Заборона на виїзд чоловіків з України не відповідає нормам Конституції, "заборону писали" безграмотні юристи з Офісу Президента — НАЗК

|
Версия для печатиВерсия для печати

Указом президента України про введення воєнного стану в Україні від 24 лютого не введено заборону на виїзд чоловіків за кордон, заявив під час прес-конференції заступник голови Національного агентства із запобігання корупції Артем Ситник. За його словами, відповідно до норм Конституції діючі обмеженні на виїзд за кордон не відповідають нормам чинного законодавства.

«Обмеження права залишати територію України в умовах воєнного стану відповідно до Конституції  може бути запроваджено виключно в указі президента. Однак в указі від 24 лютого такої норми не було», - заявив Ситник, повідомляє ZN.UA.

Він додав, що в разі необхідності обмеження має бути введеним в чинний указ та затверджене парламентом, однак указ від 24 лютого досі не був змінений.

Водночас випускати чоловіків за межі держави перестали на підставі піднормативних актів, які створили низку корупційних ризиків.

Ситник зазначив, що вивчення питання ажніяк не є політичним, а було обов’язком НАЗК, оскільки створює цілий блок корупційних ризиків. Тому НАЗК проводило оцінку ситуації насамперед для усунення корупційних ризиків.

«Рішення, які дозволяють виїзд чоловіків та військовозобов’язаних осіб за корд готувались поспіхом і спричинили їхню низьку якість. НАЗК створ рекомендації, щоб їх поправити. Головне з них – встановити таке обмеж в указі президента», - заявив він.

Таким чином НАЗК рекомендує: 

  1. встановити обмеження на виїзд  в указі президента
  2. затвердити оновлений указ Верховною Радою
  3. передбачити усі винятки для виїзду за корд, усі документи, які потрібні, для такого виїзду, в тому числі підстави для відмови
  4. врегулювати роботу системи «Шлях», оскільки вона є однією із найбільших корупційних шляхів незаконного перетину кордону

«Ми не даємо головнокомандувачу ніяких рекомендацій, ми за те, щоб низка органів, які відповідають за це питання, попрацювали разом, врегулювали нормативну базу. Це зніме соціальну напругу та корупційні ризики. Наші рекомендації більше стосуються виконавчої влади», - зазначив на відповідне уточнення журналістів Ситник.

Неврахування деяких моментів, що регулюють питання виїзду за кордон військовозобов’язаних осіб, в указі президента відбулось через недостатньо фахово виконану роботу представниками Офісу президента, які готували указ про запровадження воєнного стану в Україні від 24 лютого 2022 року, заявив заступник голови Національного агентства із запобігання корупції Артем Ситник.

Він зазначив, що російське вторгнення відбулось миттєво і потрібно було миттєво врегульовувати ситуацію, і це є першочерговою причиною недопрацювання в згаданому указі.

 

«Також окремі особи офісу президента, які забезпечують юридичне супроводження просто на нашу думку, не зовсім повністю виконали свою роботу в належний спосіб», - додав Ситник.

Він додав, що перевірку питання НАЗК проводило із травня, коли в суспільстві зросла напруга через корупційні скандали при виїзді деяких осіб за кордон.

«Від того, на скільки швидко виконавча влада імплементує рекомендації НАЗК, буде залежити наскільки швидко ми знизимо корупційні ризики і знизимо соціальну напругу щодо цього питання», - додав Ситник.

На фото: очільник президентської канцелярії Андрій Єрмак знущається над Конституцією України, яку писали справжні, фахові юристи

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Новини

20:00
У п'ятницю дощитиме в Карпатах і на сході, вдень до +20°С
19:59
Українці гинуть за мільярди Ахметова: благодійне товариство ФК "Шахтар" отримало бронь від мобілізації
19:28
США та Великобританія перевіряють криптовалютні транзакції на суму понад $20 млрд, що пройшли через російську біржу
19:10
The Telegraph: Яка зброя може змінити хід війни в Україні
18:46
Зеленський: рф готує новий наступ у травні-червні, ми не готові до цього (уточнення)
18:07
Як Китай поглинає колись вільний Гонконг
16:59
Чисельність населення України на вільних територіях 31,5 мільйона
14:10
«Чия система витримає, той і переможе»: що стоїть за останніми обстрілами росією енергетичної інфраструктури України
13:59
РПЦ оголосила “священну війну” Україні (документ)
12:04
Бурштинська та Ладижинська ТЕС зруйновані майже повністю: чим Україні загрожують нові атаки на енергосистему

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]