Bloomberg: «Червоні лінії» путіна – це міф, а Україні потрібні Abrams та Leopard

|
Версия для печатиВерсия для печати

Занепокоєння Заходу з приводу передачі «наступальних» озброєнь є недоречним. Вся боротьба України – це самозахист.

Відколи президент Росії Владімір Путін віддав наказ напасти на Україну минулого року, Захід зіткнувся з головоломкою: як підтримати Україну в її героїчній самообороні, не переступаючи путінські «червоні лінії» і не закінчуючи тим, що Росія і НАТО стрілятимуть безпосередньо один в одного? Поставимо питання інакше: як допомогти Україні перемогти, не розпочинаючи Третю світову війну? Про це у своїй колонці для Bloomberg пише колумніст Андреас Клют.

Цього тижня США, Німеччина і Франція зробили великий крок вперед у пошуку відповіді на це питання. Усі троє оголосили, що нададуть українцям нові види танків. Американці надішлють бойові броньовані машини під назвою Bradley. Німці поставлять їх еквівалент під назвою Marder. Французи поставлять аналогічні машини під назвою AMX-10.

Назвати їх танками технічно можна з великою натяжкою. У Bradley і Marder є гармати і гусениці, але їх головне призначення – доставляти піхотинців туди, де вони потрібні. AMX-10 мають колеса замість гусениць і в основному збирають розвідувальну інформацію. 

Ці машини дуже потрібні Україні. Але вона також потребуватиме так званих «основних бойових танків», таких як американський M1 Abrams, німецький Leopard 2 або французький Leclerc. Це важкі вогнедишні монстри, які можуть пробити російські лінії і повернути окуповану українську територію.

Попри це Bradley, Marder і AMX-10 вже є довгоочікуваним зрушенням. Вони перетинають розмиту межу між оборонною і наступальною зброєю, яка часто не має особливого сенсу на полі бою. 

Але це, звичайно, має велике значення в стратегії і державному будівництві. Західні лідери, такі як канцлер Німеччини Олаф Шольц, поки що схиляються до обережності, яку вони визначають як постачання Україні лише оборонних озброєнь. До них відносяться німецькі Gepard, які спеціалізуються на збиванні ворожих літаків, ракет або безпілотників, і IRIS-T, також система протиповітряної оборони. Американці надсилають свої протиракетні комплекси Patriot, а німці додадуть другу батарею Patriot зі своїх запасів.

Моральна і стратегічна логіка полягає в тому, що навіть Путін і російська громадськість не зможуть представити постачання оборонної зброї як перетин червоної лінії. ІРІС-Т стріляє по російських об'єктах лише в тому випадку, якщо росіяни першими обстрілюють з них українські міста, тож якщо росіянам це не подобається, вони можуть просто припинити тероризувати українців.

Але для того, щоб Україна могла захистити себе і свій народ, вона повинна також вигнати росіян з українських регіонів, які Путін безглуздо анексував минулої осені, – Херсонської, Запорізької, Луганської і Донецької областей. На тактичному рівні відмінність між обороною і нападом, таким чином, зникає. Україна не може виграти, а Росія не може програти, якщо українці не зможуть дати бій росіянам.

Ось чому США, Німеччина та інші союзники повинні піти далі і надати основні бойові танки та інше озброєння, яке вимагає Київ. Але одна умова має сенс. Українці не повинні використовувати будь-яку західну зброю для завдання контрудару по самій Росії, і, ймовірно, повинні взагалі утриматися від таких ударів. Якщо Кремль, з Путіним чи без нього, має червону лінію, то таке вторгнення буде її перетином – так передбачає російська ядерна доктрина.

Поза цим, однак, напевно, немає сенсу так сильно турбуватися про червоні лінії Путіна. Якщо вони у нього і є, то скоріше за все вони нагадують щось середнє між пурпуровими каракулями і рожевим відтінком. З його кадебістським мисленням він може просто блефувати, коли брязкає ядерною шаблею і робить інші диявольські погрози. Як і всі задираки, він хоче вселяти страх, але боїться сили. Нехай він краще турбується про червоні лінії Заходу.

Коли Путін напав на Україну, він припускав, що зможе перемогти її, розділивши, шантажуючи і примушуючи Захід прийняти результат – це урок, який він виніс з анексії Криму в 2014 році. Як він зараз, мабуть, усвідомлює, він був неправий за всіма пунктами. Але він повинен продовжувати помилятися. Найкраща політика для українців – боротися з ним усіма силами, а для Заходу – дати їм все необхідне для перемоги.

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Новини

12:04
Бурштинська та Ладижинська ТЕС зруйновані майже повністю: чим Україні загрожують нові атаки на енергосистему
10:06
Звичайне шахрайство: фігурант журналістських розслідувань ексочільник УСБУ Миколаївщини Герсак став громадським діячем та збирає грантові кошти для ветеранів (ФОТО)
09:31
Типове "зе": "слуга народу" Роман Кравець шантажує таксі "Uklon"через Telegram-канал "Джокер" - вимагає $200 тисяч
09:01
Суд зобов’язав упц (мп) повернути державі Успенський собор ХІІ ст. у Каневі
08:35
У Росії виробництво бензину впало на 14% після атак на НПЗ - Росстат
08:00
ГЕНШТАБ ЗСУ: ситуація на фронті і втрати ворога на 28 березня
20:00
У четвер дощитиме трохи в Карпатах, вдень до +20°С
19:22
У Польщі через перевірку контррозвідки звільнили генерала, який відповідав за підготовку ЗСУ
18:09
Диктатор на прізвисько Барбекю: як у Гаїті влада повністю захопила злочинні угруповання
17:17
Голова ВККС Роман Ігнатов подав у відставку

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]