Знаменитий французький журналіст виявився радянським шпигуном

|
Версия для печатиВерсия для печати

Радник президентів Франції Філіп Грюмбах  працював на КДБ.

Тижневик L'Express опублікував статтю-розслідування, яка розповідає про те, що його колишній головний редактор та видавець, знаменитий французький журналіст Філіп Грюмбах (1924–2003) протягом 35 років співпрацював із радянською розвідкою.

Згадки про таємне життя Філіпа Грюмбаха були знайдені нещодавно серед паперів так званого архіву Митрохіна — безлічі копій секретних документів радянської розвідки, викрадених та переданих на Захід співробітником архівного відділу Першого головного управління КДБ СРСР Василем Митрохіним. Дослідження цього архіву, що зберігається в коледжі Черчілля в британському Кембриджі, розпочаті в 1990-х роках і поступово оприлюднені, допомогли намалювати досить повну картину діяльності радянської розвідки в країнах Європи, зокрема у Франції.

Філіп Грюмбах фігурує там і під своїм ім'ям, і під оперативним псевдонімом Брок.

Він був завербований у 1946 році і відтоді, користуючись усіма перевагами роботи журналіста та близькими знайомствами в політичних колах, не лише збирав та передавав інформацію, а й впливав на потрібних людей, намагаючись вплинути на політику Франції.

Філіп Грюмбах із Сільвією де Вальднер на заході в Парижі у 1985 році. Фото: Guy Marineau / WWD / Penske Media / Getty Images

Парижанин, який працював під час окупації на «Голосі Америки» (зараз визнаний іноземним агентом), після звільнення зробив блискучу журналістську кар'єру, сходами якої стали AFP (1946–1948), Liberation (1948–1949), L'Express (1954–1963) , Потім 1971-1978), Le Figaro (1984-1989). Він також створив свій тижневик Pariscope (1965). Засідав у численних комісіях та державних радах. Був продюсером кіно, зокрема, випустив у 1982 році фільм Клода Шаброля «Примари капелюшника», що розповідає про серійного вбивцю, який ховає свою натуру під масою добропорядного громадянина. Таке ж подвійне життя вів він сам.

Всіми коханий і шановний пан Грюмбах, «аристократ журналістики», як його називали, був неофіційною довіреною особою та радником двох президентів — Валері Жискар д'Естена та Франсуа Міттерана.

До кінця життя Філіп Грюмбах залишався поза усілякими підозрами. Він помер у рідному Парижі у віці 79 років, оплаканий діячами культури, друзями-політиками та колегами-журналістами. «Одна з найзнакових і найшанованіших постатей французької журналістики»,— назвав його в прощальному слові тодішній міністр культури Жан-Жак Айягон.

Вчора його некрологи почали переписувати наново. Нинішній головний редактор L'Express Етьєн Жірар у редакційній статті називає колишнього колегу «одним із головних радянських шпигунів у V Республіці».

Вгорі: французький журналіст Філіп Грюмбах у 1973 році. Фото: Jacques Haillot / Sygma / Getty Images

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]