Блокада морського "зернового коридору": як розвиватиметься ситуація

|
Версия для печатиВерсия для печати

В експертному середовищі переважає позиція, що експорт з портів відбуватиметься і надалі, незважаючи ні на що, і перерва в експорті буде нетривалою. Що кораблі ВМФ Туреччини супроводжуватимуть зерновози, а Росія боятиметься що-небудь їм зробити. Бо це ж кораблі країни НАТО. Не заперечуватиму про її право на життя, але пропоную поглянути на цю ситуацію під іншим кутом зору, який вигідний і уряду, і нашим експортерам.

Про це пише юрій Мариняк у виданні IQ.

Чорноморська зернова угода (Ініціатива про безпечне транспортування морем із України зерна та продуктів харчування) була підписана у липні 2022 року. Задля цього були укладені два документи: за участю ООН, Туреччини й України й окремо – ООН, Туреччини й Росії.

Дія угоди кілька разів продовжувалась, хоча й не безпроблемно.

17 липня Росія прогнозовано відмовилась від її продовження, паралельно відкликавши гарантії безпеки судноплавства в межах північно-західної частини Чорного моря.

З серпня минулого року угода дозволила трьом українським портам так званої «Великої Одеси» - «Одеса», «Чорноморськ» та «Південний» - експортувати 32,9 млн тонн зерна.

Президент Зеленський заявив, що країна робитиме все можливе, щоб продовжити використовувати чорноморський коридор. «До нас звернулися компанії, які є власниками кораблів. Вони сказали, що готові, якщо Україна відпустить, а Туреччина пропускатиме – всі готові продовжувати постачання зерна» - заявив Президент в одному зі своїх вечірніх звернень.

Станом на сьогодні, за даними публічного порталу з моніторингу руху морських суден MarineTraffic, за дві доби з портів «Великої Одеси» не вийшов жоден корабель зі зерновими культурами.

В експертному середовищі переважає позиція, що експорт з портів відбуватиметься і надалі, незважаючи ні на що, і перерва в експорті буде нетривалою.

Що кораблі ВМФ Туреччини супроводжуватимуть зерновози, а Росія боятиметься що-небудь їм зробити. Бо це ж кораблі країни НАТО.

Не заперечуватиму про її право на життя, але пропоную поглянути на цю ситуацію під іншим кутом зору, який вигідний і уряду, і нашим експортерам.

Поки нічого не відбуватиметься

У 2023 році в Україні планується зібрати приблизно 62-65 млн тонн зернових та олійних культур, що на 6-7 млн тонн менше, ніж врожай 2022 року та на 37-40% менше врожаю 2021 року (який був рекордним і склав 105 млн тонн).

Експортний потенціал 2023 року може скласти 41 - 44 млн тонн.

Наразі експорт здійснюється двома шляхами: залізницею та через дунайські порти.

Вантажоперевалка через порти Рені, Ізмаїлу та Усть-Дунайську минулого року становила понад 16 млн тонн.

Завдяки активному розвитку цих портів та покращенню приймаючої інфраструктури у березні цього року встановлено абсолютний місячний рекорд вантажоперевалки — 2,8 мільйона тонн. Приблизно на такі показники вдалося вийти і в травні.

Тобто є бачення, що завдяки додатковим інвестиціям від держави та приватного бізнесу буде досягнуто стабільних показників експорту в 3 млн тонн в місяць.

Залізниця, незважаючи на протести східноєвропейських фермерів, стабільно дає від 900 тисяч до мільйона тонн перевезень в місяць.

Експорт відбувається також через так звані сухі порти. Фактично це бази для тимчасового зберігання та перевалки зерна. Вони функціонують на Рівненщині, Львівщині,  Тернопільщині. Два сухі порти додатково будуються на Волині, їхня річна пропускна здатність становитиме 3 млн тонн.

Якась частина експортується автомобільним транспортом. Цей спосіб має потенціал до 600 тисяч тонн в місяць, але через черги на кордонах та дороговизну логістики його задіяно мало.

Нехай думають

Оперуючими даними, які зазначені вище, нескладно підрахувати, що процес буде досить проблемним, але попри все весь об’єм можна вивезти двома наявними шляхами.

Фактично, зернова угода була потрібна для вивозу рекордного врожаю 2021 року та обсягів врожаю 2022 року.

Цьогоріч відповідно таких обсягів не буде, тому це змінює ситуацію в цілому.

Чи потрібно нам прямо зараз експортувати зернові через порти «Великої Одеси»?

Ні. Чому?

Тому що це не тільки наша локальна проблема, а проблема забезпечення глобальної світової продовольчої безпеки. Котирування пшениці на Чиказькій біржі підскочили приблизно на 4,2% на тлі виходу РФ із зернової угоди. Ринок реагує. Пропозиції буде менше, ніж минулого року. Попит тільки зростатиме. Відповідно, зростатимуть ціни.

Терор продовжується

РФ другу ніч поспіль атакує портову інфраструктуру Одещини, влаштовуючи мешканцям справжній «армагеддон».

Тільки в ніч на 19 липня по регіону було випущено 16 «Калібрів», 8 ракет типу Х-22, 6 ракет типу «Онікс», 1 авіаційну ракету Х-59 та майже 30 «шахедів». На жаль, через аеробалістичні особливості значну частину ракет не вдалося збити. А РФ прагне всім довести, що без її погодження судноплавство в цій частині моря – неможливе.

Що робити?

Основні покупці українського зерна – Китай, арабські країни, країни Африки – повинні терміново узгодити спільну позицію щодо тиску на РФ для забезпечення можливості експорту українського зерна. Основна робота повинна проводитись ООН та іншими аморфними міжнародними структурами. Не ми повинні бити алярм, а цим мали б займатися  основні споживачі.

Нам же необхідно розвивати автомобільні та залізничні шляхи сполучення через сусідів України з ЄС, а також через Молдову в межах «смуги солідарності», інвестувати в дунайські порти та масштабно інформувати світ про наслідки російського самодурства.

І світ не забариться. Через декілька місяців побачимо.

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Новини

17:04
Україна вийшла на довоєнні показники експорту
16:08
Андрій Єрмак перебирає керівництво країною на себе - Бутусов
14:39
СБУ нарешті оголосила підозру скандальному митрополиту УПЦ МП Луці
14:20
Західні банки в минулому році проспонсорували російських загарбників на 800 млн євро
14:19
Адвокат Евгений Шевцов рассказал о нюансах работы полиции в Германии и Украине
13:20
ДБР повідомило колишньому високопосадовцю ЗСУ, викритому на незаконному збагачені, ще одну підозру
12:34
В столиці на ремонтах доріг, за участі гендиректора "Київавтодору", вкрали 10 млн гривень
11:23
На Великдень у Києві, влада закликає містян не відвідувати церкви з міркувань безпеки
10:06
Грошове забезпечення військовослужбовців ЗСУ - роз’яснення Міноборони (ІНФОГРАФІКА)
08:00
Масовий протест у Грузії: ФСБшна влада Грузії пішла шляхом Януковича, але поліція припинила розгін людей

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]