Заступник прокурора САП від Офісу Президента Синюк працює на криміналітет: таємниця телефону Князєва і чому вона призвела до війни у САП

|
Версия для печатиВерсия для печати

Викриття на хабарі голови Верховного Суду Князєва, вочевидь, буде найгучнішою справою року. І не тільки тому, що НАБУ було затримано посадовця найвищого рангу. Судячи з усього, в робочому телефоні Князєва міститься така кількість таємниць і цікавих розмов з посадовцями найвищого рангу, що навколо пристрою почали відбуватись дуже дивні події, які ставлять під сумнів незаангажованість керівників деяких незалежних органів.

Про це йдеться у статті Тетяни Ніколаєнко, журналістки видання Цензор. НЕТ.

Як стало відомо Цензор.НЕТ, 29 червня рішенням Генерального прокурора Костіна було скорочено посаду начальника першого відділу управління процесуального керівництва, підтримання державного обвинувачення, яку обіймав Олександр Омельченко. Саме в його підпорядкуванні була справа Князєва, і він з нею працював від початку.

Посаду Омельченка скоротили після того, як він фактично посварився з керівником САП Олександром Клименком через те, хто буде зламувати телефон Князєва. Варіантів було два – Україна без гарантії успіху або Польща з гарантією, але без попередніх спроб українських фахівців. Омельченко дав запит на допомогу полякам. І це стало початком великого конфлікту в САП, а також причиною подачі скарги на Клименка в раду прокурорів, копія якої є в розпорядженні Цензор.НЕТ.

Щоб трохи освіжити події в пам’яті. 16 травня, Національне антикорупційне бюро України затримало під час отримання хабаря у розмірі 2,7 мільйона доларів голову Верховного суду Всеволода Князєва. Хабар давався за рішення у справі підприємства Костянтина Жеваго.

Пізніше з'ясувалося, що у справі фігурує також адвокат Олег Горецький, який побудував цілу мережу для вирішення питань у судах за гроші, а також колишній депутат Миколаївської міськради, нотаріус Кирило Горбуров. Князєва взяли на гарячому, а от частину суддів, які могли бути причетними до ухвалення рішень за хабарі, не вдалось задокументувати.

Судячи з озвученого у суді, Князєв організовував спільну комунікацію учасників схеми та визначав, по яких справах можна домовлятися. Горецький під прикриттям адвокатської діяльності мав шукати таких "клієнтів", а Горбунов займався передачею коштів між сторонами.

На пресконференції директор НАБУ представив справу як спільну перемогу НАБУ та САП. Поряд з ним стояли Олександр Клименко та Олександр Омельченко.

Хто такий Олександр Клименко і як його відстоювала громадськість на конкурсі на голову САП, читачам Цензор.НЕТ добре відомо. Понад рік країна стежила за перипетіями конкурсу на САП, де влада намагалась провести своїх кандидатів, зокрема нинішнього генпрокурора Андрія Костіна, а потім ще кілька місяців блокувала встановлення результатів і перемогу Клименка.

Хто такий Олександр Омельченко? Він обрався на посаду начальника першого відділу САП на відкритому конкурсі у 2015. У його підпорядкуванні на сьогодні 7 прокурорів. Його відділ здійснює процесуальне керівництво у справах Клюєва, Приватбанку, у справі колишнього заступника міністра оборони Халімона за фактом підписання незаконних додаткових угод, керівника ДП "Укрпатент" Кудіна по розтраті коштів.

Особисто Омельченко здійснює процесуальне керівництво у справах Князєва, заступника міністра розвитку громад Лозинського, у справі про "золоті яйця Міноборони", про зловживання службовими особами Дніпропетровської ОДА під час укладання договорів з компанією "Будінвест Інжиніринг", яка була, як відомо, оформлена на співмешканку голови ОДА Резніченка Яну Хланту.

Відділом Омельченка за перші пів року 2023 передані в суд обвинувальні акти по справах про недостовірне декларування нардепки Маргарити Шол, нардепа Сергія Нагорняка, начальника департаменту міжнародного поліцейського співробітництва Нацполу Неволі, за заволодіння коштами директором ДП "Морский порт Южний", проти директора "Житомирського бронетанкового заводу" Бутенка та інших.

Досі зауважень до роботи Омельченка не було. Допоки він не погодив детективу НАБУ запит на міжнародну правову допомогу до Польщі щодо розкодування телефону Князєва.

Наскільки відомо Цензор.НЕТ з джерел в НАБУ, було дві концепції "зламу" - ламати в Україні без гарантії успіху або в Польщі. Втім, дехто виступав за те, щоб ламати в Україні. І тоді, з великою ймовірністю дані були б втрачені. Наразі телефон успішно зламаний у Польщі і повернувся в НАБУ.

Але, як виявилось, цей успіх спричинив сварку, яка може дуже дорого коштувати репутації керівництва САП.

21 червня керівник САП Клименко викликав до себе Омельченка та поставив питання: "Де телефон Князєва?". На що прокурор відповів, що, наскільки йому відомо з недавнього спілкування, то телефон зараз в приміщенні НАБУ.

У відповідь Клименко заявив, що йому відомо, що телефон перебуває поза приміщенням НАБУ.

"Після цього він підвищеним тоном, поєднаним з криками, почав мене запитувати, чи відповідає дійсності інформація, що я підписав запит про міжнародну правову допомогу у даному кримінальному провадженні щодо мобільного телефону підозрюваного Князєва і які саме питання в запиті були поставлені", - йдеться в зверненні Омельченка до ради прокурорів, в якому звинувачує Клименка в тиску.

За словами Омельченка, він підтвердив керівнику САП надання такого дозволу, після чого "Клименко став йому дорікати, що він не мав права залучати спеціалістів з Республіки Польща".

"З вказаною позицією Клименка, яка була висловлена мені в грубій формі та явно виходила за межі повноважень керівника САП, я не погодився, адже мені як старшому прокурору у провадженні достовірно відомо від детективів НАБУ, що спроби подолати логічний захист телефона експертами при проведенні судово-технічної експертизи телефону на території України несли ризик безповоротної втрати можливості отримати будь-яку інформацію з телефону у майбутньому. При цьому, за інформацією детективів НАБУ, спеціалісти із Польщі могли забезпечити уникнення такого ризику втрати інформації та досягти потрібного для досудового розслідування результату. Окрім цього, будь-яких законних перешкод для здійснення такого міжнародного співробітництва не існує", - зазначається в заяві Омельченка.

За словами прокурора, він запропонував Клименку відкликати запит про міжнародну допомогу, якщо він вважає його незаконним. Натомість, як каже Омельченко, наприкінці розмови, яка переросла в сварку, Клименко йому пообіцяв, що він більше в САП працювати не буде.

Вийшовши з кабінету Клименка, Омельченко подзвонив керівнику другого відділу детективів НАБУ Індиченку, де спитав про долю телефону та про тиск на себе з боку керівника САП. Також він повідомив про це своїх підлеглих Гречишкіна та Василенкова, а також начальника другого підрозділу детективів НАБУ Полькіна, сказано в скарзі.

У п’ятницю, 30 червня, Омельченко пішов у щорічну відпустку, а, вийшовши на роботу 3 липня, дізнався, що наказом Генерального прокурора його посада скорочена.

Костін пішов на таке скорочення, знаючи, що 13 працівників САП, з них 4 представники керівництва, наразі мобілізовані. І навантаження на прокурорів САП лише зростає.

Омельченко вважає скорочення своєї посади наслідком домовленостей Клименка, який був невдоволений його діями у справі Князєва.

Цензор.НЕТ звернувся до керівника САП Олександра Клименка з питаннями, щоб почути його версію подій. Зокрема, щодо причин скорочення посади Омельченка та наявності у керівника САП особистого конфлікту з прокурором.

Клименко переадресував на пресслужбу, яка дала таку відповідь:

"Варто зазначити, що попередня структура Спеціалізованої антикорупційної прокуратури була затверджена штатним розписом ще у 2015 році при створенні інституції та не відповідає вимогам сучасності. Зараз САП збільшила штат прокурорів та одночасно провела певні адміністративні зміни. Мова йде саме про запровадження нової адміністративної посади – заступник керівника управління САП - начальник першого відділу.

Зміна у структурі перш за все має на меті збільшити ефективність як в процесуальній, так і адміністративній роботі. Прокуратура розвивається і потребує важливих управлінських рішень.

Мова йде саме про реорганізацію, бо нова посада створена задля управління всіма відділами, в тому числі і тими, де керівники мобілізовані і поки відсутні. Таким чином, ми вирішуємо потребу ефективного адміністрування роботи декількох відділів. Після появи нової посади, потреби у посаді керівника відділу більше немає, а кошти при цьому частково вивільняються та оптимізуються заради нових посад прокурорів.

Наша головна ціль у всьому процесі - посилити штат САП новими прокурорами. І за рахунок оптимізацій в тому числі маємо можливість збільшити штат на 7 прокурорів", - сказано у відповіді на адресу Цензор.НЕТ.

В антикорупційній прокуратурі також запевнили, що "у керівництва САП немає особистих конфліктів з будь-яким із прокурорів".

Водночас у пресслужбі фактично відмовились коментувати ситуацію з відправкою телефона Князєва в Польщу.

"Експертизи, обшуки та інші слідчі дії є таємницею досудового розслідування. Оприлюднення їх деталей може зашкодити слідству, порушити права підозрюваних тощо. Тому за законом назагал НАБУ та САП не коментують деталі та хід розслідування, при скеруванні провадження до суду прокурор завжди представляє докази обвинувачення в відкритому судовому розгляді", - сказано у відповіді САП Цензор.НЕТ.

Однак в цій історії є ще один момент, який ставить під великий сумнів доброчесність дій керівництва САП.

Затримання Князєва на гарячому є безперечним успіхом НАБУ. Як і те, що детективам вдалось отримати обидва його телефони. Зокрема, і робочий, навколо якого і відбувається нинішній скандал. Очевидно, що записи з цього телефону призведуть до значного скандалу навколо влади, який можна буде порівнювати з кейсом Свинарчуків для Петра Порошенка.

Але був в цій спецоперації момент, який навряд чи можна назвати вдалим. Детективи не змогли вчасно затримати одного з фігурантів справи - адвоката Олега Горецького. Правоохоронці спершу не змогли наздогнати його авто, а потім, коли адвокат дістався свого дому, він зіскочив з карнизу будинку, поки детективи чекали підмоги зламати двері. Зрештою, коли Горецького затримали в готелі, він вже вичистив свій телефон.

Можливо, це сталось не просто так.

В матеріалах НСРД є фрагменти, які потенційно вказують на зв'язок між заступником керівника САП Синюком та поплічниками Князєва, зокрема адвокатом Горецьким.

Олег Горецький

30 березня між Горецьким та миколаївським нотаріусом Кирилом Горбуновим відбувається розмова, в якій перший говорить про знайомство із заступником керівника САП (оскільки заступник один, то йтися може лише про Андрія Синюка) в одному з ресторанів Києва.

Судячи з розмови, їх познайомила третя особа. І як кажуть джерела видання, ідеться про Віталія Чубаєвського (очільник директорату стратегічного планування та європейської інтеграції МВС).

"Он называет его шефом, я оху**л", - каже адвокат на записі.

"Шеф" сказав заступнику керівника САП, що Горецький друг і з ним треба дружити.

Судячи з розмови, адвокат цікавився справою по ОПЗ.

"Он сказал, что почитает дело по ОПЗ", - розповідає Горбунову Горецький.

Далі Горецький розповідає, що на керівника САП ставили американці, а його заступник – молодий хлопець. "Він називає його реально шефом, бо він (Чубаєвський) був його шефом фіг знає коли", - сміється адвокат.

У тій ж розмові Горецький згадує, що спитав у співрозмовника з САП: а кому вони підпорядковуються і почув відповідь, що нікому.

Також у матеріалах є пізніша розмова, де Горецький розмовляє із Синюком.

Синюк: Алло..

Горецький: Алло, добрий день.. Такоє, кави поп’єм… я б не хотів висилати цю довідку по Сигналу… краще передати вам… як ви думаєте?

Синюк: давайте завтра після обіду.

Горецький: добре… тоді завтра після обіду… На тому ж місці? Чи десь інше?

Також зафіксовано розмову Горецького з тестем фігуранта справ НАБУ Романа Насірова Олександом Глімбовським.

В розмові з ним Горецький знову згадує, що вони в діалозі з заступником керівника САП. "Как юристы, как специалисты". Далі він говорить: "он хороший специалист, он должен был быть руководителем... они ж хотели его от офиса назначить… но он как бы не свой.. непонятный.. поэтому выбрали Клименко, а его поставили замом.. ну он молодой.. и очень перспективный.. то есть, если американцы его поддержат, то я уверен, что рано или поздно.. ".

Потім співрозмовник питає в Горецького про самого Клименка. На що поплічник Князєва відповідає: "он НАБУшник бывший.. понимаете, что это такое вообще? Это специалисты? Нет. Это вообще.. самое страшное.. вот когда с плеча..знаете как говорят: какую партию не создаем, получается КПСС.. какой правоохранительный орган – получается НКВД… они какую-то задачу получают и начинают ее делать… криво.. косо…. А ты дальше не можешь отмотать назад… ты потом не можешь отбелиться… а эти судьи все узаконивают…", - каже Горецький.

Цензор.НЕТ звернувся до Синюка по коментар щодо знайомства з Горецьким, але той не відповів.

Слід нагадати, що після того, як з конкурсу вибув Андрій Костін, ОП ставив в ньому саме на Синюка. Більше того, у грудні 2021 Синюк через ОАСК вимагав від комісії відкласти встановлення результатів конкурсу.

Клименко і Синюк

Але в останньому інтерв’ю Le monde Клименко говорить про їхню спільну роботу з Синюком як одного цілого.

Пресслужба САП також обтічно відповіла про можливе знайомство співробітників САП з Горецьким та можливий витік матеріалів.

"Досудове розслідування щодо можливого витоку матеріалів провадження доручено Управлінню внутрішнього контролю Національного антикорупційного бюро України і ми одразу проінформували громадськість про початок цього розслідування. Наразі розслідування триває. Про результати ми обов'язково будемо повідомляти громадськість, але знову ж таки в тих об’ємах, які не завадять розслідуванню", - сказано в заяві.

Якщо вказані уривки правда, а навряд чи їх художньо нарізали, то виникає підозра, що дехто в керівництві САП був кровно незацікавлений в розкодуванні телефону Князєва. І тоді стає зрозумілою злість на прокурора, який відправив телефон у Польщу.

Наскільки відомо автору, цей конфлікт хотіли владнати по-тихому, але після виходу одного коментаря, всі стоп-крани було зірвано.

У результаті керівництво САП отримає для себе скандал, який може йому дуже дорого коштувати.

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Новини

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]