ЗСУ підійшли до Херсона: у чому його стратегічна важливість та що буде далі - військові експерти

|
Версия для печатиВерсия для печати

Відхід російських військ з правого берега Дніпра та з Херсона, який був захоплений у березні, відкриває для України безліч можливостей як логістичних, так і бойових. Зокрема, з'являються нові зони ураження ракет РСЗВ HIMARS — наприклад, північ Криму.

Про стратегічну значущість Херсона та подальші дії ЗСУ The Insider розповіли військові експерти.

Наказ глави Міноборони Сергія Шойгу про відведення російських військ на лівий берег Дніпра викликав насторожену реакцію і в росії, і в Україні. Зокрема, радник президента України Михайло Подоляк заявив, що поки про вихід російських військ із Херсона говорити рано, за його словами, російські війська поки що залишаються у Херсоні.

Водночас іноземні військові експерти налаштовані оптимістичніше. Зокрема, аналітик Роб Лі зазначив, що російські війська вже тривалий час готувалися до відходу з Херсона: Це навряд чи пастка. Протягом останніх кількох тижнів росія робила кроки, готувалася до того, щоб залишити цей район, і вони ризикують налякати передові підрозділи ЗС РФ тим, що їх залишать, не оголосивши про це», - написав Лі.

«ЗСУ випалюватимуть лівий берег HIMARS та артилерією»

Напередодні очікуваного наказу російської влади про відхід аналітик Def Mon вирішив спрогнозувати наслідки відходу для російської армії та опублікував карту, на якій виділено зону за 70 км від Дніпра у бік Азовського моря. Дальність стрілянини боєприпасів M31 для HIMARS - 85 км. Виходячи з цього, можна припустити, що ЗСУ якщо і не дістануть до Криму, то, ймовірно, дістануть до ділянки залізниці на в'їзді на півострів.

Це підтверджує полковник ЗСУ у запасі, військовий експерт Роман Світан. За його словами, за умови заходу ЗСУ до Херсона розпочнеться обстріл північної частини півострова. Він також нагадує, що правий берег, який залишили російські війська, знаходиться вище за ліве, що дає переваги ЗСУ.

«Звільнена територія однозначно обстрілюватиметься російською артилерією. Є така сила Коріоліса, через яку правий берег Дніпра знаходиться вище лівого, тобто західний вище східного. ЗСУ будуть знаходитись на західному березі, а отже, будь-яку контрбатарейну боротьбу виграють за рахунок різниці висот та дальності української артилерії. ЗСУ просто задавлять російські війська.

З Херсона можна дістати до Криму, HIMARS точно його обстрілюватимуть. HIMARS - це пускова установка, на яку можуть стати кілька типів ракет. Є два основні: M31 з дальністю 85 км і ATACMS з дальністю 300 км. Також є третій тип PrSM з дальністю понад 500 км. Цілі ЗСУ на найближчий час — логістичні ланцюжки та об'єкти, пов'язані з перевезенням бойової техніки та запасів. Будь-яка військова колона з Криму потраплятиме під HIMARS на виході з півострова, тобто виїжджаючи з Криму до материкової України, вона потраплятиме під обстріл.

Також російська армія намагатиметься звільнити Херсон із лівого берега з боку міста Олешки. Якщо буде можливість масованого переправлення, ЗСУ рушать на плечах росіян на лівий берег і зачеплять плацдарм, а далі на Крим. А якщо буде атака на Крим, то російське угруповання на Донбасі буде змушене відтягнутися. Вона перекриватиме Крим, і їй доведеться перекидатися: піти на Тамань і далі через Кримський міст. Коли російська армія піде з правого берега на лівий, ЗСУ просто випалюватиме його на глибину 80 км за допомогою HIMARS та артилерії. Стратегічно важливих вузлів там немає, хіба що на виході з Вугледару на Волноваху є залізниця, яка живить російську армію суходолом з боку Ростова».

У той же час, на думку незалежного оборонного аналітика Конрада Музики та військового експерта з американської дослідницької організації CNA Майкла Кофмана, ЗСУ не ризикуватимуть так системами HIMARS. За їхніми словами, поки що українські військові таких дій не робили.

"Лінія вогню HIMARS, встановлена ​​на березі річки (і на лінії фронту) і в межах досяжності російської артилерії, - це не те, як ЗСУ використовували свої можливості глибокого удару", - пише Конрад Музика. Однак, як зазначили The Insider аналітики Conflict Intelligence Team, системи HIMARS важко знайти. «HIMARS виглядає як вантажівка: її треба спочатку виявити, а поки виявиш і передаси дані, вона вже переміститься».

Які цілі є для РСЗВ

Військовий експерт Олег Жданов також впевнений, що HIMARS активно використовуватимуть на нових рубежах за рахунок швидкості застосування та мобільності систем. За його словами, російські військові ще у 2015 році побудували лінію оборони в районі Чонгара на перешийку, на кшталт лінії Мажино <система французьких укріплень на кордоні з Німеччиною, побудована у Другу світову війну - The Insider>, і зараз є інформація, що росіяни будують другий та третій рубежі.

«Це легітимна мета для української артилерії. Крім того, кримський напрямок – це головні шляхи комунікації, які будуть перерізані на виході ЗСУ на береги Дніпра. Це головна комунікація до Мелітополя включно – все буде під вогневим контролем України».

Раніше OSINT-аналітик Бенджамін Піттет повідомив, що підготовка до оборони Криму на півночі, схоже, розпочалася ще у жовтні. Він проаналізував супутникові знімки, на яких зафіксовано копання нових траншів на півночі Криму біля Вірменська та Чонгара, де раніше знаходився пункт пропуску між Україною та окупованим Кримом. Знімки датуються 5 та 10 жовтня.

Чи ВСУ форсуватимуть Дніпро

За словами Жданова, ЗСУ намагатимуться форсувати Дніпро лише за умови наступу від Запоріжжя, інакше сенсу у переході Дніпра немає — українські війська просто опиняться в оточенні з усіх боків, окрім Миколаєва.

«Однак цілком можливо, що українські війська можуть використовувати Дніпро як рубіж для заподіяння вогневої поразки російським військам для відтягування зусиль з інших напрямків, — каже Жданов. — Тим більше, що виходом на Дніпро ми повністю перекриваємо будь-які шляхи логістики з Криму як для запорізького, так і для донецького спрямування».

Військовий експерт Леонід Дмитрієв зазначив, що поки що складно спрогнозувати, чи будуть ЗСУ робити спробу формувати Дніпро:

«Наразі важливими завданнями є убезпечити дамбу Каховської ГЕС та забезпечити ядерну безпеку, тобто звільнити Запорізьку АЕС. Тим більше, оборона по річці дозволить ЗСУ посилити свої угруповання на інших напрямках. А ось ймовірність приведення в рух військ, зосереджених на півночі, зокрема білоруського угруповання, зростає. Зараз спостерігається цікава та незрозуміла активність Російського ВМФ у Північному морі та на Балтиці в районі Калінінграда».

Тиск Заходу та черговий «жест доброї волі» росії

Наказ російської влади про відведення військ може бути прологом певних домовленостей, каже Жданов. Наприклад, таким чином Путін разом із країнами Заходу підштовхують Україну до переговорів:

«Я припускаю таку думку, але в Україні це викличе соціальний бунт. Навряд чи наше керівництво ризикне піти на це, суспільство до цього не готове. Цілком можливо, Путін грає з нульовою сумою і чекає на переговори в обмін на висновок. Я думаю, що вони використовуватимуть відхід від Херсона. Ми ще почуємо заяви Москви, я в цьому майже не сумніваюся, що вони знову зробили жест доброї волі і тепер потрібна добра воля України для переговорів. Справа в тому, що у Путіна армія розвалюється на очах і без припинення вогню він не впорається в цій ситуації, і тому так тисне».

Україна з росіянами не сяде за стіл переговорів, наголосив Роман Світан: «Про це сказали і президент, і ЗСУ, і народ. Поки РФ не піде з території України, включаючи Крим та Донбас, Україна не піде на переговори за допомогою Заходу чи без неї. Є вкрай різке неприйняття навіть натяку на переговори. Навіть якщо президент десь хитнеться, його просто знесуть, і він це знає».

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Новини

20:00
У понеділок в Україні сухо лише на півночі, вдень + 13-22°С
18:05
Спільне святкування Пасхи: є бажання до такого дійти
17:11
Тетяна Чорновол: Про зброю "задротів". Перший рік у нас була війна села, прийшла черга воювати місту
16:10
НАТО нібито визначило два тригери з боку РФ після яких воно може відкрито втрутитись у війну в Україні
15:30
В окупованому Бердянську підірвали організатора катівні
14:11
На Рівненщині ченці Гурбинського монастиря ПЦУ вирощують зерно, щоб розбудувати монастир (ВІДЕО)
13:51
Обіцяна Заходом зброя може йти ще довго, але прориву рашистами фронту експерти не очікують
12:46
Останні масовані атаки рашистів завдали енергетиці збитків на понад 1 мільярд доларів
11:43
Більшість помісних церков досі не визнають автокефалію ПЦУ, бо очікують чим завершиться війна - Єпіфаній
10:45
Розвідка попереджає, що рашисти планують диверсії по всій Європі - Financial Times

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]