«Зернову угоду» продовжили. На жаль, займатися вивозом зерна будуть всі ті ж корупціонери

|
Версия для печатиВерсия для печати

Про продовження "зернової угоди" повідомляють ЗМІ із посиланням на міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександра Кубракова у Facebook.

«Вдячний генеральному секретареві Організації Об'єднаних Націй Антоніу Гутеррішу та президенту Туреччини Реджепу Ердогану, а також усім країнам-партнерам за спільні зусилля для продовження дії документа (зернової угоди – ред.) ще на 4 місяці», - заявив Кубраков.

За його словами, таке продовження означає, що Україна й надалі експортуватиме агропродукцію через три морські порти. Кубраков зазначив, що з 1 серпня 2022 року вже 25 мільйонів тонн агропродукції було надіслано на потреби миру. «Водночас, головним викликом є прискорення інспекційних перевірок у Туреччині. Це дозволить світу отримати ще більше української агропродукції. Також продовжуємо роботу щодо приєднання до зернової ініціативи портів Миколаївської області та розширення номенклатури вантажів», - додав чиновник.

Поки Кубраков намагається навести лад у роботі турецьких відомств, його підлеглих, відповідальних за успішне проведення цієї ініціативи, із завидною періодичністю ловлять на корупції. Буквально кілька днів тому про факти корупції та безмежне вимагання грошей на Одещині, звідки йдуть основні потоки зерна за «зерновою угодою», розповів Віктор Берестенко, який очолює Асоціацію міжнародних експедиторів України. «Наші водії продовжують платити хабарі із зернового коридору, митники вимагають 0,4 долара за тонну та 1 тис. доларів за коносаментну партію (коносаментом називають документ, який видає перевізник вантажовласнику, підтверджуючи право власності на відвантажений товар). Сума кешу на суші – 20 млн», – сказав голова Асоціації. 

Про поголовну корупцію на зерновій угоді говорить і експерт Центру політичних студій «Доктрина» Ярослав Божко. «Я вже писав про участь окремих посадових осіб із керівництва Адміністрації морських портів України та Мінінфраструктури у захисті інтересів російських морських компаній у наших портах. Деякі з них, як сумнозвісний Трансшип, навіть брали участь у вивезенні моряків з України для найму на рейси в окупованому Криму з явним порушенням законів України. Колишній член Партії Регіонів та кум Вілкула, який встиг стрибнути на посаду заступника міністра інфраструктури Юрія Васькова. Васьков та Кубраков, який призначив його на посаду, мають безпосередню вигоду від корупційних схем, реальні масштаби уявити яких важко: лише за 2022 рік через порти пройшло 22 млн. тонн зернових.

Ці люди мають свої «прокладки» й у зерновій угоді. Обставлено все було досить просто: закуповували зерно у фермерів, підприємств та великих агрохолдингів, а потім перепродували продукцію через кілька компаній із ознаками ризику, знімали стружку, а потім «шляхи» відправляли на експорт. СБУ зайнялися 10 такими фірмами, водночас багато «прокладок» досі користуються захистом незрозумілих широкому загалу покровителів. Правоохоронці вже приходили до пов'язаних із кураторами - Максима Широкова, екс-голови Південного відділення Адміністрації морських портів. У СІЗО потрапила і пов'язана з ними активістка Крістіна Король.

В'ячеслав Вороний та Руслан Сахаутдінов, які безпосередньо впливають на зерновий коридор - тісно пов'язані із заступником міністра Васьковым (НА ФОТО - ред.) особи, і вони також уже потрапляли у поле зору правоохоронців. Чим далі – тим більша корупційна маржа, і тримати вплив на цей сектор корупціонерам стає легше. У мінусі, як завжди – ми з вами і наша улюблена держава», - наголосив експерт.

Угорі: Васьков ілюстративне фото з відкритих джерел


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]