Злочинна профанація: Раду громадського контролю НАБУ «обиратимуть» через «Дію»

|
Версия для печатиВерсия для печати

Непокаране зло завжди повертається. Зустрічайте нову спробу відновлення ідеї «Вибори у смартфоні»: Раду громадського контролю Національного антикорупційного бюро обиратимуть через «Дію». У мене одразу питання до НАБУ: а що ви побачили спільного між поняттями «Дія» й «відкритість та прозорість»? Не знаю, що вам там налапшав Мишко Федоров, але ось вам просто факти для роздумів.

Відкритість та прозорість продукту забезпечується публікацією його вихідного коду, оприлюдненням документації на продукт, забезпечення можливості будь-кому у будь-який момент перевірити будь-який елемент системи: фронтенд, бекенд, АРІ, архітектуру, взаємодію технологій, передачу дані, характер даних, цілісність та автентичність даних, місця їх збереження, тощо.
Майже нічого з цього не реалізовано в Дії.

Вони спробували лише імітувати публікацію вихідного коду, але спільнота швидко спіймала махінаторів за руку. Коротка суть півторагодинного відео: замість справжнього вихідного коду опублікували якісь застарілі дані, які не працюють.

Тому Дія – це точно не про «відкритість та прозорість», це вас надурили, НАБУ.

Більше того, Дію серйозно хакнули щонайменше один раз.

Відповідно, система вважається скомпрометованою, хоча «міністерство Дії» це досі заперечує.

Також Дія є вкрай нестабільно працюючим сервісом, потужно падає по кілька разів на рік, останній публічно відомий випадок стався у лютому 2024, під час голосування на національному відборі на Євробачення-2024

Відповідно, відбір членів РГК НАБУ через Дію - не можна вважати легітимним, як на моє оціночне судження. Легальним – можливо, але чи легітимним – категорично ні. Особливо якщо врахувати, що група колишніх політиків, які фактично контролюють РГК НАБУ, наразі активно та публічно підтримують Федорова та його міністерство. З яких міркувань – можна лише здогадуватися.

Чуєте, НАБУ, у мене є просте питання: а хто та як буде рахувати голоси? Ми ж усі знаємо: не важливо як хто голосує, важливо хто рахує.

А чи точно Федоров надасть вам технічну можливість перевірити повний шлях від тикання користувача Дії пальчиком в екран свого смартфона до візуалізації результатів виборів? А це можуть бути десятки-сотні проміжних серверів та вузлів, на кожному з яких деякі голоси деяких «політично незрілих» кандидатів можуть раптом «загубитися»: як свідомо, так і несвідомо. Дія нічого не гарантує у цьому сенсі, вони втрачають дані користувачів постійно, є сотні публічних історій, можу поділитися скрінами.

А сама система підрахунку голосів – де вона буде розміщена і хто її контролюватиме?  Знов Федоров? Тоді з «відкритістю та прозорістю» можна точно попрощатися, адже це буде прямий конфлікт інтересів: потенційний «клієнт» НАБУ буде прямо впливати на формування громадського контролю за НАБУ – а значить матиме важіль впливу на Бюро.

А якщо система підрахунку голосів буде на боці НАБУ – хто саме забезпечуватиме її коректне функціонування? Директор НАБУ Кривонос, якого пов’язують з ОПешкою? Чи хтось інший? А хто? Але навіть за найкращого сценарію - дані про «ідентифікацію» будуть по-любому надходити від Федорова. І перевірити чи не загубилися по дорозі голоси за певного кандидата – «не буде технічної можливості», Федоров не покаже: не захоче та й банально не зможе. І до речі, це знов буде конфлікт інтересів.

Я не знаю наскільки насправді ефективна та чи взагалі потрібна РГК при НАБУ, але «вибори через Дію» - це точно не про відкритість та прозорість. І не про боротьбу з корупцією. І не про демократію взагалі. Це шлях у «Чорне дзеркало».
А наш єдиний працюючий антикорупційний орган замість оголосити підозру -заводить дружбу з корумпантом.

P.S.: Перепрошую за скрін веб-версії Телеграму, але останні новини на офіційному сайті РГК НАБУ датовані 5 жовтня 2023 року."

Автор: Костянтин Корсун, експерт з кібербезпеки. У 2000-2005 заступник керівника відділу боротьби з комп’ютерною злочинністю при Департаменті контррозвідки СБУ. Засновник та перший керівник CERT-UA. Колишній директор та співзасновник української кібер-компанії

(Джерело).

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]