рік тому закупівлі були повернуті на Prozorro і для бюджету було зекономлено майже 4 мільярди, один із субпідрядників сказав членам Громадської антикорради таке: "Можете не радіти. Бізнес не працюватиме собі у збиток, і маржу вони свою збережуть – за рахунок якості".

Надалі цілий рік члени ГАР МО в цьому і переконувались, отримуючи скарги на сік без вмісту соку, м'ясо з води і тушонку із жил.

Тільки дуже умілий начпрод міг "виламати руки" постачальнику, щоб він привіз потрібний продукт.

Але часто ця історія перетворювалась на дещо інше. Недоброчесні начпроди домовлялись з постачальниками про те, щоб певні продукти приходили в частини лише на папері. А насправді постачався значно дешевший продукт. Умовно замість гречки везли перловку, а від замовленої ковбаси привозили половину.

Так, тільки через одну військову частину бюджет країни компаніями групи Тетяни Глиняної було пограбовано на 5 мільйонів гривень.

Спершу начальник дав вказівку кухарю "здійснювати видачу у їдальню на 30 % менше продуктів від їхньої кількості, вказаної у первинних бухгалтерських документах". Це фактично означало, що порція харчування військових у ВЧ стала на третину меншою.

А далі "зекономлені" продукти були реалізовані за гроші. Ну а потім схему удосконалили до підміни накладних.

Із запуском ДОТ планувалась масштабна реформа закупівель, але з часом вона пішла шляхом "давайте обережніше". Особливо після того, як старі постачальники влаштували демарш, а ДОТ три тижні балансував на межі зриву харчування армії.

На сьогодні ДОТ вдалось стати посередником при прийомі заявок, щоб знати, що замовляють частини. Але це не може 100 % унеможливити підміни певних товарів у накладних.

ДОТ прибрав з каталогу максимально дивні позиції як осетер, спаржа та крупа саго.

Сталось це після того, як у боротьбі за свої потоки деякі начпроди замовили серед іншого:

- 348 кг телятини, задня частина заморожена без кістки (ціна 215 грн);

- 765 кг осетра (ціна 300 грн за кг);

- 10 кг насіння льону (ціна 240 грн за кг));

- 50 кг базиліку (ціна 450 грн за кг).

Але це точно не кінець реформ.

У квітні ДОТ вдалось вижити в боротьбі з "харчовою мафією", і навіть законтрактувати інших постачальників (які часто були субконтрактерами старих), але на торгах на третій і четвертий квартал "старики" знову повернулись.

30 липня тендер на заміну постачальників, які не справились, виграв Атомсервіс. Група Тетяни Глиняної виступає в цьому сезоні під вивіскою "Міт пром". "Трейд граніт" продовжує брати участь у тендерах та судитися з усіма. Група Гринкевичів залишилась у грі через свого головного підрядника "Буський консервний завод".

Подивімося детальніше на те, які ціни поставив собі в каталозі "Атомсервіс". Якщо ідеться про маслини та оливки, то тут ціна порівняно із запропонованою ДОТ, скинута зі 185 до 126 гривень. Якщо ідеться про броколі свіжу сезонну, то тут ціна опущена з 80 до 48 грн. Капуста цвітна свіжа знижена в ціні з 90 грн до 54. Щавель свіжий скинутий зі 180 грн до 120. Форель охолоджена знижена в ціні зі 450 до 360 грн.

А тепер гляньмо на те, що, скоріше за все, буде постачатись. Яйця першого гатунку за граничної ціни від ДОТ 3,1 будуть постачатись за 3 гривні. А яйця вищого гатунку знижені в ціні аж на 22 копійки. Вермішель довга (твердих сортів) за граничної ціни 31,5 буде постачатись за ціною 30,6. Менше гривні різниці. Ріжки і макарони впали в ціні теж лише на гривню з 22 до 21 гривні. А от локшина, яку явно поставляти не будуть, опущена в ціні на 27 грн.

Сіль кухонна була розцінена "Атомсервісом" лише на 1,5 гривні дешевше за граничну ціну. З 12 грн вона опустилась до 10,5. А от сіль кухонна екстра дешевша на 4 гривні. Бо її навряд чи везтимуть.

Тепер подивімось на м'ясо. Тут постачальник завжди з прибутком, тому що заморожену свинину, яловичину та курятину можна накачати водою, і так продукт буде важчим.

Але куряче філе і охолоджене, і заморожене опущене в ціні лише на одну гривню порівняно з граничною ціною – зі 130 до 129 грн. Свиняче стегно і охолоджене, і заморожене опустились у ціні аж на 3 грн – зі 150 до 147. Консерви свинячі та яловичі не змінились у ціні взагалі – 240 грн.

"Атомсервіс" вже давно має налагоджені стосунки з начпродами. І тому, скоріше за все, не матиме "несподіванок" у вигляді 500 кг свіжої руколи в листопаді. Чи 19 тонн черешні у липні. Відтак він скидає ціни на тій частині каталогу, яку точно не везтиме. І майже не скидає на тому, що буде в замовленні.

На початку серпня "Контракт продрезерв" також замінив на лоті в 0,7 мільярда постачальника, що не справився. У нього маслини та оливки упали в ціні зі 185 до 130 гривень. Броколі свіжу сезонну постачальник знизив у ціні,  як і "Атомсервіс" з 80 до 48 грн.

А ось томат сезонний як розцінений ДОТ у 22 гривні, так і лишається. Так само як і огірки свіжі по 60 грн за кілограм (огірки сезонні ідуть по 25 грн).

Вермішель довга (твердих сортів) за граничної ціни 31,5 буде постачатись за ціною 30. Ріжки і макарони – за граничної ціни у 22 гривні. Консерви свинячі та яловичі як в "Атомсервісу" – по 240 грн. Куряче філе і охолоджене, і заморожене – по 130 грн.

Таке повідомлення "Продрезерв" розсилав військовим частинам, ще не маючи договорів.

 

А от на паприці копченій меленій (автор не розуміє, навіщо на військовій кухні саме ця спеція) ціну можна в каталозі знизити з 330 до 200 грн. А на орегано - з 250 до 170 грн.

"Трейд граніт" ціну на орегано опустив взагалі до 150, а от ціни на консерви свинячі та яловичі як в інших учасників ринку – по 240 грн. Куряче філе і охолоджене, і заморожене – так само по 130 грн. Ціни на макарони майже такі самі.

Тобто на товари, які контрактери Міноборони мають поставити, ціни вони не знижують. А скидають значно ціни лише на ті позиції, які мають впевненість, що не будуть замовляти. А в каталозі достатньо таких позицій, за допомогою яких можна ще знижувати ціну – від локшини і форелі до орегано з приправою до моркви по-корейськи.

ДОТ дійсно вдалось не лише втримати ціну лотів на рівні попереднього року, але й знизити ціни на деякі позиції. Якщо минулого року яйця контрактували по 6 гривень, то тепер по 3. А курятину по 130, а не 150. Гречка з 40 грн впала до 20. Подешевшали макарони.

Стабільні ціни лише на тушонку.

Але попри це, учасники ринку зауважують – якщо в тебе немає контракту з начпродом, у тебе дуже великі шанси завалити поставку. Від нерозуміння, що везти, до несподіванок у вигляді величезних партій не дуже ходового товару.

Ще один пункт – здорожчання електроенергії і неможливість переглядати ціни. Договір передбачає, що ДОТ може переглянути граничну ціну, якщо ціна Держстату піднялась чи опустилась вище 4 %. Але це не означає, що ця ціна може бути переглянута для постачальника у бік підвищення.

Відтак, якщо в один тиждень постачальник побачить у себе 6 мільйонів збитку, він просто вийде з поставок. Показавши пустий склад.

Або ж домовиться з начпродом і буде возити третьосортний товар (тут збільшення перевірок від ДОТ прям дуже доречне).

При цьому у начпродів свій біль (вони все-таки не завжди втілення зла) – за новими контрактами постачальники платять лише 0,1 % за недовезення. Тобто, не довізши на 20 тисяч, вони сплатять лише 20 грн. Начпроди скаржаться, що акт писати тепер дорожче, ніж користь від нього.

Тому, яйця по 3 гривні – це добре, але каталожна система і деякі моменти договорів залишають ще широчезне поле для зловживань.

Автор: Тетяна Ніколаєнко, Цензор.НЕТ

Зображення автора

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Новини

08:15
Суд на Вінниччині очолив суддя, якого засудили за корупційний злочин
20:37
10 вересня в Україні місцями короткочасні дощі, грози, до +29° тепла
19:45
Google перестав створювати облікові записи з російським номером телефону
18:15
Польські спецслужби запобігли спільній диверсійній операції Росії та Білорусі
17:05
СБУ повідомила про нову підозру очільнику Бучанського ТЦК, якого викрили на схемах для ухилянтів
16:18
Забруднення річок Сейм та Десни сталося через знищення рашистами очисних споруд
15:21
СБУ та Нацполіція затримали агента рф, який палив об’єкти Укрзалізниці на Полтавщині
14:23
Інспектор Львівської митниці організував схему виїзду ухилянтів за кордон
13:15
СБУ затримала агента-рашиста, який розставляв «відеопастки» для коригування ударів по Києву
11:11
Після атаки "Шахедів" "Укрзалізниця" змінила маршрути потягів на Київщині

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністерство оборони закликало громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях.

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]