Закуплені Міноборони зимові куртки (і штани) не відповідали технічним умовам (експертиза)

|
Версия для печатиВерсия для печати

 Експертизою в рамках кримінального провадження встановлено, що скандальні куртки (і штани) Резнікова НЕ відповідали ані технічним умовам, ані технічному опису до договору, а тому – цитую висновок експертизи.

Про це повідомив голова громадської організації «Центр протидії корупції» Віталій Шабунін, зазначає Центр журналістських розслідувань.

Він посилається на ухвалу Голосіївського районного суду від 28 квітня 2023 року.

«… здійснити постачання за договором № VV2022-M1908 та додаткової угоди до нього військового одягу – а саме курток вітровологозахисних зимових та штанів вітровологозахисних зимових, ЯКІ НЕ ВІДПОВІДАЛИ ні ТУ14.1-134-00034022-2016 «Куртка вітровологозахисна зимова КВВЗ» (зі змінами) та ТУ 14.1-135-00034022-2016 – «Штани вітровологозахисні зимові – ШВВЗ», ні технічному опису до договору стосовно верхнього матеріалу та характеристики міцності на розрив у напрямку основи, внаслідок чого відповідно до висновку експертів Київського науково-дослідного інституту судових експертиз від 08.03.2023 № 7679/23-34/5906/23-34/5907/23-53/5908/23-72/6809ч6821/23-34/6822ч6835/23/6836/23-72 поставлені за договором VV2022-M1908 куртки вітровологозахисні зимові та штани вітровологозахисні зимові НЕ МОЖУТЬ ВИКОРИСТОВУВАТИСЯ ЗА СВОЇМ ЦІЛЬОВИМ ПРИЗНАЧЕННЯМ», – йдеться в тексті ухвали.

Читайте також: Міноборони бажає наступити на тіж самі корупційні "граблі" знову?

Шабунін наголошує, що йдеться саме про одяг за договором № VV2022-M1908. Цей же номер, за його словами, можна побачити на бірці з куртки, яку міністр Резніков надав Антикорупційній раді при Міноборони.

«Ще раз наголошу – це висновок експертизи в рамках кримінального провадження. Це документ. Так само, як документами є інвойси Ніколова і витяги з турецьких рєєстів Ткача», – пише Шабунін.

За його словами, міністр оборони Резніков не надав у своїх поясненнях жодного документа.

«Натомість міністр «спростовує» ДОКУМЕНТИ тим, що кинув журналістам куртки, будь-які бірки на які можна можна пришити в найближчому ательє. Я взагалі дивуюся, як можна було цю постановку сприймати за доказ…», – підсумував він.

Читайте також: Черговий скандал з корупційними закупками в Міноборони: чому курткогейт гірший за яйцегейт

23 серпня 2023 року відбулося засідання антикорупційного комітету при Верховній Раді, присвячене корупційній закупівлі турецьких курток для ЗСУ. На ньому був присутній заступник міністра оборони України Денис Шарапов, бізнеспартнер керівника Офісу президента Андрія Єрмака.

Шарапов приніс на засідання зразок зимової куртки, поставленої компанією VEKTOR AVIA. Але члени комітету встановили, що куртка належить не до тієї поставки, щодо якої було виявлено невиправдане зростання ціни. Крім того, народний депутат Ярослав Железняк встановив, що експортні декларації, представлені представниками Міноборони, є підробними, розповів засновник проекту «Наші гроші» Юрій Ніколов у програмі «Питання національної безпеки». 

Міністерство оборони України сплатило компанії VEKTOR AVIA за поставки турецьких курток для ЗСУ 30 млн доларів США по стовідсотковій передоплаті. 

За даними Шарапова, Міноборони співпрацює з VEKTOR AVIA з 25.08.2022. 

У розслідуванні Юрія Ніколова і Віталія Кононученка від 10 серпня 2023 року йдеться про закуплену компанією VEKTOR AVIA партію в 4900 курток для ЗСУ, які в процесі транспортування перетворилися з літніх на зимові, а ціна зросла відповідно з 28 до 86 доларів США за куртку. 

«Аргумент»

 

 

 

Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністерство оборони закликало громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях.

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]