14-й пакет санкцій ЄС проти РФ (ДЕТАЛІ)

|
Версия для печатиВерсия для печати

ЄС прийняв 14-й пакет санкцій проти Росії, що передбачає, крім іншого, заборону перевалки російського зрідженого природного газу (ЗПГ) через європейські порти. Під обмеження підпали також 116 фізичних та юридичних осіб, включаючи компанії з Росії, Китаю, Казахстану, Киргизстану, Туреччини та ОАЕ.

ЄС вперше вводить санкції проти російського ЗПГ, від продажу та транспортування якого, як то кажуть документі, який є в розпорядженні редакції, влада РФ отримує значні доходи. Євросоюз вирішив заборонити перевалку ЗПГ із судна на судно, із судна на берег, операції з перевантаження газу на території ЄС та супутні послуги. При цьому заборона не торкається прямого імпорту ЗПГ до Євросоюзу, від якого залежать деякі європейські країни.

Забороняється інвестувати та постачати товари, технології та послуги для завершення таких проектів, як "Арктик СПГ 2" та "Мурманськ СПГ". "Арктик ЗПГ 2" передбачає будівництво трьох технологічних ліній з виробництва зрідженого природного газу загальною потужністю 19,8 млн тонн на рік, "Мурманськ ЗПГ – будівництво заводу з виробництва газу. Обидва проекти реалізує "Новатек", основними акціонерами якого є бізнесмени Геннадій Тимченко та Леонід Міхельсон. Санкції не торкнуться закупівлі та імпорту ЗПГ з російських терміналів та фінансових послуг, що надаються таким ЗПГ-проектам.

Запроваджується також заборона на імпорт російського гелію та експорт до Росії марганцевих руд.

Заборона на приватні авіаперельоти та відкриття компаній з перевезення вантажів

Новий пакет санкцій ЄС передбачає і заборону на будь-які приватні та чартерні авіаперельоти, що здійснюються на користь фізичних та юридичних осіб Росії. Наприклад, приватні літаки не зможуть літати до місць відпочинку чи перевозити співробітників компаній на ділові зустрічі.

"Ця поправка спрямована на запобігання практикі обходу заборони на посадку, зліт або проліт над територією союзу та на подальше досягнення мети максимального тиску на уряд Росії з метою припинення його дій та політики, що дестабілізують Україну, та військової агресії проти неї", - йдеться у документі .

Експлуатанти повітряного судна при виконанні позапланових рейсів повинні надавати інформацію про них, включаючи дані власника літака, а якщо з'являться підозри щодо обходу заборони на польоти, то й інформацію про пасажирів.

Операторам, які на 25% і більше належать росіянам чи компаніям із Росії, забороняється створювати автотранспортні підприємства та займатися перевезенням вантажів територією ЄС, у тому числі транзитом. Заборона не поширюється на автотранспортні підприємства, що належать особам з подвійним громадянством або громадянам Росії, які мають тимчасову або постійну посвідку на проживання в Євросоюзі.

Санкції проти тіньового флоту та заборона на доступи до портів

ЄС вводить заборону на доступ до портів ЄС та послуг для морського транспорту, пов'язаного з РФ. Цей захід, як зазначається у документі, має обмежити діяльність судів, які беруть участь у перевезенні товарів, або кораблів, що експлуатуються для сприяння чи підтримки дій Росії проти України.

Санкції запроваджуються проти російського тіньового флоту – у списку 27 суден. У тому числі це плавучі сховища зрідженого природного газу Saam FSU та Koryak FSU, призначені для перевалки "Новатеком" ЗПГ на Камчатці та Мурманську, а також нафтові танкери Canis Power, Hana, Andromeda Star, NS Lotus та SCF Amur.

У списку також зазначено судно Lady R. У січні 2023 видання The Wall Street Journal писало, що його підозрювали у перевезенні зброї для Росії. У грудні 2022 року, за даними журналістів, Lady R відключило транспондер, після чого причалило до найбільшої військово-морської бази ПАР. Судно доставило туди невідомий вантаж і завантажило також невідомий вантаж. Стверджувалося, що це могли бути боєприпаси та зброя для Росії. У ПАР після цього створили комісію, у звіті якої було зазначено, що Lady R вивантажило у ПАР обладнання для збройних сил країни, але після цього не брало на борт озброєнь чи боєприпасів.

Заборона на фінансування партій та ЗМІ, а також вивезення українських культурних цінностей

У 14-му пакеті санкцій ЄС заборонив партіям, фондам, альянсам, НУО та постачальниками послуг ЗМІ отримувати пряме чи опосередковане фінансування, пожертвування чи іншу підтримку від Росії. У Євросоюзі вважають, що пропагандистські та дезінформаційні кампанії РФ здатні підірвати основи демократії та є невід'ємною частиною гібридних атак.

Крім того, ЄС запроваджує заборону на придбання, ввезення, передачу чи вивезення українських культурних цінностей та інших товарів археологічного, історичного, культурного, наукового чи релігійного значення, а також надання супутніх послуг.

Організаціям ЄС, які здійснюють діяльність за межами Росії, забороняється підключатися до системи передачі фінансових повідомлень Центробанку РФ – російському аналогу SWIFT, а також здійснювати операції з кредитними та фінансовими установами та провайдерами криптоактивів, створеними поза ЄС та сприяючими підтримці військово-промислового комплексу РФ.

Персональні санкції та обмежувальні заходи проти організацій

Персональні санкції введені проти співака Шамана, актора Івана Охлобистіна, співачки Поліни Гагаріної, творця каналів Mash і SHOT Арама Габрелянова, командувача ВМФ Росії адмірала Олександра Мойсеєва, засновника "Російської мідної компанії" Ігоря Алтушкіна, голови Росмайна ЛНР" в Росії Родіона Мірошника, голови АНО "Інститут розвитку інтернету" Олексія Гореславського, гендиректора АТ "Барнаултрансмаш" Віктора Силівакіна, засновника корпорації AEON Романа Троценка, голови "Радкомфлоту" Ігоря Тонковідова, колишньої ведучої програми , матері Рамзана Кадирова Аймані Кадирової, а також бізнесмена з Північної Осетії Таймураза Боллоєва, який після націоналізації активів Carlsberg Group" став гендиректором компанії "Балтика".

У списку санкцій опинилися також найбільша судноплавна компанія Росії "Совкомфлот", авіакомпанія "Уральські авіалінії", Білоруський союз молоді, міжнародний дитячий центр "Артек", фонд імені Ахмата Кадирова, "Інститут розвитку інтернету, Залізниці Новоросії", "холдинг" низка військово-промислових підприємств.

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Новини

21:01
Романа Гладкого нарешті звільнили з посади начштабу Сил безпілотних систем
20:46
Співробітник СБУ (ДЗНД) Антон Руденко зливає інформацію Роману «джокеру» Кравцю для подальшого здирництва і шантажу з громадян України та Ізраїлю
20:00
Мінлива хмарність збережеться в Україні в наступні два дні
19:12
Арахамія та Кім взяли на поруки незаконно збагачену "корабєльную сосну" - мабуть, через ментальну спорідненість
18:10
Талони на пальне міняв на бронь: у Тернополі на хабарі затримали начальника районного ТЦК
17:03
Британія й Німеччина уклали історичну оборонну угоду - із зобов’язаннями підтримки України
16:05
Вони нищать Україну: російський бізнес на мільярд гривень попри санкції перейшов не до Держави, а до оточення очільника Одещини – "Схеми" (ВІДЕО)
15:31
Глава МВС Клименко теж пенсіонер
14:49
Эволюция видеонаблюдения: от аналоговых систем к IP-камерам
12:04
Про так звану "евакуацію", на якій піариться влада: через соціально-економічні труднощі переселенці повертаються на окуповані території та в прифронтові міста - Лубінець

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністерство оборони закликало громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях.

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]