ЗСУ заявляють про нестачу боєприпасів, а Європа обіцяє направити мільйон снарядів - чи це можливо

|
Версия для печатиВерсия для печати

У збройних силах України розповідають про гостру нестачу боєприпасів на передовій. До чого може призвести такий дефіцит і чи будуть виконані обіцянки союзників Києва щодо постачання зброї?

Про це йдеться у статті видання «Новая-Европа».

Один мільйон снарядів

Військовослужбовці ЗСУ стверджують, що відсутність артилерійської підтримки може призвести до втрати важливих позицій, а в найгіршому випадку — до обвалення всієї оборони.

— Наші артилеристи мають снарядний голод, — розповідає український боєць, який воює під Авдіївкою. — Їм нема чим зупинити наступні російські війська. У деяких частинах на Авдіївському напрямі на кожну гармату видається по п'ять снарядів на добу. Під Бахмутом по три снаряди. З чуток, на складах ще є боєприпаси. Але їх притримують на випадок масштабнішого російського наступу. Для атак на техніку супротивника ми використовуємо безпілотники. Але повністю замінити артилерію дрони не можуть. Для відбиття піхотних проривів вони майже не приносять користі.

Глава фракції «Слуга народу» у Верховній раді України Давид Арахамія стверджував, що ЗСУ має достатньо ресурсів, щоб протриматися без допомоги США протягом двох місяців. А за цей час в американському Конгресі мають узгодити виділення нового пакету допомоги.

ЗМІ повідомляли, що українські запаси ракет та снарядів для систем протиповітряної та протиракетної оборони можуть добігти кінця в березні 2024 року.

— Наразі запроваджено мінімальні норми виділення боєприпасів. Через їхню нестачу ситуація на фронті складна, — підтверджує виданню «Новая-Европа» існування проблеми військовий експерт, полковник ЗСУ у запасі Роман Світан. — Скрізь, де росіянам вдалося просунутися, спостерігалася нестача боєкомплекту. Нині за добу випускається не більше двох-трьох тисяч снарядів. Для оборони це достатній мінімум. При активних бойових діях витрата має бути вищою втричі. Проте ситуація виправляється. Думаю, що Євросоюз дотримається обіцянки про надання до березня одного мільйона снарядів. Тим більше, що їх уже почали закуповувати у третіх країнах. На складах у світі лежать десятки мільйонів снарядів. Їх можуть продати для потреб України.

У березні 2023 року Євросоюз справді обіцяв протягом 12 місяців передати Україні 1 млн артилерійських снарядів, переважно калібру 155 міліметрів, що відповідає стандарту НАТО. Проте вже у листопаді минулого року міністр оборони ФРН Борис Пісторіус розповідав про проблеми з постачанням обіцяних боєприпасів у зазначений термін.

"Один мільйон снарядів надати не вийде, у цьому можна бути впевненими", - стверджував Пісторіус, пояснивши свої слова нестачею виробничих потужностей. За даними німецького військового відомства, у Німеччині в резерві в 2023 році було 20 тисяч артилерійських снарядів калібру 155 мм, хоча за правилами НАТО їх має бути 230 тисяч.

При цьому, за останніми даними Бориса Пісторіуса, в 2024 році Україні буде передано в три-чотири рази більше артилерійських снарядів, ніж у 2023 році. Міністр також повідомив, що у бюджеті ФРН у 2024 році на виробництво боєприпасів закладено 3,5 мільярда євро.

Німеччина вже передала Україні 46 010 снарядів калібру 155 мм, 20 872 освітлювальних та димових боєприпасів, касетні снаряди SMArt 155 та далекобійні керовані артилерійські снаряди Vulcano.

«Ми (країни ЄС) усі маємо виробляти більше, тому що, за нашими оцінками, нам потрібно близько трьох мільйонів снарядів на рік, — наголошував міністр оборони Естонії Ханно Певкур. — Сьогодні ми виробляємо менше одного мільйона, можливо, 600–700 тисяч на рік. Цього не достатньо".

Єврокомісар з питань внутрішнього ринку Тьєррі Бретон восени минулого року говорив, що виробничий потенціал оборонних підприємств у Європейському союзі до весни 2024 досягне 1 млн артилерійських снарядів на рік. До кінця 2024 року цей показник може становити 1,3–1,4 мільйона снарядів. За словами Бретона, він дійшов такого висновку, завітавши до військово-промислових компаній у 15 країнах Євросоюзу.

Єврокомісар стверджував, що «проблема полягає у ситуації з контрактами загалом», адже близько 40 відсотків військової продукції постачається державам за межами Європи.

«Все залежить від країн-членів, тому що саме вони постачають снаряди та розміщують замовлення на підприємствах, – пояснював журналістам представник зовнішньополітичної служби Євросоюзу Петер Стано. — Компанії — це комерційні підприємства і їм потрібні замовлення. Саме тому ми докладаємо стільки зусиль та енергії для здійснення спільних закупівель. Не Євросоюз, а держави-члени надають боєприпаси».

Тьєррі Бретон заявляв, що постачання обіцяних снарядів навесні 2024-го — абсолютно реалістичне завдання і що ЄС «дотримуватиметься цієї обіцянки». За словами чиновника, державам ЄС необхідно скоротити експорт озброєнь до третіх країн і домогтися, щоб національні уряди натиснули на оборонні компанії з метою збільшення обсягів виробництва. Також, за словами Бретона, Євросоюз може збільшити виготовлення боєприпасів та за півтора-два роки зрівнятися за цим показником із росією.

Сотні мільярдів доларів

Влада Чеської республіки пропонує ЄС профінансувати закупівлю 450 тисяч артилерійських снарядів для України за межами країн — членів Північноатлантичного блоку. Для цього Євросоюз може звернутися до виробників зброї з Південної Кореї, Туреччини та Південної Африки.

— До кінця минулого року Євросоюз передав Україні понад 300 тисяч снарядів різних калібрів та близько 3300 ракет, — розповідає «Новая-Европа» на умовах анонімності російський військовий експерт. — Навесні Київ отримає ще 200 тисяч снарядів. Цього вдалося досягти за рахунок залучення запасів та зміни маршрутів постачання на адресу України. Так що обіцянка про один мільйон снарядів до березня може бути виконана трохи більш ніж наполовину. Укладено десятки контрактів на додаткові постачання снарядів. Які саме фірми отримали підряди на виготовлення озброєнь, достеменно невідомо. Німецький збройовий концерн Rheinmetall 2022 року виконав для Києва військових замовлень на 900 млн євро, а 2023 року — вже на 2,5 мільярда євро.

Генеральний директор Rheinmetall Армін Паппергер розповідав, що концерн випускатиме 600-700 тисяч артилерійських снарядів на рік. Сьогодні налагоджено цілодобове виробництво.

 

Роман Світан розповідає, що Rheinmetall відкриває новий завод із виробництва боєприпасів із початковою потужністю 200 тисяч снарядів на рік. Ймовірно, їх постачатимуть Україні.

За словами російського військового експерта, одним із лідерів із виробництва боєприпасів у Європі стала Польща. Компанія PGZ (Polska Grupa Zbrojeniowa) уклала контракт із міністерством оборони своєї країни на постачання мільйона артилерійських снарядів. Частина призначається Україні.

— Європейські виробники навіть пропонували знизити якість виробництва снарядів для збільшення їхнього випуску, — розповідає російський військовий експерт. — Невідомо, чи було ухвалено таке рішення.

Європейський військово-промисловий комплекс дуже повільно розбудовується. Бракує інвестицій та впевненості в тому, що в майбутньому снаряди у величезних кількостях матимуть попит.

 

— Обидві сторони конфлікту звикли витрачати снаряди щедро, тому відсутність боєприпасів дуже болісно позначається на боєздатності ЗСУ, — розповідає ізраїльський військовий експерт Давид Шарп. — Євросоюз планує з лютого до березня передати Україні 200 тисяч снарядів. При цьому в країнах ЄС у найближчому майбутньому вироблятиметься до 1,3 мільйона снарядів щорічно. Це дозволить не лише поповнити власні запаси держав Європи, а й постачати ЗСУ від 50 до 80 тисяч снарядів калібру 155 міліметрів щомісяця.

За оцінками американського Інституту вивчення війни (ISW), європейські та азіатські держави, а також союзники США по НАТО виділили на підтримку України понад 178 мільярдів доларів, з яких 148,5 мільярда доларів (138 мільярдів євро) профінансували держави-члени ЄС. Це більше, ніж нададуть США, навіть з огляду на схвалений Сенатом Сполучених Штатів і спрямований на затвердження до Палати представників пакет допомоги у 60 мільярдів доларів. Роман Світан переконаний, що влада США найближчим часом узгодить цей пакет. ISW вважає, що з 24 лютого 2022 року США виділили Україні 113 мільярдів доларів, з яких понад 75 мільярдів доларів було безпосередньо надано Україні на гуманітарну, фінансову та військову підтримку.

— Сьогодні важко переоцінити значущість американських постачань, — каже Давид Шарп. — Без них Україні важко буде успішно оборонятися. Європа поки що не витримує графіка надання допомоги. Пакет, який завис у Конгресі США, міг би сильно змінити ситуацію. Невідомо, скільки із 60 мільярдів у цьому пакеті буде витрачено саме на боєприпаси. Америка перестала конкретизувати список видів зброї, яку вона надає Києву. Відкриті дані дозволяють сказати, що США випускається 70–100 тисяч снарядів на місяць. І темпи виробництва зростають. Цього вже достатньо для постачання ЗСУ боєкомплектом. Крім цього, Сполучені Штати на складах мають чимало озброєнь. Зброя продовжує надаватися Україні за вже укладеними та сплаченими контрактами. Із уже затверджених пакетів допомоги ще не витрачено близько 4 мільярдів, які, певне, притримують на чорний день. Тож остаточно потік допомоги у найближчому майбутньому не перерветься.

ISW повідомляє, що виділені державами Євросоюзу Україні 148,5 мільярдів доларів (138 мільярдів євро) вже включають нещодавно оголошений пакет підтримки у розмірі 54 мільярдів доларів (50 мільярдів євро).

 

Великобританія пообіцяла виділити Україні 15,1 мільярда доларів (12 мільярдів фунтів стерлінгів) на загальну підтримку з 2022 року, з яких 9 мільярдів доларів (7,1 мільярда фунтів стерлінгів) призначено для військової допомоги. У лютому 2023 року Норвегія досягла багаторічної угоди з Україною про програму підтримки, за якою Україні буде надано 7 мільярдів доларів у період з 2023 по 2027 рік. З лютого 2022 року Канада надала Україні військову допомогу на суму 1,8 мільярда доларів.

Вгорі: український військовослужбовець укладає 155-мм снаряди біля гаубиці M777 у Запорізькій області, 14 січня 2024 року. Фото: Катерина Клочко / EPA-EFE

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]