Без підвищення податків не обійтися, все має відбутись дуже швидко, - Гетманцев

|
Версия для печатиВерсия для печати

У 2025 році бюджетна ситуація в Україні погіршиться, тому без перегляду податків не обійтися.

Про це в інтерв'ю виданню delo.ua розповів голова комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев ("Слуга народу").

"Якщо ми говоримо про перевиконання плану (наповнення бюджету. - Ред.) за 5 місяців на 60 млрд грн, то ця цифра все одно неспівставна з 400 млрд грн, яких не вистачає у держбюджеті. Тому нам доведеться приймати непрості, але необхідні рішення", - пояснив нардеп.

"Давайте розглянемо ті варіанти, які є "на столі", не відповідно до наших побажань, а відповідно до теорії фінансів. По-перше, емісія або прискорена девальвація гривні. Це безперечно крок останньої надії, до якого ми будемо вдаватися в крайньому випадку. По-друге, перерозподіл залишку коштів місцевих бюджетів у сумі до 155 млрд грн. Втім, це також погане рішення, яке нам не хотілося б використовувати. По-третє, підвищення податків. І це теж погане рішення, тут нема дискусії, але, воно, скажімо так, з усіх наявних найменш шкідливе і тому наразі ми очікуємо пропозиції саме щодо оподаткування від Кабінету міністрів. На жаль, без перегляду податків не обійтись, оскільки у 2025 році бюджетна ситуація ще більше погіршиться. Не тільки через зростання витрат на армію, які ми маємо закривати власними силами, але через невизначеність з міжнародною допомогою. Потреба в міжнародному фінансуванні України на 2025 рік оцінюється у 32 млрд дол., з яких 15 млрд дол. ми поки що не розуміємо, чим покривати. Водночас ми розраховуємо на саміт лідерів країн G7, на якому мають прийняти рішення про виділення Україні додаткового фінансування на 50 млрд дол. з 2025 року за рахунок прибутків від заблокованих російських активів (інтерв’ю записувалось напередодні саміту лідерів країн G7 – ред.)", - додав Гетманцев.

Водночас Гетманцев наголосив, що поки що "не готовий озвучувати конкретні цифри та інші параметри".

"Необхідно дочекатися пропозицій Кабінету Міністрів, які ми згодом розглянемо і підтримаємо", – пояснив він.

"Єдиний додатковий ресурс для наповнення держбюджету у поточних умовах можна залучити за рахунок перегляду ставок двох основних податків – ПДВ та ПДФО (військового збору). І все має відбутись дуже швидко. Тобто, приймаємо відповідні законодавчі зміні та у цьому році вводимо нові податкові ставки у дію", - резюмував Гетманцев.

 

Фото з відкритих джерел

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Новини

17:24
У Козачій Лопані дрон рашистів влучив у цивільну автівку: загинув суддя Верховного Суду
16:28
Міжнародний інститут преси оприлюднив заяву щодо позовів Портнова проти українських ЗМІ
15:22
Риторика Китаю та його одночасна підтримка Москви “не складаються докупи” - Блінкен
14:57
Російські загарбники двічі вдарили "Шахедами" по лікарні в Сумах, росте кількість загиблих
13:32
ЦАХАЛ повідомив про ліквідацію лідера Хезболли Хасана Насралли
12:30
У Кривому Розі під завалами адмінбудівлі, куди вчора влучила ракета рашистів, знайшли тіло чоловіка
11:32
Президент Фінляндії: Україна не стане членом НАТО, поки не вступить до ЄС
10:11
У Німеччині вже саджають за постачання люксових автомобілів до Росії
09:18
МОЗ затвердило умови, за яких можна отримати медичний канабіс (список хвороб та станів)
08:10
Безпосередньо в зоні бойових дій перебувають близько 5 000 військовослужбовиць

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністерство оборони закликало громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях.

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]