Як поширилась дерусифікація на українські соцмережі (ДОСЛІДЖЕННЯ)

|
Версия для печатиВерсия для печати

З початку війни українці почали частіше використовувати українську мову у спілкуванні в соціальних мережах.

Такі дані показало дослідження "Центру контент-аналізу", проведеного на основі аналізу 866 тисяч дописів користувачів з України з 5 червня по 5 липня 2022 року.

Пости українців аналізували уFacebook, Twitter, Instagram, Youtube, TikTok та на заборонених російських платформах, якими користуються українці – "ВКонтакте" та "Одноклассники".

Дослідження виявило відчутну українізацію після початку повномасштабної війни, однак ця тенденція спостерігається не в усіх соцмережах.

Зокрема найбільше на українську перейшли користувачі у Facebook, Instagram та Twitter, однак YouTube і TikTok залишилися суттєво русифікованими.

Аналогічне дослідження Центр контент-аналізу проводив і у 2020 році.

У 2020-му кількість російської мови в соцмережах суттєво переважала, лише кожен шостий допис був українською(16%).

При цьому, на той час 77% громадян України називали українську мову рідною, 70% користувались нею в роботі та навчанні, 63% спілкувались нею вдома.

Що показало нинішнє дослідження

  • Російська мова нарешті втратила панівне становище в соцмережах, однак все ще переважає – 37% постів українською мовою проти 63% російською, але статистика в окремо взятих соцмережах є різною.
  • Найбільші західні соцмережі – Facebook, Twitter та Instagram –  у порівнянні з 2020 роком показали суттєву українізацію користувачів, загальна кількість яких сягає більше 66%.
  • Більшість організацій та компаній надають послуги і ведуть свої сторінки українською мовою.

Дослідники пов'язують це із законом, який набрав чинності в січні 2021 року, однак кількість дописів від приватних акаунтів зросла навіть більше (45%), що може бути результатом лише самовизначення, а не законодавчих обмежень.

  • Російські соцмережі "ВКонтакте" та "Одноклассники", які заборонені в Україні з 2017 року, поступово втрачають ще більше українців та є середовищем спілкування відвертих прихильників "русского мира".
  • Українськомовний контент у YouTube складає лише 5% . Дослідники пов'язують це з алгоритмами монетизації, що спонукає працювати на ширшу російськомовну аудиторію. З 2020 року частка контенту українською зросла лише на 2%.

Такі самі тенденції проявляються і в TikTok, де найбільше дітей, підлітків й молоді. Вплив війни на цю соцмережу не був істотним.

 

Як ситуація в регіонах України?

Спостерігається помітна українізація користувачів із заходу України, які раніше залишали кожен другий пост російською мовою, нині ця частка становить до 10-25%. 

Покращилась ситуація і в центральних областях України, при цьому найбільше російську використовують на півдні та в Києві.

Одним із найбільш русифікованим регіоном є Одещина, де лише кожен четвертий допис пишеться українською мовою.

 

Найбільш русифіковані у соцмережах Донеччина і Луганщина, де кількість дописів українською є мінімальною.

Це, найімовірніше, пов'язано з тимчасовою окупацією та великою кількістю біженців, які переїхали в інші області країни.

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Новини

14:10
«Чия система витримає, той і переможе»: що стоїть за останніми обстрілами росією енергетичної інфраструктури України
13:59
РПЦ оголосила “священну війну” Україні (документ)
12:04
Бурштинська та Ладижинська ТЕС зруйновані майже повністю: чим Україні загрожують нові атаки на енергосистему
10:06
Звичайне шахрайство: фігурант журналістських розслідувань ексочільник УСБУ Миколаївщини Герсак став громадським діячем та збирає грантові кошти для ветеранів (ФОТО)
09:31
Типове "зе": "слуга народу" Роман Кравець шантажує таксі "Uklon"через Telegram-канал "Джокер" - вимагає $200 тисяч
09:01
Суд зобов’язав упц (мп) повернути державі Успенський собор ХІІ ст. у Каневі
08:35
У Росії виробництво бензину впало на 14% після атак на НПЗ - Росстат
08:00
ГЕНШТАБ ЗСУ: ситуація на фронті і втрати ворога на 28 березня
20:00
У четвер дощитиме трохи в Карпатах, вдень до +20°С
19:22
У Польщі через перевірку контррозвідки звільнили генерала, який відповідав за підготовку ЗСУ

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]