Засідання РНБО по МСЕК та прокурорах-"інвалідах": РЕЗУЛЬТАТИ

|
Версия для печатиВерсия для печати

"Відбулося засідання Ради Нацбезпеки та оборони, яке було присвячене повністю гучному корупційному скандалу в медико-соціальних експертних комісіях та в органах прокуратури.

Президент Володимир Зеленський зробив  дуже важливі заяви після цього скандалу. Нагадаймо: з'ясувалося, що у нас є велика каста людей недоторканих у владі, які завдяки своїм зв'язкам особистим, тому що вони дахують корумпованих керівників МСЕК, вони стають мільйонерами. І ці  лікарі-мільйонери з офіційною зарплатою в 15-20 тисяч гривень купують собі нерухомість в усій Європі, тримають вдома готівку 7 мільйонів доларів в еквіваленті усіх валют, мають закордонні рахунки на мільйони доларів. Тобто фактично за останні роки керівники МСЕК, це фактично олігархи місцевого масштабу, яких готівки більше, ніж у будь-якого бізнесмена. Вдома просто заховано. Тому ситуація насправді, як корупція пов'язана з війною показує. Тому що немає нічого більш ні справедливого, ніж механізми нарахувань. Ми зараз побачили, що працівники прокуратури масово, сотні працівників прокурорів, які в державі мають забезпечувати законність, справедливість, доглядати за державним звинуваченням, вони відповідають за це у судах. Ці прокурори просто виявилися насправді частиною мафіозного угруповання. І ці прокурори отримують пенсію більше, ніж українські воїни. Для мене найбільший шок був.

У мене є  друг Ігор Молтушан, це сержант батальйону Нацгвардії Донбас. Ігор дістав дуже важкі поранення. І він після цих важких поранень, йому просто вибило навіть фрагменти кісток на нозі і руці, він ніколи не зможе повернути повністю рухливість. Він отримує пенсію як інвалід 3-ї групи, тобто його оглянув МСЕК і видали йому пенсію як інваліду 3-ї групи, мінімальну пенсію, яка визначена за законом, щось там близько 7 тисяч гривень йому дали. Водночас абсолютно здорові прокурори, у яких взагалі не видно на обличчі жодних захворювань чи травм, вони собі оформлюють 60%, вони собі оформлюють інвалідність 2-ї групи, як прокурор Хмельницької області, наприклад, Олійник, вже звільнений після цього скандалу, інвалід 2-ї групи, який оформлює собі 60% від доходів і отримує в місяць не менше 16 тисяч. А в нього була там 250 тисяч на рік пенсія. Тобто це абсолютна несправедливість, яка насправді обмежує права військовослужбовців, захисників України, яка є корупцією, тому що цю інвалідність намалювали прокурору, тому що він на посаді і все це триває, на жаль, роками.

Так от, ми будемо зараз говорити, як це сталося. Подивимося рішення, яке оголосив після Ради Нацбезпеки та оборони президент Володимир Зеленський.

"Система МСЕК має бути ліквідована, але для реальних і саме системних змін треба провести повну цифровізацію всіх етапів роботи щодо встановлення інвалідності. Урядовцям, в Мінцифрі, в цифровій команді Міністерства оборони є кому забезпечити відповідні зміни. Проблема не лише в тому, що посадовці роблять собі інвалідність завдяки зв'язкам, але й в тому, що люди, які отримали справжню інвалідність, зокрема в бойових діях, часто не можуть отримати відповідний статус і справедливі виплати. І часу, щоб виправити це, в уряду небагато. Повинна бути і персональна відповідальність, та кадрові рішення через цю ситуацію в центральних органах влади по вертикалі контролю за МСЕК. Рішення РНБО зараз передбачає повний аудит пенсій та інших нарахувань усім посадовцям, які організували собі інвалідності. Була доповідь на РНБО голови Служби безпеки України Малюка та міністра внутрішніх справ Клименка щодо перевірок розслідувань, які вже тривають. Були, на жаль, дуже непереконливі доповіді міністра охорони здоров'я України та міністра соціальної політики України. Окремо, треба пройтися по всіх горизонталям місцевої влади. І сьогодні ж на РНБО обговорили також ситуацію в органах прокуратури України. За підсумками цієї розмови генеральний прокурор України Андрій Костін написав заяву про звільнення".

Цей скандал був вирішений завдяки тому, що було проведено розслідування щодо голови МСЕК, здається, невеликої особи Тетяни Крупи, голови МСЕК Хмельницької області. І після того виявилось, що дійсно самі кошти, сам характер її злочину показував, що вона діяла 16 років на посаді і весь цей час "вирішувала питання". І вона була під дахом місцевих правоохоронних органів. В тому числі і прокуратури. По прокуратурі це було просто дуже наочно видно, тому що виявили зараз, завдяки інформації, яку оприлюднило видання "Економічна правда", що в Україні є такий рейтинг прокурорів, ми його пізніше торкнемося, так от Хмельницька область там прям номер один. 28% прокурорів Хмельницької області виявилися інвалідами з довідками, отриманими від Тетяни Крупи, від корупціонерки, яка там 16 років, абсолютно безкарно себе почувала. Чому почувала? Тому що 28% прокурорів від неї отримали довідки, що вони інваліди. Її син, начальник пенсійного фонду області Олександр Крупа, видавав їм підвищені пенсії, без проблем все підписував. Я до всіх звертаюся, у кого є інформація з мешканцями Хмельницької області, я думаю, що там не тільки прокуратура отримувала пенсії і виплати, і інвалідність фальшива. Завдяки Тетяні Крупі. Я думаю, що інші правоохоронці також достатньо мали про це інформацію. Тому, якщо у кого є дані, давайте, будь ласка, нам потрібна детальна інформація щодо того, що сталося.

Рішення, яке ухвалив президент, завдяки тому розголосу, який є в суспільстві, це системна реакція. І думаю, що це добре підготовлене рішення, безумовно, в плані його заяви. Тому що дійсно те, що сказано, це  логічно, це системний підхід. Питання тільки в одному. Питання в тому, як у Володимира Зеленського виконується його рішення. Тому що, якщо подивитися, що він заявляє, що він проголошує, в тому числі, рішення РНБО, як вони потім виконуються, виявляється, що, на жаль, виконання практично відсутнє, на жаль, в більшості випадків. Президент видає збірники своїх промов під час війни, можна зробити збірку його промов, які виявилися фейком і за якими нічого не стоїть. Тому сподіваюся, що, все ж таки, Володимир Зеленський, враховуючи, що йде важка війна і питання оформлення інвалідності, це болюче питання для десятків, багатьох десятків тисяч захисників України, для всіх українських громадян, які в своїй кишені фінансують оцю касту вищих оцих можновладців, яким все можна, які собі замовляють пенсії, оформлюють все, що хочуть. І, все ж таки, це буде доведено до результата. Наскільки вони ефективні можуть бути. Добре, що буде перевірка щодо встановлення інвалідності діючим посадовцям. Це абсолютно розумне рішення. Тут є основне питання до чого? Хто буде перевіряти? Хто буде складати ці комісії? В Україні понад 9 тисяч прокурорів, як мінімум. 9 200 прокурорів в країні. Це тільки прокурорів. Посадовців, які отримали інвалідність, я думаю, що в кілька разів більше. Їх всіх треба перевірити. Так, частина з них є, можливо, учасниками бойових дій. Але очевидно, що це невеличка частка. Все інше – це люди, які в інших правоохоронних органах і не тільки в правоохоронних, в державних органах, органах місцевої влади, органах центральної виконавчої влади оформлюють собі пенсії. І як ми бачимо на прикладі Хмельницької прокуратури, не тільки собі, а потім ще й родичам пенсії оформлюють. Роблять інвалідами всіх навколо них, щоб всі отримували гроші. Це робиться завдяки корупційним зв'язкам.

Чого я не почув на рішення РНБО? Я, на жаль, не почув, що Володимир Зеленський якісь дії зробить стосовно тих людей, хто навколо нього, хто там дійсно в керівництві. Чи є там інваліди серед членів РНБО? Дуже цікаво було б перевірити. Ну і хотілося б дізнатися, що, можливо, якусь думку, заяву від радника президента Владислава Власюка. Сина лікаря Вінницької МСЕК. Своєму сину лікар Власюк влаштував просто дольче віта. Ця людина отримала освіту за кордоном. Він отримав дуже такі почесні посади в різних органах влади. Зараз його прилаштували в Офіс президента радником Зеленського. Син лікаря Вінницької МСЕК Власюка працює радником президента. І, чесно кажучи, виникає питання, а чи працює у президента взагалі якась кадрова служба? Чи хтось перевіряє його радників, кого він призначає? І подивіться, який вплив взагалі МСЕК. Лікар МСЕК може навіть свого сина влаштувати до голови держави в апарат. Наскільки це взагалі який вплив у цих людей, які ресурси. Подивіться, звичайний лікар МСЕК Віктор Власюк. У нього 13 квартир, апартаменти в центрі Києва, при офіційній зарплаті 16 тисяч гривень. Ну і дітки вже бачите, як роблять кар'єру. У нього один син радник Зеленського, а другий син заступник голови, до речі, Хмельницької облдержадміністрації. Тому хто буде виконувати, хто буде перевірки робити? Які лікарі? Є лікарі, які мають авторитет, репутацію. Дуже важливо, щоб все ж таки саме компетентні люди з репутаційною історією робили цю перевірку. Щоб це не сталося просто черговою корупційною такою історією, коли просто хтось когось знімуть, а комусь навпаки випишуть, будь ласка, заходь, ти перевірений. Тобто цих прокурорів, прокурорів треба перевіряти. І тут передусім хотілося почути від президента особи, хто керує. Президент не звільнив, не висловив незадоволення діями міністра охорони здоров'я Ляшка, якому підпорядкована система МСЕК. Хоча це від нього залежить. Це йому підпорядковані люди.

Зняли прокурора Костіна за те, що у нього, і я вважаю це правильно, справедливо, за те, що у нього такі підлеглі. Але де міністр охорони здоров'я? Це ж його підлеглі всі ці хабарі беруть, а міністр залишається на посаді. Невже, друзі, хтось з нас думає, що міністр охорони здоров'я, його підлеглі заступники, керівники департаментів, абсолютно нічого не знають, що у нього в кожній області керівники МСЕК – це багаті люди, мільйонери, яких постійно приймають з хабарями, і це приймають одиниці з більшості. Невже ви думаєте, що можна так багато працювати, щоб в апараті міністру ці гроші не заносили знизу? І що міністр нічого не знає? Звичайно, що знає. І реально, це абсолютно незрозуміла історія, що президент сказав красиві слова – ми ліквідуємо МСЕК. Це прикольний, я інакше не можу сказати, в стилі 95-го кварталу управлінський підхід. Тобто МСЕК погані – давайте ми його ліквідуємо. А хто буде видавати довідки? Тобто буде не МСЕК, а буде якась інша структура, по-новому названа. Та сама МСЕК, тільки з іншою назвою. Для чого? Незрозуміло абсолютно. Тому що тут основне, хто буде керувати процесом. Якщо буде керувати знову міністр Ляшко – це людина, яка просто заохочує корупцію. Це все під його керівництвом. Так він і знову призначує людей, які знову будуть грабувати і будуть домовлятись. Оце основне питання. На це президент на РНБО не відповів.

Так, далі." У тримісячний строк доповідь про результати перевірки робочими групами обґрунтованості рішень МСЕК щодо встановлення інвалідності посадовцям та в разі необґрунтованого ухвалення таких рішень ініціювати їх перегляд".

Три місяці. Ну окей. Всіх посадовців перевірити за три місяці. Знов-таки, хто це буде робити? Темп дуже приємний і добре. Дай Бог, щоб так було. Сподіваємось, що найближчими днями на виконання рішення РНБО президент має оголосити, на мій погляд, хто буде керувати процесом. Ну не Ляшко. Який лікар? У нас в країні багато є компетентних лікарів, які довели свою відданість, порядність. І я багатьох з них знаю. І ще більше не знаю. Є з кого брати. Для того, щоб освідчити, прокурор там 40 років інвалід чи не інвалід, достатньо лікарів в країні. 

"Підготовку протягом двох тижнів Міністерством охорони здоров'я разом з Міністерством цифрової трансформації плану цифровізації прохоження всіх етапів МСЕК". Це дуже хороше влучне рішення. Перше, Михайло Федоров може це зробити, безумовно. І це правильне рішення, тому що там, де є прозора, єдина звітність електронна, там ти можеш перевірити. І перевірити можеш не тільки ти в своєму відомстві, а й інші органи. Тобто створення бази даних цифровізації процесів МСЕК дозволяє, я сподіваюся, що це буде зроблено, дозволяє бачити, хто звертається, кому відмовляють, який статус тих, кому відмовляють. Бо вони ж створюють корупційні черги. Відмовляють людям, переносять. Хочеш швидко все зробити – занось хабар. Я вже писав, що у Крупи в кабінеті знайшли 30 конвертів по 3 тисячі доларів кожному. Приблизно. Черга заходить, це їй занесли за 3 дні. Заходить черга, віддає, їх обілечують і все. А якщо ти хочеш по закону, то тебе будуть митарити, ти будеш переосвідчення проходити, тебе будуть тягати по лікарнях. І є випадки, коли військовослужбовці навіть відмовляються від того, щоб так бігати і ходити. Тому що не в усіх людей є нерви, час прохати, благати чиновників. Тому електронна черга, електронна база даних, до якої мають мати доступ усі органи влади, в тому числі Міноборони. Не треба просто замикати в нашій системі, коли постійно призначають некомпетентних людей, яких не вміють керувати, які призначають смотрящих з офісу, інших структур. Не можна забезпечити прозорість, якщо база даних в руках одного відомства. Вона має бути, наші бази даних мають бути доступні всім, як мінімум, правоохоронним і контролюючим органам. Тоді можливі якісь витоки інформації, якщо хтось з цього ланцюга все ж таки звіряє, захоче все ж таки діяти по закону. Це дуже важливо. Тому це хороша ініціатива і я радий, що РНБО і президент Зеленський дійсно так зробили. Дай Бог, що це буде реалізовано. У випадку з Федоровим він показував, що він такі речі може робити. Будемо сподіватися.

"Внесення на розгляд Верховної Ради, поміж іншого, законопроєкту, який забезпечить реформування системи медико-соціальної експертизи в Україні, ліквідацію експертних комісій з 31 грудня 2024 року".

Подивимося, що буде зроблено і чи дійсно такі рішення будуть здійснені. Вже порушувалися неодноразово у Верховній Раді питання функціонування МСЕК, нарахування пенсій. На жаль, поки що системних кроків не було. Про МСЕК конкретно були вже розпорядження, рішення президента, уряду у 2023 році, для того, щоб навести порядок в цій галузі. Ми бачимо, як міністр Ляшко впоровся з цим завданням. Ніяк. І залишився на посаді. Це українська така владна традиція. Тобто чиновник, який безпосередньо несе відповідальність за структури МСЕК, тобто МСЕК розформовують, а чиновник, який керував цією корупцією, і в апарат якого, якщо не йому особисто, то його апарат, заносили гроші оці награбовані з пенсіонерів, з інвалідів, він залишається на посаді. Керуй далі, молодець. Абсурдна звичайна ситуація. Ну, от така у нас влада, на жаль. Дивна в багатьох питаннях.

"Розробка законопроєкту щодо перегляду системи та механізму нарахувань пенсійних виплат посадовцям для забезпечення справедливості у відповідній сфері".

Це дуже важливо. Будемо чекати. Тут терміни не визначені. Тобто, якщо по ліквідації МСЕК, термін є. По перевірках робочими групами обґрунтованості рішень термін є. По законопроєктах термінів нема. Причому, по законопроєкту про МСЕК, ліквідація МСЕК, є термін. А перегляд систем механізму нарахування пенсійних виплат посадовцям термін не вказаний. Ну, хотілося б ще ж таки, щоб це було деталізовано. Коли переглянуть? Дійсно, у нас є каста, яка собі нараховує пенсії, отримує пенсії більше. Причому, дивіться, я не те, щоб прибічник там всі правоохоронці погані, позбавимо їх пенсій. Я прибічник тільки справедливості. Мені здається, це логічно. Йде війна. Є у нас десятки тисяч поранених, травмованих в бойових умовах людей. У нас є сотні тисяч важкохворих людей з серйозними захворюваннями. Цим людям дійсно потрібна пенсія. Якщо хтось з правоохоронців також хворий, постраждав під час виконання службових обов'язків, питань нема. Їм також можна виплачувати пенсії. Але вони не можуть отримувати пенсії одночасно з зарплатами, прив'язувати пенсію до зарплат, поки вони на службі, і оформлювати собі ці довідки, поки вони на службі. Це абсолютно нелогічно. До речі, і незрозуміло, чому вони отримують при цьому пенсії, у них механізм нарахування, вищий, ніж у звичайних людей. Чому так? Чому військовослужбовець отримує за третю групу 7500 на місяць, а прокурор може оформити собі інвалідність за другу групу 10, а  може отримати собі на місяць 65? Ну як так? Це не соромно брати взагалі і оформлювати? Я вже не кажу, що це порушення закону, ну як ви просто з цим спите? Просто абсурд. 

"Розробка законопроєкту про унормування порядку нарахування заробітних плат і пенсій працівникам органів прокуратури і проведення повторних перевірок рішень МСЕК, на підставі яких прокурорам встановлена інвалідність".

Значить, так, це законопроєкт правильний, тому що є також, це дуже адекватне, розумне системне рішення, тому що є закон про прокуратуру, ми його подивимося, і у нас прокурори, як не дивно, от є звичайні громадяни, у них звичайні підстави отримання пенсій. Є у нас одна категорія громадян, одна, яка визначена в порядку в законі і яка визначена в порядку отримання пенсій, у якої особливий порядок, особливі нарахування, особливі можливості – це прокурори. Про цю проблему, це виникло у зв'язку з законом про прокуратуру в 2014 році, з того часу про це багато разів говорили, говорили, що не можна суміщати, не можна пенсію і зарплату. Тим не менше прокурори йдуть до суду і собі оформлюють. Я хочу сказати, що особливий цинізм, що вони собі це оформлюють через позов. Вони могли б не брати ту пенсію, вона не автоматично їм іде. Але вони беруть, тому що їм можна все в цій країні, вони прокурори. Вони можуть прийти до МСЕК, прийти до Пенсійного фонду, їм все всі підпишуть. І ще принесуть, навіть не треба ходити, самі привезуть. Тому, звичайно, рішення РНБУ я вітаю, вважаю їх системними і те, що сказав Володимир Зеленський – це системний підхід. Тепер будемо дивитися, чи зможе Володимир Зеленський реалізувати те, що він пообіцяв. Це основний для нашої влади завжди виклик – зробити хоча б на 50% те, що обіцяно. Тут бажано на 100%.

Тепер давайте подивимося, що там у нас по заявах можновладців. Будемо їх коментувати з цієї приводу.

Ірина Верещук:"Президент був чіткий, і я дуже сподіваюся, зрозумілий для всіх посадовців, які брали участь у засіданні РНБО. Невідкладні і швидкі перевірки на предмет фальшивих діагнозів усіх посадовців, починаючи з топ-посадовців. Притягнення до відповідальності осіб, причетних до фальшувань і зловживань. А також невідкладні зміни до законодавства. На все про все є дуже мало часу і президент чекає результату".

Те, що озвучила міністр реінтеграції Верещук, це дійсно важливо. Цього не було в рішенні РНБО, але, безумовно, потрібні кримінальні справи. Тобто прокурори та інші посадовці, які, наприклад, зараз в усіх МСЕК оформлювали собі, особливо після початку повномасштабного вторгнення та взагалі за останні роки, оформили собі інвалідність. Оцих інвалідів треба, звичайно, перевірити. І, безумовно, результат перевірки має бути чітко визначений. Результат перевірки тільки один – кримінальна справа і притягнення до відповідальності. Це треба залучати до відповідальності тисячі посадовців в усій країні.

Наступна заява.

Денис Шмигаль: "Я доручив міністру охорони здоров'я найпізніше 1 листопада внести всі необхідні нормативні документи, також законопроєкти на розгляд Кабінету Міністрів для того, щоб завершити, власне, цю реформу ліквідації МСЕК. Вони були видані МСЕКами".

Прізвища  ми навіть не почули і не знаємо, хто це такі. Але звільняти їх буде той міністр Ляшко, який ними і керує всі ці роки, який їх призначав на ці посади. Прекрасно. Відповідальність прямо просто. 95-й квартал – стайл. Тобто викликають – у тебе корупція в міністерстві, ти їх призначив. Ну дивись, тепер ти їх маєш звільнити і призначити нових. Прикро, що зараз про це Квартал, на жаль, номер не покаже. А тема прямо ідеальна була б. Тобто тут рішення правильне в плані того, що треба міняти виконавців, але треба міняти керівників, кого Ляшко призначить. Я скажу відверто, поки я не почую прізвища, яка людина відповідає за медико-соціальну експертизу, поки я не побачив, що у цієї людини є повноваження призначити на кожен регіон, знайти 25 чесних людей, професійних лікарів, у яких є репутація, які поважають себе, країну, де вони живуть і працюють. Я не повірю, що ця історія буде серйозна. Просто не повірю. Чи є у нас в країні три десятки порядних лікарів? Це значно більше.  Тому це не може бути проблемою. Покажіть прізвища, покажіть імена. Це буде системний підхід. Досить ці слова кидати просто в атмосферу. Будемо чекати. Подивимося зараз, найближчим часом, як це буде виконане. І будемо інформувати, слідкувати за цим. Бо це потрібно всім. І військовослужбовцям, в першу чергу, які зазнали поранення, травми, яким треба також швидко, без корупції, без хабарів, все оформити.

Ляшко  каже, що функції виконувались неналежно, тому прийняті відповідні кадрові рішення, звільнення керівників медико-соціальної експертної комісії центральної МОЗ України, Українського державного науково-дослідового інституту медико-соціальних проблем, інвалідності МОЗ і науково-дослідового інституту. Ну, я тут не побачив, а хто... Ну, добре, окей, ви не знімаєте самого Ляшка. А який заступник міністра курирував цю галузь? Який? Там же є заступник міністра, є керівник департаменту, про нього сказав Шмигаль, але не сказав, що його треба змінити. Яка політична відповідальність? Там же є велика структура. Чому тільки там на якихось нікому невідомих директорах якихось інститутів, департаментів заносили вище? Абсолютно. Весь цей час. Гроші йшли потоком.

Хочу сказати, друзі, що стосовно Мінздрава,  якщо у вас є інформація по інших закладах, а у нас їх багато, які також видають довідки. Хочу сказати, що цей бізнес, за тим, що я отримую інформацію з місць, бізнес в Міністерстві охорони здоров'я, він дуже масштабний. І він не тільки в МСЕК. Він іде у лікарнях, коли в деяких випадках людям, в деяких лікувальних закладах фальшують діагноз, фальшують операції та діагнози по тих хворобах, яких у людей нема, видають довідки про фізичну або психічну непридатність. І там схеми також з тисячами доларів. Все там, де можна використати державний апарат Міністерства охорони здоров'я для того, щоб видавати довідки про хвороби, інвалідність, непридатність людини, всюди, на кожній цій вертикалі, в лікарнях, в закладах, особливо зараз в психіатричних, там черги, щоб людина була зовнішньо здорова, а йому діагноз пишуть – гостра шизофренія. Людина здорова. Тому все це, друзі, в Міністерстві охорони здоров'я при панові Ляшку розквітає. І те, що зараз у нього там одну з годівниць, один з корупційних цих ланцюжків МСЕК, зараз тимчасово воно призупиняється, без грошей ні Ляшко, ні вся його команда без хабарів не залишаться. Тому що так само він нікого зі своєї команди там не втратив, цих чиновників він переставляє, спочатку їх знімуть, потім переставлять на інші посади, вони, в принципі, і не постраждають ніяк. Вони ж  ніякої відповідальності не несуть. А інші вертикалі, по заносу, вони продовжують працювати повним ходом.

ВІДЕО:

Журналіст:Колишній вже прокурор Хмельницької області пояснив, що отримав інвалідність другої групи на робочому місці, читаючи матеріали справи. Як таке можливо?

Костін:Ну, по-перше, в четвер я звільнив керівника Хмельницької обласної прокуратури, і я думаю, що ця історія також буде вивчатися в рамках масштабного службового розслідування, яке я розпочав одразу, і щойно з'явилася інформація в медіа щодо цієї ситуації. До речі, це службове розслідування, воно стосується не тільки хмельницьких прокурорів, воно стосується також абсолютно всіх органів прокуратури, тобто всіх рівнів, в тому числі і Офісу Генерального прокурора. Це надзвичайно важливо для всієї системи. Станом на зараз, нами встановлено, що 61 прокурор... Не 49, не 51. 61 прокурор органів прокуратури Хмельниччини, а це Хмельницька обласна прокуратура та окружні прокуратури Хмельницької області мають...

Ось заява Генерального прокурора Костіна про те, що будуть  перевірки. Хочу вам сказати, друзі, Генеральний прокурор Костін просто... У чому проблема нашої прокуратури? Він насправді і не є повністю керівником цієї прокуратури. Тому що у нас влада призначає цих Генеральних прокурорів Офіс Президента, призначає їх Андрій Єрмак, і якийсь стосунок до цього має ще і Володимир Зеленський. І в прокуратурі там від кожного угруповання навколо Єрмака і навколо Зеленського призначений свій заступник. Абсолютно, як правило, непрофесійні люди, корумповані, які також пов'язані з якимось просто політичними фінансовими угрупованнями. І насправді там таке фрагментарне таке управління, свої гілки, свої управління, свої вертикалі, угруповання. То, звичайно, Костін і не контролював там цю ситуацію, і, звичайно, і не розумів, що там відбувається. Це абсолютно людина непрофесійна, не для цієї роботи, яка абсолютно нічого про це не знала. І, як ми бачимо, навіть не змогла опанувати, навіть зрозуміти, що у нього там у відомстві відбувається. Тому те, що зняли Костіна, це дуже добре. Зараз подивимось, кого призначать замість нього. Але хочу сказати, наша влада на боротьбу з корупцією не заточена. Навіть генеральний прокурор сидить у себе в офісі, і він навіть не знає, що у нього там відбувається. Які схеми? Він навіть не дивиться, у нього нема питань. А чому ж так всюди? Корупція там, контрабанда, МСЕК постійно затримують якимись хабарями, кеш якийсь тут, там. А де прокуратура? Як це може відбуватись, якщо прокуратура ніяк не реагує на це? Як вона працює в судах? Як вона супроводжує слідство по яких справах? Чому така неефективна робота, і чому ця корупція процвітає? Цього він не знає. У нас, на жаль, немає відповідальних осіб. У нас така влада загальної безвідповідальності. Все фрагментовано, всюди угруповання, смотрящі, інтереси. Всюди треба, щоб будь-яку справу по будь-якій людині відкрити. Якщо це людина на посаді, невеликій, не можна це робити, треба йти в офіс, брати дозвіл. Правоохоронці, в принципі, не здатні виконувати в повному обсязі свої службові обов'язки. Вони можуть взяти якогось лікаря МСЕК, і це може зробити, на жаль, дуже невелика кількість людей. Це зробила Державне бюро розслідувань, а де інші всі? Чому вони не звертали на це увагу такий тривалий час? Але це зробив один орган, в одній області, а не всюди це відбулося. І це давно мало бути просто подолано, це взагалі не може бути проблемою. Але тут питання в керівниках. Без керівників на місцях неможливо подолати проблеми. І кадри, які призначають, і відповідальність, яку призначають, вони не дозволяють навести лад.

Якщо зараз замість Костіна буде поставлений такий звичайний шнурок, яким був Костін, просто людина по дзвінку, якій можна сказати будь-що, а він завжди скаже "Все зробимо", перелякається. То які там будуть зміни? Ну не будуть вони брати там на себе пенсію, оформлювати. Будуть щось інше робити, вже без оформлення. Подивіться на декларації прокурорів. Я вам хочу сказати, коли я робив вибірку по прокурорах Хмельницької області, потім по інших областях, дивився керівників прокуратур, у яких є інвалідність. Це легко подивитись, бо в декларації дуже великі пенсії у молодих людей. Так от я хочу сказати, що я набагато більше був здивований, які ж у них декларації багаті, заможні просто. В Хмельницькій області, от я дивився декларації, я там не бачив жодного незаможного прокурора. Вони всі землевласники, з великими статками, з десятками, по 30-50 гектарів землі у кожного в різних місцях. Всюди якісь квартири, нерухомість, які вони, до речі, теж чашково отримують від держави. Наприклад, прокурор Олійник, Хмельницький обласний, він собі пенсію оформив 250 тисяч, дружині пенсію 250 тисяч по інвалідності. І це в 37 років. В 37 років інвалід собі пенсію, дружині пенсію по інвалідності, інвалідність другої групи. Потім він собі, у нього там земля, квартира теж від держави, він теж позов подав, щоб йому Хмельницька міська рада виділила квартиру. Тобто, у них все є. І вони собі набирають, набирають, набирають. Як це вирішити? Законом якимось? Зобов'язати прокурорів бути чесними? Ну так це не працює. Зараз, завдяки великому розголосу у суспільстві, виправляють. Заявили, що виправляють ситуацію МСЕК. Заявили, не зробили. А в інших галузях що буде? Ну окей,  вони не будуть брати гроші від МСЕК. Так інші ж працюють, схеми. Звідки такі багаті, заможні прокурори? Як? Як людина все життя на посаді і в неї 50 гектарів землі? Ви подивіться декларації там у всій Хмельницькій області. Вони всі заможні люди. З великими статками. Дружини в них, також на них оформлюють купу майна і всього, в них все є. Оце проблема. Всі збагачуються за багато років в служби. Або навіть за небагато.

Давайте подивимось наступний матеріал.  '

 

Іса Танривердієв – заступник прокурора Кіровоградської області. Це наймолодший прокурор-інвалід, якого я бачив. Подивіться на цю людину. Йому зараз 36. В 34 роки він оформив собі пенсію. Він отримує пенсію 250 тисяч. Хочу сказати, що він оформив цю пенсію в 34. Олійник Хмельницький – в 37, а цей – в 34. За його даними на сайті Кіровоградської прокуратури, він працював взагалі в державних органах 11 років. Тобто людина прийшла на роботу, 11 років попрацювала сидячи в кабінеті - і пенсіонер. І вже отримує 250 тисяч на рік просто пенсію, яка йому просто капає в кишеню. Шикарно взагалі влаштувались. Абсолютно безкарно, нахабно. Ну звідки?

Зараз ми направляємо запит у Кіровоградську прокуратуру. Ми запитаємо, а який діагноз, на яку хворобу захворів Танривердієв під час роботи в органах прокуратури. Можливо, він ризикував життям, воював на фронті. В біографії про це жодних слів. Нема ніяких зауважень. Там нема ніякої відомості про якийсь пропущений стаж, про якусь хворобу, інвалідність. Всього цього нема. Але пенсію людина собі оформила в 34 роки. На все життя. Він вже отримує 60% від доходів. Це інвалід. Звичайно, з таким інвалідом треба розбиратись. Ми  приділимо увагу цьому молодому інваліду прокурору. Тому, у кого є інформація про Ісу Танривердієва, будь ласка, повідомте мені. Ми пишемо запит. І пан прокурор може нам відповісти. Можливо, дійсно він якісь таємні операції виконував. Є якась інформація, якісь дані, які підтверджують його інвалідність. Йому ж все одно зараз треба буде здавати перевірки. Тому чекаємо.

Це інформація, яку видання "Економічна правда" оприлюднило стосовно кількості прокурорів, які мають статус особи з інвалідністю. Хочу сказати, що приємно, що з Хмельницькою прокуратурою обласною ми не помилились. Це просто аномальна кількість інвалідів Хмельницькій області. В Хмельницькій області з 211 прокурорів 61 інвалід. 29% прокурорів, які служать в області, інваліди. Це абсолютний рекорд серед усіх областей України. Це показує, що Тетяна Крупа, голова Хмельницької МСЕК, це її діяльність. Тобто там, де найбільш корумпована МСЕК, там, можна побачити по графіку, прокурори мають 30% інвалідів. Уявіть собі, державний орган, який має представляти інтереси держави в судах, який супроводжує, забезпечує розслідування, кримінальних справ, в тому числі. У нього всі поотримували собі довідки. Причому, очевидно, під час війни значна частина отримала. Ми не все бачимо.

Наступна Черкаська обласна прокуратура. З 219 прокурорів 60 інвалідів. 27,4%. Це про що говорить? А у нас чомусь немає досі ніяких кримінальних справ і не затриманий голова Черкаської МСЕК. А ми перевіримо зараз декларацію цієї людини. Що за інвалідність. Чому таку інвалідність? Різка така. Прямо спалах в Черкаській області. Що там сталося таке? Може там слизька просто підлога чи сходи в прокуратуру. І прокурори почали масово, коли спішають на роботу, хочуть швидше кримінальні справи опрацювати. Вони просто так спішать і через ці незручні умови роботи, які держава так полаштувала, оці слизькі сходи, ламають собі ноги, мабуть. Може ще й руки, інші частини тіла, я не знаю які. Але занадто якась епідемія інвалідів там, які отримують пенсії в Черкаській області. А голова Черкаської МСЕК чомусь у неї обшуку нема, нема затримань. Як ви думаєте, в Черкаській області там менше мільйонів доларів вдома у голови МСЕК, ніж в Хмельницькій, чи більше? Я думаю, що область більш заможна. Там, думаю, мільйонів десять тільки вдома, чи десь в якомусь будинку має лежати. Там мають бути масштаби більші.

От Чернівецька область, 1,4 прокурора, 2 прокурори-інваліди на всю прокуратуру. Низький показник. Волинська область. 2 прокурори з 162 співробітників. 1,2 відсотка. Потім починається Херсонська область. Дивіться, 1 інвалід із 181 прокурора. 0,6 відсотка. І дивіться, потім в інших прокуратурах якась просто страшна ситуація, страшна біда. Щось там дуже погано з умовами праці. Якісь прокурори там працюють абсолютно інакше. Там в них, можливо, погані умови роботи. Оце слизькі сходи або низькі стелі, може вони головою кудись б'ються. Там різко починається збільшення інвалідності. 3-5-10 відсотків. Всюди інваліди. А потім вже ми бачимо апофеоз. Це реально просто Черкаська і Хмельницька області. Так от дивіться. Давайте подивимося зараз на прокурора Черкаської області Шевцову. Прокурор Шевцова. Їй 42 роки. Вона вже інвалід. 

Ну, на вигляд прекрасна, симпатична жінка. 42 роки інвалід. Отримала вона інвалідність ще раніше. В 20-му, здається. От дивіться. Це в 42 роки інвалід. Інвалід, який ходить на роботу попри інвалідність. І отримує велику пенсію. Великі пенсійні виплати в неї. І хочу сказати, що в області голову МСЕК не затримали. Там все тихо. І прокурора Олійника з Хмельницької області зняли. А з такими самими аномальними показниками прокурора Шевцову не знімають. А чому так? Теж напишемо запит. Що за інвалідність?

Керівник Запорізької обласної прокуратури Сергій Спільник. Керівник прокуратури. Дивіться. Пенсія 433 тисячі гривень. За 6 років отримав 2,2 мільйона пенсійних виплат. Дивіться. А що він зробив, Спільник? Він собі отримав пенсію по віку. Тобто він не інвалідність оформив собі, а у нього пенсія по віку. Тобто він подав до суду. Ще раз нагадую. Пенсії прокурорам – це не автоматична історія. Я знаю прокурорів, які є. Хочу вам сказати, що є випадки. Я знаю прокурора, який є інвалідом з дитинства. І він собі... І він не написав заяву на отримання пенсії по інвалідності. Тобто пенсія по віку, інвалідності прокурорам не є автоматичною. Прокурор має зробити, подати до суду і рішенням суду домогтися, що під його фейкову довідку йому нараховують велику пенсію. Причому йому треба, щоб це був великий розмір. Що зробив собі Спільник? Він собі зробив, що в нього велика має бути пенсія з нарахуванням, і він собі рішенням суду врахував в робочий стаж два з половиною роки навчання в університеті. Людина навчалась в університеті, а він вважає, що то, що він там навчався, це його важкий труд. Він пенсіонер, мабуть, трохи сильно перевтомився, все працював на державу. Ну на яких підставах? І людина продовжує працювати, отримує заробітну плату, і за те, що він працює досі, йому там ледь за 40, те, що він працює досі в державному органі і отримує зарплату, він собі вимагає, щоб йому одночасно з цим платити пенсію. Ось така історія.

Це стаття Економічної правди. У нас в Україні, виявляється, на початок 22-го року 2,7 мільйона осіб з інвалідністю, 6,6 відсотків населення країни. З початку війни цифра зросла до 3 мільйонів 7,5 відсотків. А якщо подивитись, якщо подивитись, що прокурори, скільки у нас отримують, то у нас виявляється, що прокурори отримують значно більше, ніж оці інваліди. Тобто інвалідів дуже багато. А прокурорів, дивіться, серед населення 7,5 відсотків людей. А в Хмельницькій, Черкаській прокуратурі співвідношення прокурорів-інвалідів майже в чотири рази вище, ніж в середньому інвалідність серед звичайних людей. В Україні. 

Є проблема, яку нам потрібно владнати на законодавчому рівні. А потрібно владнати у нас, тому що прокурори у нас особливі люди. 

На сайті  Кабінету Міністрів є повідомлення Пенсійного фонду, де є таке роз'яснення Пенсійного фонду "Пенсія по інвалідності". Від 30 січня 2024 року. Так от там є роз'яснення, розмір пенсії по інвалідності обчислюється залежно від групи інвалідності у відсотках. Є 100% пенсії за віком особам з інвалідністю першої групи, 90% особам з інвалідністю другої групи, 50% – третьої групи. І от що цікаво, іде роз'яснення для всіх громадян, а в самому кінці є окремий пункт. Виключно для однієї соціальної категорії. Пенсії по інвалідності працівникам прокуратури. Умови, призначення та розміри визначені Законом України від 14 жовтня 2014 року, 10 років тому. Закон про прокуратуру, що прокурорам, визнаним особами з інвалідністю першої або другої групи, призначається пенсія по інвалідності в розмірі 60% суми їхньої місячної заробітної плати за наявності стажу роботи в органах прокуратури не менше 10 років. Завдяки цій нормі прокурори йдуть до суду. Ну, прокурори недоброчесні. Я особисто вважаю, прокурори, які беруть пенсію від держави в таких шалених розмірах, вигадують собі ці довідки, маючи зарплату, це люди, у яких є проблеми дуже з совістю і мораллю. І які зараз під час війни собі це роблять, ну це просто злочин. Взагалі це великий злочин, ці фейкові довідки. Ця норма має бути скасована. Чого я не почув від президента в рішенні РНБО? Людина, яка собі рішенням суду малює на підставі фейкової довідки про інвалідність, малює собі зарплату, не має додаткової пенсії до зарплати, не має права продовжувати працювати в органах прокуратури, особливо на керівних посадах. Звільняєте їх, переводьте, але керувати точно ні. Генеральний прокурор Костін мав би зняти з посад всіх цих інвалідів, але він не здатен  це зробити, бо не він їх всіх призначає. Він там просто теж один з пішаків,  якого туди призначили. Сподіваюсь, що нового призначать не інваліда і сподіваюсь, що ця людина нарешті наведе лад, бо не можуть бути керівники інваліди, які собі по суду малюють  довідки через зв'язки про інвалідність, а потім по суду собі вибивають великі пенсії. Це просто верх аморальності. Як такі люди можуть керувати? Це ж сором взагалі для держави. Ганьба. Реально. Ці люди не мають права працювати. Якщо ти інвалід, якщо ти пенсіонер, ну йди на пенсію. Хочеш отримувати пенсію – йди на пенсію. Ну що це таке? Одна каста, одна категорія державних службовців в країні малює собі до пенсії додаткові доходи. У великих розмірах. Але це питання до прокуратури зараз, тому що по них у нас є інформація, але хочу сказати, що дійсно в інших правоохоронних органах, в усіх, є така проблема також. За рахунок зв'язків, отримують довідки і під час служби служать здорові люди, отримують собі пенсії по інвалідності. Крім правоохоронних органів, це загальна проблема взагалі для всіх державних органів. І ці довідки МСЕК треба, звичайно, досліджувати. Треба подивитися, кому ці корумповані керівники МСЕК цю інвалідність малювали. По кожній області я особисто хотів би почути від Генерального прокурора, від керівника ДБР, від президента України, який їх всіх призначає, хотілось би почути від РНБО, а яка кількість, в яких органах службовців отримала собі інвалідність оформила за останні хоча б три роки. Подивитись, де у нас чемпіони, бо там, де їх найбільше, там найбільше корупції. І тут є аномалія, бачите? Є прокуратури у нас, там де один, два, п'ять інвалідів, а є прокуратури, там же цих інвалідів 15, 20, 30, 60. Це, звичайно, для мене ознака, що в цих областях МСЕК створені такі стали мафіозні угруповання, і ці мафіозні угруповання включають не тільки прокурорів, а вони включають і інших державних службовців. І це, на мій погляд, якраз пряма наводка на розслідування, і такі вказівки по розслідуванню, я вважаю, РНБО мала б надати.

Чим більше прозорості, коли є чітка постановка завдань, тоді буде результат. А, на жаль, стосовно того, що розслідувати, що оприлюднити, по кому працювати, які мають бути висновки для керівників, президент не зробив. І досі Шевцова – прокурор в Черкаській області, Спільник – прокурор в Запорізькій, Танривердієв – він заступник в Кіровоградській, інші прокурори, вони також спокійно себе почувають. Все це ми будемо досліджувати і тему, звичайно, ми цю залишати не будемо.

Друзі, дякую вам за ефір, дякую, що завдяки підтримці українського громадянського суспільства, всіх журналістів ця тема набула великого розголосу, і зараз є шанс, що ми дотиснемо цю історію, і нарешті хоча б якась одна маленька галузь, там хоча б оці неконтрольовані грошові хабарі, оці десятки мільйонів доларів, нарешті хоча б тут цей потік буде ліквідований, і можна бути нормальними людьми. Нормальні люди будуть адмініструвати роботу оцієї медико-соціальної експертизи, як би вона там не називалась.

(Джерело).

Зображення вгорі: Досі не звільнений Зеленським генпрокурор Костін заявив про відставку керівників шести прокуратур, які отримували підвищені пенсії. Це мужній вчинок

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністерство оборони закликало громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях.

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]