Звичайні хабарники та шахраї: хроніка скандалів "слуг народу"

|
Версия для печатиВерсия для печати

У понеділок НАБУ затримало чергового депутата зі "Слуг народу" на хабарі. Обранець від президентської партії не поцурався заробити на відбудові зруйнованої рашистами Охтирки.

Оскільки це вже другий гучний скандал за неповний місяць, Цензор.НЕТ вирішив зібрати всі порушення закону "слугами" за каденцію.

21 липня 2019 року відбулись дострокові вибори Верховної Ради, в результаті яких 254 місця в парламенті отримала партія "Слуга народу" (124 списочники та 130 мажоритарників). Це вперше в історії України в парламенті було сформовано монобільшість.

Починаючи свою політичну кар’єру, Володимир Зеленський обіцяв створити команду людей, які продемонструють нові підходи в політиці. Натомість ті, хто заїхали в парламент на спині Зеленського, стали справжнім хрестом для його рейтингу.

Лише в перші роки правління фракцію "Слуги народу" залишили 12 мажоритарників. Більшість цих депутатів виключили із фракції після гучних корупційних скандалів.

Вже мало хто згадає, що першими з фракції вилетіли мажоритарники Анна Скороход та Антон Поляков. Скороход обралась по округу на Київщині, де мав балотуватись одіозний Олександр Оніщенко, Поляков – на Чернігівщині. Скороход виключили з фракції за блокування законопроєкту про анбандлінг "Нафтогазу" та лобіювання інтересів свого чоловіка.

Полякова виключили з фракції того ж дня, що і Скороход, за неголосування законопроєктів, які вирішила підтримати фракція. У грудні 2019 Поляков написав заяву про вихід з партії, пафосно заявивши, що не може перебувати в партії, де є "кнопкодави, порохоботи, любителі "рішалова" і керівники, які до цього причетні і все це покривають". Після цього Поляков, сам маючи дуже сумнівні зв’язки, не раз звинуватить свою колишню партію у сумнівних діях, наприклад, що депутати отримують зарплати в конвертах прямо в туалеті ВР. У жовтні 2021 Полякова знайдуть мертвим на задньому сидінні таксі.

Третім з фракції вилетів рівненський мажоритарник Роман Іванісов, бо ЗМІ дізнались, що він має погашену судимість за обвинуваченням у зґвалтуванні.

Наступним у черзі на виключення опинився Гео Лерос. Але не через власні скандали, а за звинувачення в корупції самого Андрія Єрмака.

Вже у вересні 2020 "Слуг" спіткав перший корупційний кейс. НАБУ викрило на хабарі в 13 тисяч доларів Івана Фіщенка, помічника нардепа від "Слуги народу" Олександра Юрченка. Йшлось про те, що депутат мав подати за гроші правки до законопроєкту "Про управління відходами". У рамках схеми пропонувалось підкупити і інших колег – "в ідеалі 10 (членів комітету. – Ред.) закорумпувати, ну і плюс два на якийсь форс-мажор".

Пізніше Юрченко був арештований ВАКС та випущений під заставу у 3 мільйони.

У 2022 році, напередодні повномасштабного російського вторгнення, після повернення йому закордонного паспорта, Юрченко вилетів на відпочинок до Домініканської республіки. На той момент він мав статус обвинуваченого і його справу слухали в суді. Після повернення був затриманий за лайку та матюки на блок-посту тероборони.

Зараз справа Юрченка слухається по суті у ВАКС. Нещодавно його оштрафували на півтори тисячі гривень за неявку в судове засідання.

У березні 2021 "Слугам" довелось вигнати мажоритарника Олександра Дубінського через внесення його до списку санкцій США. Чесно кажучи, до того колишній ведучий 1+1 встиг обрости скандалами через неймовірну кількість розкішних авто, оформлених на маму та його роль у місцевих виборах на Київщині. А фраза "мама любить швидкість" стала мемом.

1 березня 2021 року потрапив у ДТП біля Стрия, коли на своїй Toyota Land Cruiser виїхав на зустрічну смугу.

У листопаді 2023 Дубінський отримав звинувачення у державній зраді (СБУ і ДБР звинуватили його в інформаційно-підривної діяльності на користь Росії) і зараз перебуває в СІЗО.

У травні 2021 року із фракції "Слуга народу" виключили мажоритарника із Запоріжжя Євгенія Шевченка. Фракції президента вже було несила терпіти, як депутат публічно підтримував дії режиму Олександра Лукашенка. Що, правда, не завадило потім Шевченку хизуватись тим, що він був агентом ГУР МО.

Також того року "слуги" відзначились польотом Арахамії на чартері аграрного бізнесмена в Миколаїв та матюками мажоритарника з Броварів Галушка на адресу поліцейських. Втім, ці витівки обійшлись без санкцій.

Але найгучніший скандал зі "Слугами" стався акурат на День Незалежності. Тоді нардеп президентської фракції, член бюджетного комітету Олександр Трухін влаштував ДТП з трьох машин, де постраждало 6 людей. Скандал спробували зам’яти, вину на себе взяв супутник Трухіна. А про ДТП дізнались лише завдяки в тому, що в ньому постраждав футбольний рефері і спортивні журналісти побачили, як новину про це раптом зняли з десятків сайтів.

Трухін заперечував свою вину до того моменту, коли Михайло Ткач оприлюднив розслідування, де фігурує запис з нагрудної камери поліцейського. На записі видно, як Трухін на місці ДТП просить правоохоронців "відпустити" його "у ліс" та обіцяє за це віддячити "цукерками" з сумки. За однією з версій, Трухін у спортивній сумці віз сіру касу для "слуг". Після виходу сюжету Ткача депутата вигнали з фракції. Доля сумки лишилась невідомою.

23 лютого 2023 року Вищий антикорупційний суд затвердив угоду між народним депутатом Олександром Трухіним і прокурором щодо визнання винуватості та визнав його винним у справі про спробу підкупу поліцейських. Того ж дня Рада припинила його депутатські повноваження.

Згідно з угодою, депутат зобов'язався перерахувати 6 млн грн на проєкт UNITED24 "Армія дронів" і сплатити штраф у розмірі 68 тис. грн.

Цікаво, що в інтерв’ю NV "агент НАБУ" Євген Шевченко згадував, що в квітні 2022 на прохання Ірини Венедіктової заступник директора НАБУ Гізо Углава ставив на паузу розслідування щодо Трухіна.

За місяць до повномасштабного вторгнення детективи Національного антикорупційного бюро спіймали на хабарі нардепа Сергія Кузьміних у понад пів мільйона гривень. Нардеп пообіцяв сприяння, яке фактично зводилось до забезпечення перемоги у тендерах із закупівлі обладнання для лікарні коштом бюджету. Рік тому суд перейшов до слухання справи по суті.

Згадувати місцевих депутатів від "слуг" як генераторів корупційних скандалів було б занадто. Але одного все ж доведеться через залученість в його історію ключових можновладців. У лютому 2022 року НАБУ затримали депутата Київради Владислава Трубіцина за продаж дозволів на розміщення МАФів в Оболонському районі Києва. В рамках обрання запобіжного заходу прокурорами були зачитані матеріали НСРД, на яких вказувалось, що Трубіцин раз на місяць ходив звітувати про маржу не комусь, а заступнику голови Офісу президента Олегу Татарову.

Влітку 2023 Трубіцин втік з України до Ізраїлю, разом зі своїм другом, на підставі листа ГУР МО, що він волонтер. Востаннє повідомлялось, що Трубіцин живе в Хайфі під іншим прізвищем.

Тиждень тому НАБУ та САП заочно повідомили про нову підозру Трубіцину. Йому закидають прохання надати неправомірну вигоду за призначення заступника директора комунального підприємства "Житній ринок".

Перший рік повномасштабки "слуги" провели, як і всі, в непевності, але деякі ще й з бажанням приховати статки.

14 жовтня 2022 року НАБУ та САП повідомили нардепці від "Слуги народу" Анні Колісник про підозру у внесенні неправдивих відомостей до е-декларації на понад 4,4 млн грн. Депутатка забула внести в декларацію 2 квартири. Така недбалість коштувала депутатці аж 44 тисячі штрафу, який призначений вироком ВАКС.

Колісник була не єдиною, хто отримав подібну підозру за недостовірне декларування. Їх отримали направду не тільки "слуги", але й представники інших фракцій. Наприклад, Ірина Констанкевич ("За майбутнє"), Артур Герасимов, Михайло Забродський (обидва "ЄС") та Михайло Волинець ("Батьківщина").

Серед "слуг" під провадження за матеріалами НАЗК потрапили також Маргарита Шол, Максим Пашковський та Юрій Камельчук, але останнього суд виправдав.

Крім того, у листопаді 2022 Центру протидії корупції довелось через суд добиватись від генпрокурора Андрія Костіна відкриття провадження проти депутатки Ірини Аллахвердієвої (нині Кормишкіна).

Причиною звернення стало те, що народна депутатка "Слуги народу" Ірина Аллахвердієва отримала в подарунок 14,4 млн грн. Перед цим їй подарували ще 5,3 млн грн та швейцарський годинник Zenith Defy Midnight за 310 тис. грн, інкрустований 11 білими діамантами. Подарунки були від тата, який явно не мав таких статків.

Ця історія для депутатки нічим не закінчилась. І вона як і раніше любить дорогі аксесуари. Не так давно Кормишкіна отримала у подарунок від чоловіка годинники Hublot за 300 тис. гривень. Про що свідчать зміни в її декларації.

У лютому 2023 вийшов сюжет Михайла Ткача, що 39-річний депутат від "слуг" Павло Халімон придбав розкішний будинок із земельною ділянкою в центрі Києва, біля ботсаду Гришка.

Будинок офіційно було оформлено на іншу особу, проте журналістам вдалося з'ясувати, що саме Халімон постійно проживає у маєтку. Продавцем виступив архієрей Православної церкви України Олександр Драбинко. Поява в депутата маєтку стала також предметом розслідування САП.

Цікаво, що у 2020 НАБУ документувало Халімона через його афери із землями Аграрної академії наук. Але тоді його не вдалось взяти на хабарі через злив інформації з Офісу генпрокурора.

Найгірше, напевно, "слугам" було в рік початку повномасштабного вторгнення, коли народний депутат Олексій Ковальов, який виїхав на окуповану Херсонщину, зізнався, що співпрацює з російськими загарбниками і підтримав анексію регіону Росією. Депутата швиденько виключили з фракції. Після цього ДБР повідомило Ковальову про підозру у державній зраді. Було встановлено, що Ковальов обійняв посаду заступника голови у незаконно створеному "уряді Херсонської області".

А в серпні Ковальова знайшли мертвим у Голій Пристані. Поруч лежала рушниця, зареєстрована на самого Ковальова.

Літо 2023 стало реально спекотним для "Слуг" через корупційні скандали та інші зашквари.

У липні 2023 року НАБУ та САП повідомили про підозру в зловживанні впливом народній депутатці від "Слуги народу" Людмилі Марченко через торгівлю дозволами на перетин кордону. За даними слідства, депутатка разом з помічницею оцінили свої "послуги" у 5 300 дол. В момент появи детективів Марченко викинула гроші через паркан.

Зараз справа слухається у ВАКС, Марченко свою вину заперечує. На останньому засіданні вона заявила, що помічниця і раніше приносила їй кошти. Але нібито, це не хабар, просто в Колеснік немає вдома сейфа, а дитина дошкільного віку часто дістає гроші з тумбочки і псує їх.

На запитання чому викинула ці гроші за паркан, коли в будинок зайшли детективи НАБУ, Марченко відповіла, що перебувала у шоковому стані і не дуже усвідомлювала, що відбувається.

У серпні НАБУ затримало на хабарі у 85 тисяч доларів депутата від "Слуги народу" Анатолія Гунька, який вирішив під прикриттям слідчої комісії ВР "обілетити" бажаючих обробляти землі Аграрної академії наук. Зараз справа розглядається в суді по суті. До того як стати депутатом (а його дружина ще й побула головою Київської облради) Гунько був юристом скандального бізнесмена-забудовника Броварів Поліщука і мав у місцевих ЗМІ репутацію "вирішувача питань з правоохоронними органами".

Але справжнім рейтинговбивцею для "слуг" стало бажання депутатів будь-що красиво відпочити за кордоном.

У липні видання "Слідство.Інфо" повідомило, що заступника голови Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки 48-річного Юрія Арістова в середині липня помітили у пʼятизірковому готелі Waldorf Astoria Maldives на приватному острові Ітхаафуші, Мальдіви.

Відпочинок коштував нардепу і колись бізнеспартнеру президента депутатського мандата. А після цього йому ще й вручили підозру за внесення службовою особою завідомо неправдивих відомостей до офіційних документів.

Слідом за Арістовим склав мандат його колега Андрій Холодов, про якого журналісти довідались, що той ще в пандемію Covid-19 виїхав "карантинити" на Кіпр і не повертався до країни, а розбудовував там свій бізнес.

Але не всім депутатам від "слуг" подорожі коштували мандатів. Декого просто вигнали з фракції.

Наприклад, "Схеми" з’ясували, що в липні 2023 народний депутат від "Слуги народу" Олександр Куницький отримав дозвіл на виїзд у 5-денне відрядження, але пробув за кордоном майже три тижні, і, крім місця відрядження, також був помічений в американській Флориді, де мешкали його родичі.

Журналісти Bihus.Info з'ясували, що народний депутат від фракції "Слуга народу" Богдан Торохтій під час воєнного стану виїжджав за кордон на відпочинок. А в березні 2023 року його дружина придбала Mercedes-Benz EQS вартістю близько 7 мільйонів гривень.

Втім, здається, найбільше оскандалився Микола Тищенко, який поїхав відпочити у Таїланд, а на своє виправдання сказав, що то була "зустріч з виборцями".

Після цих скандалів Офіс президента заборонив випускати депутатів за кордон.

Літо для "слуг" закінчилось скандалом із закупівлею неякісних зимовихкурток для Міноборони, одним з постачальників яких виявився родич депутата, члена комітету з нацбезпеки і оборони Геннадія Касая.

У листопаді 2023 детективи НАБУ взяли депутата Андрія Одарченка на хабарі після того, як він запропонував голові Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури Мустафі Найєму неправомірну вигоду у криптовалюті Bitcoin в еквіваленті 50 тис. дол. США.

В обмін на гроші нардеп просив сприяти в отриманні коштів із фонду ліквідації наслідків збройної агресії РФ на ремонт університету, де він працював до обрання депутатом.

В суді виявилось, що найскандальніше навіть не те, що депутат хотів "порішати", а як ставиться до рідного міста і його впевненість, що Харків не встоїть.

В розмові з Найємом Одарченко розповідав, що вважає за потрібне домовлятися з РФ: "Это мощь, я много читаю, нас разметут, Иран и Китай им оружие дают. Зачем нам эти донецкие, луганские и Крым? Надо договариваться".

У лютому 2024 чинному народному депутату Олександру Маріковському прокурори САП повідомили про підозру через недостовірне декларування криптовалюти.

Дій депутата кваліфіковані за ознаками злочину, передбаченого ч. 2 ст. 366-2 Кримінального кодексу ("умисне внесення завідомо недостовірних відомостей до декларації").

2 травня 2024 НАБУ і САП повідомили про підозру в незаконному збагаченні народному депутату від "Слуги народу", члени комітету з державного управління та будівництва Андрію Клочку. За даними слідства, у 2020-2021 роках він набув у власність активи загальною вартістю 25 млн грн, хоча офіційний дохід та заощадження його та дружини за цей період становили не більше 14 млн грн. Таким чином різниця між вартістю придбаного майна та коштами нардепа становила 11 млн грн.

25 червня За матеріалами ДБР Генеральний прокурор України повідомив про підозру Миколі Тищенку за фактом незаконного позбавлення волі колишнього військовослужбовця у Дніпрі.

За 5 днів до того, Тищенко з охороною серед білого дня напав на військового, який гуляв з немовлям, бо той йому зробив зауваження через носіння зброї.

Це вже був, здається, десятий зашквар депутата, після якого від нього відхрестився навіть кум Андрій Єрмак.

Все почалось з 2020, коли у розпал карантину під час пандемії Covid-19, журналісти з’ясували, що ресторан Тищенка "Велюр" продовжував свою роботу, обслуговуючи бізнесменів, нардепів, "кварталівців" та інших VIP-гостей.

Далі були публічні святкування дня народження дружини в той же карантин, бійка в Раді з Леросом, оформлення помічницями моделей, сварки з журналістами, вже згадана поїздка "до виборців" в Таїланд, набіги на лісгоспи та ресторани конкурентів.

За рішенням суду, Тищенко зараз перебуває під цілодобовим домашнім арештом, який він не зміг оскаржити в апеляційному суді. Його поплічників також арештували.

15 липня Національне антикорупційне бюро повідомило про підозру народному депутату від "слуг" Миколі Задорожньому в одержанні "відкату" від голови сільської ради на Сумщині.

За даними слідства, у березні 2024 року нардеп висловив прохання голові сільської ради на Сумщині надати неправомірну вигоду за неперешкоджання у проведенні тендеру щодо ремонту водогону в Охтирському районі Сумської області.

Його "відкат", як з’ясували НАБУ і САП, становив 10 % від загальної суми укладеного контракту, а ще 4 % призначались для місцевих правоохоронців, які за це не мали чинити перешкод в освоєнні виділених коштів.

До того, як стати депутатом, менеджер зі збуту і постачання Задорожній працював в івент-агенції "GB Event by Kvartal 95".

У цій статті не згадуються зашквари з особистими переписками, інноваційні ідеї Галини Третякової про "дітей низької якості", ескапади та порхання по залу Мар’яни Безуглої та інші витівки, які навряд чи радують адекватних представників партії.

Згідно з останнім опитуванням КМІС, 55 % українців негативно оцінюють діяльність президентської партії "Слуга народу" і лише 7 % респондентів – скоріше "дуже добре". 31 %, оцінюють діяльність СН ні добре, ні погано. На думку соціологів, "слуги" взяли на себе негатив у ставленні до команди президента. Хоча, як видно, це реальний результат діяльності деяких з них.

На сьогодні у фракції залишається 234 депутати, що на 20 менше ніж на початку скликання і лише на 9 більше, щоб зберігати номінальну більшість у Раді (реально вже кілька років вона не існує без голосів інших політсил).

Для об’єктивності картини зауважимо, що підозри вручено за підрахунками ЧЕСНО щонайменше 54 депутатам. Але, якщо підозр у держзраді логічно найбільше припало на фракцію ОПЗЖ, то якраз за корупцією лідери саме "слуги". Щонайменше 13 депутатів президентської політсили отримали підозри за недостовірне декларування, ще 6 – за хабарі.

Зображення вгорі: LB.ua

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Новини

20:22
4 вересня в Україні до +32°, місцями короткочасний дощ
19:02
Посадовець судової охорони постане перед судом за спробу «домовитися» зі слідчим ДБР та прокурором щодо закриття провадження
18:29
Три міністри подали заяви про відставку - Камишін, малюська та стрілець
17:34
Станом на зараз внаслідок ракетного удару по Полтаві 49 осіб загинули, 219 травмовані
16:55
Очільник "Укренерго" заперечує, що його звільнили через поганий захист енергооб'єктів
15:12
Літо 2024 року стало другим рекордним за час спостережень – Центральна геофізична обсерваторіїя
14:34
41 людина загинула і понад 180 отримали поранення внаслідок російської ракетної атаки по Полтаві
14:05
Директор НАБУ звільнив свого заступника Углаву після скандалу з витоком даних
13:37
Судитимуть нардепа від ОПЗЖ Шуфрича, який фінансував Росгвардію в Криму
12:47
Повірений Фірташа Денис Горбуненко виявився партнером російських шахраїв

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністерство оборони закликало громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях.

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]