«Жодного зв’язку з реальністю»: 21 червня Україна презентує в Лондоні черговий «план Маршала»

|
Версия для печатиВерсия для печати

Forbes дізнався подробиці енергетичної частини програми відбудови.

До 2050 року Україна стане енергетичним хабом Європи, виробництво електрики зросте в 7 разів, видобуток газу – в 4 рази, нафти – в понад 6 разів. В енергетику буде інвестовано понад $400 млрд. Таке майбутнє української енергетики уряд презентуватиме міжнародним партнерам і донорам у Лондоні на міжнародній конференції з відновлення України (URC 2023). Що ще передбачає план відбудови української енергетики та наскільки він реалістичний?

Майже рік назад, на початку липня 2022-го український уряд у швейцарському місті Лугано презентував партнерам план післявоєнної відбудови України на 10 років вартістю $750 млрд.  

Тоді уряд отримав багато запевнень про готовність допомогти, але жодними фінансовими результатами це не супроводжувалося. Серед причин провалу – план охоплював надто багато напрямів і проєктів.

21 червня в Лондоні на міжнародній конференції з відновлення України (URC 2023) уряд презентуватиме не менш амбіційну програму. 

Forbes ознайомився з проєктом енергетичної частини презентації. Кінцевий варіант презентації може відрізнятись. Forbes має в розпорядженні проєкт презентації станом на 4 червня.

Головне з енергетичної презентації розвитку української енергетики до 2050-го:

  • Україна – це енергетичний хаб Європи;
  • Генерація електроенергії зросте в 7 разів, до 791 ТВт*год;
  • Потужність сонячних і вітрових електростанцій збільшиться у 30 разів, до 230 ГВт (У 2021-му потужність всієї генерації в Україні – близько 50 ГВт); 
  • Потужність атомних електростанцій зросте вдвічі, до 30 ГВт; 
  • Україна локалізує 90% виробництва малих модульних реакторів (ММР) та самостійно вироблятиме ядерне паливо; 
  • Вугільні теплоелектростанції планується вивести з експлуатації до 2035-го та замінити на ТЕЦ і ТЕС на природному газі й біометані; 
  • Буде побудовано 38,2 ГВт систем накопичення енергії;
  • Видобуток газу зросте в 4 рази, до 80 млрд кубометрів на рік. Експорт газу на рік складатиме 66 млрд кубометрів; 
  • Видобуток нафти зросте в 6,7 раза, до 15 млн т. Нафтопереробка становитиме 11 млн т; 
  • Буде побудовано 69 ГВт електролізерів для виробництва водню; 
  • Пропускна спроможність для експорту електроенергії в ЄС буде збільшена в 5 разів, до 10 ГВт; 
  • Частка електромобілів в Україні складе 60%, або 13,4 млн авто; 
  • План передбачає залучення понад $400 млрд інвестицій;
  • План побудований на прогнозі зростання ВВП на 9% у 2023-2032 роках і на 3% у 2032-2050 роках.

Наскільки реалістичні плани

«Ці цифри не мають жодного зв’язку з реальністю», – каже Олександр Харченко, директор Центру досліджень енергетики. Плани суттєво перевищують і так амбіційну енергетичну стратегію України, додає він. Енергостратегія передбачає будівництво до 2050 року 20,5 ГВт атомної генерації, 29,1 ГВт вітроенергетики та 12,8 ГВт сонячної генерації.

«Партнери просили перелік конкретних реформ і проєктів, які будуть зроблені найближчим часом, натомість ми привеземо це», – обурюється топменеджер однієї з енергетичних компаній. 

Головну роль у підготовці презентації, яка буде представлена в Лондоні, відіграє Ростислав Шурма, заступник керівника Офісу президента, розповіли Forbes співрозмовники в уряді, Міненерго, державних і приватних енергетичних компаніях, які різною мірою були долучені до підготовки презентації. Forbes звернувся з запитом до Шурми, але він відмовився від коментарів.

Підготовка презентації проходила фактично у закритому режимі, каже співрозмовник Forbes в уряді. «Це неправильно. Матеріали до такого форуму мали б дискутуватися в експертному середовищі», – додає він.

«Ми хочемо донести учасникам конференції у Лондоні, що Україна може стати потужним енергетичним хабом Європи», – пояснює логіку керівництва країни Ярослав Демченков, заступник міністра енергетики з питань європейської інтеграції. При відбудові маємо робити ставку на локалізацію виробництва обладнання, зелену енергетику, системи накопичення та балансуючі потужності, додає він.

Фото: Пресслужба МАГАТЕ

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]